ANDY_WARHOL: Nic? Zajímalo by mě jestli takové zapojení existuje. Nejsem elektrikář, který zapojí 3 denně. Ale řekl bych že pár desítek jsem jich už zapojil.
A všechny jsou vesměs na jedno brdo. Zapojit to lze jak na jednu tak na dvě fáze. V jedné vývařovně jsem viděl opravdu 3f, ale tu doma pravděpodobně nemáš :-) A princip je stejný.
Prakticky vždy tam máš dva okruhy, které zapojíš buď na jednu fázi dohromady a nebo dvě a dvě plotýnky po každé na jednu fázi. Nikdy jsem se ale nesetkal s tím, že by se zapojili plotýnky mezifázově na 400V. Třeba to
WARBABY8: potvrdí či vyvrátí. Protože co já vím, já tomu vůbec nerozumím :-D
Tedy limit jedné fáze je pouze přívodní jištění a přívodní kabel. CYKY 3x4 (25A) a nebo 3x6 (32A). Žádnou f-ci nebo výkon to neomezuje. Jediné omezení je opačně u zapojení na 2f, protože f-ci boost jde sdílet jen s jedinou plotýnkou. U jednofázového zapojení by se výkon dal teoreticky sdílet mezi všemi plotýnkami. Ale dost pochybuji, že to tak někde je. Nicméně 1f zapojení tomu dává naopak větší možnosti.
Jediná výhoda/potřeba3f v domácnosti je u použití větších motorů. Které se do jistého výkonu dají provozovat s rozběhovým kondenzátorem, ale zapojení na 3f je zapojení na 3f.
Pokud máš dílnu plnou starých točivých strojů, asi je buď zapojíš napřímo do sítě a nebo budeš muset zůstat na 3f zapojení. Nepředpokládám ale tento příklad.