• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MMORT7: taky mě to napadlo....
    A nejen indukci
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    ANDY_WARHOL: Teď si vem, že jsou možná fakt lidi, kterým Cuki zapojoval indukci.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Samozřejmě je to naopak než píše cuky a víme to všichni, ale jemu se ta informace nehodí do krámu tak tu bude mlžit a hádat se dokud to všechny nepřestane bavit.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: Podle me to naopak dela vetsina, ne-li vsechny domaci varne desky. Pocita se s tim, ze lidi maj elektroinstalaci 5x2,5 mm a nechtej valit 30-60A na jedne fazi.
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    CUKI: Ne. Většina (v podstatě téměř 100%) indukčních desek se 60 cm při zapojení na jednu fázi jede na nižší vykon (zejména v režimu Boost, třeba umožní Boost jen na jednu plotýnku).
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: Jasný já to pochopil. Je to hodně nezvyklé, ale věřím ti. Drtivá většina umí jet na 1f bez omezení výkonu.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    STETKINS: vesnice severne od Prahy, pobliz Kralup

CUKI: popaty -sporak umi jet na 1f, jen pak nema takovy vykon. A TC ma vyjimku z toho byt spinany pres Hdo, bezi kdy se mu chce.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CERMI_FOX: refsite ti určitě napoví ale není to 100% záruka. Za mě jedna z nejlepších firem se kterou spolupracuji je Enado.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CERMI_FOX: neresi, protoze si se dostal do cukiho smycky, a v te vyresis houby z voctem
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: Od konce, já jich měl u sebe asi 6 pokud si teď dobře vzpomínám. A všechny bych vyřadil s výběru už po prvotní komunikaci pro hrubé neznalosti a mlžení.

Ano právě, že furt něco (většinou pořád to samé) jede a to by bylo vhodné aby obsluhoval jeden menší měnič
    Ty údaje spotřeby jsou když nejede FV, jen "čeká" iddle je teoretiky stav kdy jen čeká a stand by je v pohotovosti vypnut. Jenže to je teorie. Praxe je taková, že vždy něco jede. Pár watíků, ale jede a on k tomu v tomto režimu malé zátěže přistupuje s děsivou spotřebou a neúčinností. Tak to prostě je. Některé instalace lidé provozují tak že je na zimu vypínají. Ano už i s tím jsem se setkal.

Jo to TČ se nevyplatí odpínat, to jsem psal už prve. V zimě bych ho přepnul klidně trvale na síť. Ono mu nedělá dobře ani jen jen na NT. V zimě budeš rád když ti pojede na FV zbytek domácnosti a v tom nejhorším období když ti panely utáhnou samotný provoz měniče.

Co se týče sporáků, tak ty lepší umí výpadky normálně překlenout. Ale ten tvůj když nemůže ani být zapojen jen na jednu fázi to asi umět nebude. Nejde o to, že by se ti to uvařilo až budeš v práci, ale třeba jen zapneš konvici, kávovar,...a spotřeba vyskočí. Navíc třeba když vaříš, tak určitě není potřeba topit.

Jo je to vždy něco za něco. Aby jsi to využívat co nejlépe je potřeba se trochu přizpůsobit. To není že ti něco nutím, jak tu někdo psal, pouze popisuji co jak funguje.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CERMI_FOX: a odkud jsi?

BTW já mám varnou desku 12kW a ano, využívám to i na maximum :-D
    U nabíječky auta chceš mít 3f, sice většinou jedeš v eko režimu, ale někdy si prostě chceš přicucnout rychlejc - nabíječku mám 22kW
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: ja nevim, solax píše, že má Internal consumption "<40W for standy, <5W for idle" (nevím rozdíl mezi standby a idle, ale pořád je to řádově méň jak 300W)

CUKI: to odpojování spotřebičů se mi nezdá. Bojler OK, ale ten stejně plánuju jen na vytěžování přebytků, normálně se TUV nahřívá z TČ. TČ nedělá dobře, když mu někdo takle často vypíná proud při běhu. Vypnout troubu nebo sporák je nonsense, skoro vždycky když něco vařím nebo peču, tak to spěchá, jinak bych riskoval hladovou ženu a to nechci. Radši ať si to docucne energii z čezu v ceně pár korun :) Navíc jak trouba, tak sporák se po nahození energie nezapnou (což je zas logický z důvodu bezpečnosti - asi nechceš, aby se trouba zapla sama až druhý den nahodí proud a já budu třeba v kanclu .... )

Stjeně tak ono na každé fázi něco pořád jede, i kdyby spotřebiče ve standby, servery, vzduchování/filtrace rybkám a tak. Ok, to by šlo sjednotit, ale pořád to neřeší 3f TČ. Nevím, jak je vevnitř zapojený, ale vede do toho CYKY 5x, předpokládám, že na 1f se to nerozjede. To by mi bylo naprd.
    Já asi chápu, jak to myslíš, ale přijde mi to jako hrozně přes ruku a zasahující do komfortu užívání a a to prostě nechci, Zvlášť když žiju s netechnickýma lidma. I když bych něco ušetřil, ale zas toho nechci být otrokem. Maximálně jsem ochoten si naplánovat energeetický náročný činnosti jako vaření piva, pečení kachen nebo praní na slunné dny.
    Tím pádem potřebuju jet v hybridním režimu a tedy to mít přifázované l čezu i když apriori prodávat přebytky nechci, chtěl bych je všechny nějak zužitkovat. Samozřejmě, pokud by byla ta možnost to dělat jednoduše, tak jako poslední možnost, co s elektřinou, proč ne, ale za tu výkupní cenu v řádu desetihalířů to rozhodně není můj plán :) .

Každopádně tohle neřeší nejzásadnější otázku a problém, který mě trápí nejvíc a to - jak poznat solidní a šikovnou instalační firmu? Má smysl koukat na weby jako refsite nebo google maps?
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Řeším jak snížit maximální potřebný výkon střídače, když má teď 12kW. píšu, že to většinou jde dostat poměrně dost dolů, pomocí proudového relé, které bude v případě potřeby odpínat neprioritní spotřebiče.
    Ty jsem pochopil řešíš přetoky do sítě, se kterými nepočítám. Nemá to ekonomický smysl.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: co prosím? viz. CUKI
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: Ano, protože ve výsledku to může být efektivnější. Navíc při poruše máš stále ještě další dva.
    Důležité je si uvědomit co jak často jede. Sporák nejede celý den, ale třeba jen jednu hodinu. Když na té fázi nebude výkon měnič se přepne do stand by modu, který žere třeba jen 5W.
    Jenže třeba lednička jede furt, světla po většinu dne. Nějakej ten počítač nabíječka...

Problém těch velkých asymetrických měničů je v tom, že mají šílenou spotřebu na prázdno. Nedávno jsem byl na prohlídce jedné instalace a ono to na prázdno žralo 300W!! To je skoro moje průměrná spotřeba. Ten můj vezme něco přes 50W a sere mě to.

Druhý problém je limit té asymetrie. Takže toho výkonu ve výsledku budeš potřebovat mnohem více.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Promiň já mluvil o tom snížení jeho maximálního výkonu. O přetocích do sítě jsem nic nepsal. To jsi řešil jen ty.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: ty fakt tomu vůbec nerozumíš a jen mícháš milion věcí dohromady. Jak ti omezení přetoků pomůže v tom, že instalovaný výkon může být jen 3,6 kWp a on chce 8?

a ještě si mi nenapsal, kde píše, že nechce připojit do sítě ?!?!?! A do toho mícháš, že ty přetoky omezíš...
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: Nechapu. Jako ze si rozhazis faze tak, abys musel koupit misto jednoho stridace tri? Vetsinou je snaha rovnomerne zatizit vsechny faze a pak ti staci jeden stridac (dalsi duvod, proc nezapojovat indukci na 1f).
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: V případě že budeš mít 3paralelní jednotky. Takové ty allinone to neumí. Asynchronicita je hodně omezená. Proto je tohle řešení tak neefektivní.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: To vážně musím vysvětlovat tobě? To jsi se s tím nikdy nesetkal? Já to používám poměrně často.
    Hlídáš proud a pokud ho překročíš odepneš neprioritní spotřebiče. Až hlídaný proud poklesne tak se spotřebič zase nahodí.
    Pokud si dobře vzpomínám tak třeba v Aquaparku v Čestlicích nám do distributor stanovil i jako podmínku připojení. Fakt divé že si s tím nikdy nepřišel do styku.
    V domácnosti můžeš odpojit snadno topení, bojler, případně i tu troubu nebo sporák. Dokonce jsem se setkal se sporákem, který to uměl sám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam