• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: Nechapu. Jako ze si rozhazis faze tak, abys musel koupit misto jednoho stridace tri? Vetsinou je snaha rovnomerne zatizit vsechny faze a pak ti staci jeden stridac (dalsi duvod, proc nezapojovat indukci na 1f).
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: V případě že budeš mít 3paralelní jednotky. Takové ty allinone to neumí. Asynchronicita je hodně omezená. Proto je tohle řešení tak neefektivní.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: To vážně musím vysvětlovat tobě? To jsi se s tím nikdy nesetkal? Já to používám poměrně často.
    Hlídáš proud a pokud ho překročíš odepneš neprioritní spotřebiče. Až hlídaný proud poklesne tak se spotřebič zase nahodí.
    Pokud si dobře vzpomínám tak třeba v Aquaparku v Čestlicích nám do distributor stanovil i jako podmínku připojení. Fakt divé že si s tím nikdy nepřišel do styku.
    V domácnosti můžeš odpojit snadno topení, bojler, případně i tu troubu nebo sporák. Dokonce jsem se setkal se sporákem, který to uměl sám.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: "snažil bych se to rozházet tak aby na jedné fázi byly všechny trvale zapojené a používané spotřebiče a zbytek byl na těch zbývajících dvou"

K cemu by takove rozhazeni bylo dobre? Stridace vetsinou do jedne faze umej poslat jen 1/3 vykonu. Obcas polovinu.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: tak to by mě zajímalo, jak chceš snížit instalovaný výkon pomocí proudových relé...
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: A hlavně já mu nenutím 1f řešení, jen jsem psal o tom že některé věci proč nechce 1f jsou bez problémů řešitelné. Tak aby se rozhodoval podle skutečných problémů.
    Osobně 12kW výkonu stejně vidím spíše na 3f řešení, ale snažil bych se to rozházet tak aby na jedné fázi byly všechny trvale zapojené a používané spotřebiče a zbytek byl na těch zbývajících dvou, které by jeli jen když je to potřeba.

Snížení toho maximálního výkonu je taky řešitelné pomocí proudových relé.

Vše je možné.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: to prosím tě píše kde?
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Ale on právě psal že ji nepotřebuje připojit do DS.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: třeba někomu kdo chce 8kWp elektrárnu doporučovat 1 fázovou, když maximální možná jednofázovka připojitelná do DS je 3,6 kWp.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: Proto jsem tam počítal i tu práci dohromady cca 200k.

Nadhoď ten typ nebo najdi manuál, dost pochybuju že by to nešlo. Omezení na tvrdo je jen u těch nejmenších desek, což u tebe vypadalo podle toho co jsi psal na opak.

To přepínání je (může být) automatické. Můžeš odpínat třeba jen část. To záleží jak si to nastavíš. A hlavně předpokládám, že budeš mít baterii. To není o tom že zapadne slunce a ty nebueš přepínat na síť. Já třeba zatím jedu 100% na slunce. Síť mám odpojenou. Je to z důvodu toho že ten střídač pokud je připojená síť něco málo tahá ze sítě. Tím trpí bohužel většina střádačů. Až bude hrozit že bude nedostatek energie, přepojovat se to bude automaticky a nebo na síť připojím jen část spotřeby.
    Na "3 drátech" mít nikdy 3f nebudeš.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: já to počítám i s prací - nejsem elektrikář a po střeše lézt nebudu. Takže to chci prostě koupit.

DZODZO: CUKI: asi je teda max 1x25A, už nevím. Každopádně v US umí klidně 1x100A, takže tohle je jen ojebávka čezu, jak si rezervovat větší a hůře využitelný příkon. Stejně jako to naše počítání po fázích. Nicméně s tím nic neudělám, to si akorát frflám pod fousy :)

ANDY_WARHOL: indukce si detekuje jestli je na 1f nebo 3f a podle toho omezí výkon, teď jsem koukal do manuálu a jestli jsem to správně pochopil, tak na 1f nejde nastavit větší výkon jak 3k6W, kdežto na 3f (teda 2f prakticky) má dvojnásobek. Předpokládám, že ten sporák vnitřně nemá dost tlustý kabely/svorky/..., aby uměl využít víc jak 16A na jednom drátu. A nejsem odborník na indukce, ale co si pamatuju, když jsem vybíral model, tak takhle to měly všechny. Čímž neříkám, že taková není. 1f střídač by vyšel o tolik levnějc, že klidně bych koupil novou. Ale to neřeší ostatní problémy, zejména 3f TČ (a to měnit nebudu, to by vyšlo dost draho) a to, že čez mi nedá víc jak 1x25A, tedy bych byl limitován nějakými 5.7kW teoretického příkonu, což je prostě málo.

CUKI: To mi prosté nepřijde - nechci řešit, že teď zrovna svítí slunko, tak přepnout na FVE a teď zapadlo, tak rychle přepnout na čez. Je 21. století, tohle by si to mělo umět zdetekovat samo - v případně nedostatku (třeba vařím pivo (2kW) a k tomu si potřebuju nahřát vyslazovací vodu (2 plotýnky na plno)) přicucnout ze sítě. A je vůbec podle norem mít chvíli 3f a chvíli 1f na 3 drátech?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: nenapsal jsi proč
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: muzes ale je to k hovnu, to ti celou dobu pisu a porad to nechapes
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Psal jsi o tom že nemůžeš zapojit 3f indukci na 1f.

A asi se shodneme na to že pokud je požadavek CERMI_FOX: 12kW výkonu tak nepojede na 1x25A ne? Prostě když pojede na FV pojede na 1f a když pojede na distribuci pojede na stávající přívod. Jak prosté.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    to 40km v zavorce tam nejak dodal nyx. prepisovat se mi to nechce, tak to ignoruj, ma tam byt 25A
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: ja nerikam, ze to nejde napojit na jednu fazi, ja rikam, ze ti to snizi vykon, protoe tezko muzes sosat cey vyhrazeny prikon jednim spotrebicem.

"Tedy limit jedné fáze je pouze přívodní jištění a přívodní kabel. CYKY 3x4 (25A) a nebo 3x6 (32A). "- kde vezmes 32 a na jedny fazi, kdyz nejivc dostanes 25 mi take prozradis ?
    navic si zapomel, ze nemuzes pozrat jednorazove ani tech 25a, protoze by si pak nemohl treba topit, pokud mas topeni na elektrinu.. tohle jsou jednoduche pocty

vyhoda 3f neni kvuli nejakym motorum, ale proto, ze mas proste 3x vic prikonu, nez by si mel, pokud by si mel jen 1f...
    samozrjeme muzes mit teoretiky vic nez 25 na 1f, ale to neni dostupne vsude.. vetsinou se pres 3f - 32a nedostanes a pak je sakra rozdil jestli mas 1x32 nebo 3x32
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Nic? Zajímalo by mě jestli takové zapojení existuje. Nejsem elektrikář, který zapojí 3 denně. Ale řekl bych že pár desítek jsem jich už zapojil.
    A všechny jsou vesměs na jedno brdo. Zapojit to lze jak na jednu tak na dvě fáze. V jedné vývařovně jsem viděl opravdu 3f, ale tu doma pravděpodobně nemáš :-) A princip je stejný.

Prakticky vždy tam máš dva okruhy, které zapojíš buď na jednu fázi dohromady a nebo dvě a dvě plotýnky po každé na jednu fázi. Nikdy jsem se ale nesetkal s tím, že by se zapojili plotýnky mezifázově na 400V. Třeba to WARBABY8: potvrdí či vyvrátí. Protože co já vím, já tomu vůbec nerozumím :-D

Tedy limit jedné fáze je pouze přívodní jištění a přívodní kabel. CYKY 3x4 (25A) a nebo 3x6 (32A). Žádnou f-ci nebo výkon to neomezuje. Jediné omezení je opačně u zapojení na 2f, protože f-ci boost jde sdílet jen s jedinou plotýnkou. U jednofázového zapojení by se výkon dal teoreticky sdílet mezi všemi plotýnkami. Ale dost pochybuji, že to tak někde je. Nicméně 1f zapojení tomu dává naopak větší možnosti.

Jediná výhoda/potřeba3f v domácnosti je u použití větších motorů. Které se do jistého výkonu dají provozovat s rozběhovým kondenzátorem, ale zapojení na 3f je zapojení na 3f.

Pokud máš dílnu plnou starých točivých strojů, asi je buď zapojíš napřímo do sítě a nebo budeš muset zůstat na 3f zapojení. Nepředpokládám ale tento příklad.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: nadhodíš nějaký konkrétní typ? Ať se nebavíme jeden o voze a druhý o koze? Co máš konkrétně doma třeba ty? Případně pokud napíše CERMI_FOX:
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: ty sporaky se ale nedaji napojit na jednu takto silnou fazi. tedy ne bezne, proste to neznas, tak se do toho nemontuj.
    ja to mam zapojene na 2 faze tak abych mel maximalni vykon. dle navodu, zapojoval to skutecny elektrikar. pokud by to bylo na jednu fazi, tak je vykon omezen, a nestaci to hodit na jednu 50a fazi, ten sporak tahle proste nefunguje...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Hovadina to je ale jen proto že když máš 3 fáze, tak zpravidla nemám jednu tak výkonnou. Ale jinak tě nic nenutí jen třeba 1x50A. To ti na sporák doufám stačí.
    Ty ve sporáku-indukci používáš mezifázové zapojení?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: pokud si nekdo v panelaku kde ma 1 fazi poridi indukci, tak s tim musi pocitat, ale pokud mam v dome 3faze, tak je hovadina si to napojovat na jednu. zbytek jsou jen recicky

celkove nemam pocit, ze by si mel spatne informace nebo znalosti, ale spis dochazis leckdy k prapodivnym zaveru, hodne ovlivnenym tvym osobnim zivotnim stylem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam