• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    VITI: Software? Jo, když se dovaří jídlo přijde ti SMS la comida está en la mesa namísto žrádlo je na stole :-D
    VITI
    VITI --- ---
    CUKI: vyrobek je stejny, jen software jinak nastaveny.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: V manuálu to píšou v celku jasně, ale i kdyby nepsali je to fuk. Tak jak jsem navrhoval to zapojit to bude mít zapojeno u spotřebiče úplně stejně jako to má dosud. Ale bude to zapojeno paralelně v rozvaděči, což je velice užitečné protože to můžeš libovolně přehazovat mezi 3f distribucí a 1f FV. Ty okruhy nejsou nijak propojené je tomu vcelku fuk jestli to jedeš s fázovým posunem a nebo bez něj
    MMORT7: viz dtto.

VITI: To si jako myslíš, že tam se prodává jinej výrobek? :-) Ano máš to omezeno, protože to máš jinak zapojeno. Těch možností jak to zapojit je hned několik. Ve Špánu a tuším ve francii je jediný rozdíl, že jedou na TT.

CERMI_FOX: Ve spotřebiči nikde žádný větší proud nepoteče, nemá jak. Svorkovnici ve spotřebiči budeš mít zapojenou stejně jako dosud, jinak by jsi nemohl přepojovat automaticky mezi 1F FV a 3F distribuce. Takže o průřez přívodního kabelu tě nemusí zajímat. Pravděpodobně tam bude něco jako H05VV - F 5G2,5
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: desce to neni jedno, kazda soucastka ma svuj rating, maximalni proud a napeti, ktere zvladne. Takze treba
    svorkovnice bude na 16A. A tvuj 6mm drat se do ni ani nevleze.
    VITI
    VITI --- ---
    CUKI: 1F indukce se delaji treba ve Spanelsku atd, kde je bezny domaci rozvod 1F s 50-63A jisticem. Zdejsi desky si pri 1F zapojeni vykon snizi. Predpokladam, ze na 16A, ale to jen tak odhaduju ;-) jelikoz u electroluxu co mame doma je 1F vykon omezovan nejak na 3500W, full speed jde jen s 2F.
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    CUKI: Tak to musí byt klienti rádi, že tam mají správně dráty ve zdi, ale moudrý Cuki jim to zapojil jen na jednu fázi a díky tomu jim booster jede jen na jedné plotně a ještě na 80% možného maxima :-).

Znáš i další fyzikální zákony, nebo jen Ohmův?

Jak dostaneš cca 7kW po jedné fázi nám vysvětlíš? Podotknu že klasika je dům propojený s rezervací výkonu 3x25A (pokud teda víš co to znamená)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: tady mas problem s latkou zs zrejme ty. tedy konktretne se ctenim manualu...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL:
    MMORT7:
    ELIJEN:

Nejsem si úplně jist jestli je to nutné komentovat. Ale mám pocit, že třeba takový Ohmův zákon už se učí dneska i na základce.
    Té desce je to fakt šumák. Když dělám instalace kuchyní automaticky zapojuji krabici za deskou na 5x6CYKY. Díky tomu si mohu dovolit to zapojit v budoucnu jak chci a můžu si dovolit se rozhodovat jestli pojedu na 3F nebo 1F už v rozvaděči a je možné to přepínat dle libosti. Pokud máte problém s látkou ZŠ, možná bude dobré když si to nakreslíte. Třeba to pochopíte. A nebo oslovte svého elektrikáře, on vám to jistě vysvětlí.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MMORT7: taky mě to napadlo....
    A nejen indukci
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    ANDY_WARHOL: Teď si vem, že jsou možná fakt lidi, kterým Cuki zapojoval indukci.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Samozřejmě je to naopak než píše cuky a víme to všichni, ale jemu se ta informace nehodí do krámu tak tu bude mlžit a hádat se dokud to všechny nepřestane bavit.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: Podle me to naopak dela vetsina, ne-li vsechny domaci varne desky. Pocita se s tim, ze lidi maj elektroinstalaci 5x2,5 mm a nechtej valit 30-60A na jedne fazi.
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    CUKI: Ne. Většina (v podstatě téměř 100%) indukčních desek se 60 cm při zapojení na jednu fázi jede na nižší vykon (zejména v režimu Boost, třeba umožní Boost jen na jednu plotýnku).
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: Jasný já to pochopil. Je to hodně nezvyklé, ale věřím ti. Drtivá většina umí jet na 1f bez omezení výkonu.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    STETKINS: vesnice severne od Prahy, pobliz Kralup

CUKI: popaty -sporak umi jet na 1f, jen pak nema takovy vykon. A TC ma vyjimku z toho byt spinany pres Hdo, bezi kdy se mu chce.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CERMI_FOX: refsite ti určitě napoví ale není to 100% záruka. Za mě jedna z nejlepších firem se kterou spolupracuji je Enado.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CERMI_FOX: neresi, protoze si se dostal do cukiho smycky, a v te vyresis houby z voctem
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: Od konce, já jich měl u sebe asi 6 pokud si teď dobře vzpomínám. A všechny bych vyřadil s výběru už po prvotní komunikaci pro hrubé neznalosti a mlžení.

Ano právě, že furt něco (většinou pořád to samé) jede a to by bylo vhodné aby obsluhoval jeden menší měnič
    Ty údaje spotřeby jsou když nejede FV, jen "čeká" iddle je teoretiky stav kdy jen čeká a stand by je v pohotovosti vypnut. Jenže to je teorie. Praxe je taková, že vždy něco jede. Pár watíků, ale jede a on k tomu v tomto režimu malé zátěže přistupuje s děsivou spotřebou a neúčinností. Tak to prostě je. Některé instalace lidé provozují tak že je na zimu vypínají. Ano už i s tím jsem se setkal.

Jo to TČ se nevyplatí odpínat, to jsem psal už prve. V zimě bych ho přepnul klidně trvale na síť. Ono mu nedělá dobře ani jen jen na NT. V zimě budeš rád když ti pojede na FV zbytek domácnosti a v tom nejhorším období když ti panely utáhnou samotný provoz měniče.

Co se týče sporáků, tak ty lepší umí výpadky normálně překlenout. Ale ten tvůj když nemůže ani být zapojen jen na jednu fázi to asi umět nebude. Nejde o to, že by se ti to uvařilo až budeš v práci, ale třeba jen zapneš konvici, kávovar,...a spotřeba vyskočí. Navíc třeba když vaříš, tak určitě není potřeba topit.

Jo je to vždy něco za něco. Aby jsi to využívat co nejlépe je potřeba se trochu přizpůsobit. To není že ti něco nutím, jak tu někdo psal, pouze popisuji co jak funguje.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CERMI_FOX: a odkud jsi?

BTW já mám varnou desku 12kW a ano, využívám to i na maximum :-D
    U nabíječky auta chceš mít 3f, sice většinou jedeš v eko režimu, ale někdy si prostě chceš přicucnout rychlejc - nabíječku mám 22kW
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: ja nevim, solax píše, že má Internal consumption "<40W for standy, <5W for idle" (nevím rozdíl mezi standby a idle, ale pořád je to řádově méň jak 300W)

CUKI: to odpojování spotřebičů se mi nezdá. Bojler OK, ale ten stejně plánuju jen na vytěžování přebytků, normálně se TUV nahřívá z TČ. TČ nedělá dobře, když mu někdo takle často vypíná proud při běhu. Vypnout troubu nebo sporák je nonsense, skoro vždycky když něco vařím nebo peču, tak to spěchá, jinak bych riskoval hladovou ženu a to nechci. Radši ať si to docucne energii z čezu v ceně pár korun :) Navíc jak trouba, tak sporák se po nahození energie nezapnou (což je zas logický z důvodu bezpečnosti - asi nechceš, aby se trouba zapla sama až druhý den nahodí proud a já budu třeba v kanclu .... )

Stjeně tak ono na každé fázi něco pořád jede, i kdyby spotřebiče ve standby, servery, vzduchování/filtrace rybkám a tak. Ok, to by šlo sjednotit, ale pořád to neřeší 3f TČ. Nevím, jak je vevnitř zapojený, ale vede do toho CYKY 5x, předpokládám, že na 1f se to nerozjede. To by mi bylo naprd.
    Já asi chápu, jak to myslíš, ale přijde mi to jako hrozně přes ruku a zasahující do komfortu užívání a a to prostě nechci, Zvlášť když žiju s netechnickýma lidma. I když bych něco ušetřil, ale zas toho nechci být otrokem. Maximálně jsem ochoten si naplánovat energeetický náročný činnosti jako vaření piva, pečení kachen nebo praní na slunné dny.
    Tím pádem potřebuju jet v hybridním režimu a tedy to mít přifázované l čezu i když apriori prodávat přebytky nechci, chtěl bych je všechny nějak zužitkovat. Samozřejmě, pokud by byla ta možnost to dělat jednoduše, tak jako poslední možnost, co s elektřinou, proč ne, ale za tu výkupní cenu v řádu desetihalířů to rozhodně není můj plán :) .

Každopádně tohle neřeší nejzásadnější otázku a problém, který mě trápí nejvíc a to - jak poznat solidní a šikovnou instalační firmu? Má smysl koukat na weby jako refsite nebo google maps?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam