• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: tak předimenzuj FVE, pořiď agregát a máš hotovo. Kam mám poslat fakturu?
    CUKI
    CUKI --- ---
    Trochu jsem gachgpt konfrontoval a dostal jsem:
    "Závěr:
    Dihydrát síranu vápenatého nemá teplotu tání 32–40°C, jak jsem původně uvedl, a za tuto chybu se omlouvám. Tento materiál není vhodný pro běžnou domácí akumulaci tepla v nízkých teplotách. Pro tento účel doporučuji zaměřit se na jiné phase change materials (PCM), jako jsou parafíny nebo hydrátové soli.

Pokud bys měl zájem o další materiály nebo podrobnosti o těchto alternativních materiálech pro fázovou změnu, rád se podívám na konkrétní možnosti."

:-) Ale je zajímavé že ta disertačka to sama o sobě obsahovala taky. Že by používali chat GPT také? :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    Mě to taky nesedí, našel jsem někde nějakou disertačku ve které byli byli vypsány materiály které mohou tát při běžných teplotách a byl tam uveden. No a pak jsem se zeptal chatgpt, která mi to potvrdila, ale ona je schopná potvrdit cokoli.

Jinak by muselo docházet k této reakci třeba v oblasti Sorbasu. Je tam sice dost sucho, ale ty teploty naprosto běžné.

Teď jde o to jestli tam není jiný zakopaný pes a nebo je ta disertačka tak špatná. Navíc ji teď nemůžu dohledat, protože se mi restatroval v noci počítač :-(
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: chatgpt se vymýšlí spoustu blbostí, jsou na to tady na NYXu minimálně 2 různé kluby. Když neví (na wiki to uvedené není), tak si něco vymyslí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: hele, koukal jsem na měrné skupenské teplo tání samotné síry (malá hustota) a taky olova (velká hustota) a tenhle směr fakt nic moc. Na vodní led hned tak něco nemá :-) stejně tak ohřívání vody je překvapivě efektivní, i s přihlédnutím na ten malý teplotní gradient, kterého jde dosáhnout, než to uvaříš. Počítal jsem nějaké to ohřívání písku na vysoké teploty a kromě toho, že hodně rozpálené věci mi přijdou poněkud nebezpečné (ale zase písek je strukturálně pevný a stačí na něm nahoře izolace a nemá se to kam moc propadnout). tak tepelná kapacita písku taky nic moc.

S tím skupenským teplem je to zajímavá věc, ale málo látek má vhodně nízkou teplotu (ne moc nebezpečnou) a současně dost vysokou hustotu. A s tím sádrovcem se nejspíš mýlíš, obávám se.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: dihydrát síranu a.k.a. sádrovec mám doma v čisté potravinářské kvalitě a rozhodně netaje při teplotě těla :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: chatgpt: "Na Wikipedii (a v technických chemických zdrojích) se zmiňuje teplota tání pro sulfát vápenatý (CaSO₄) ve své anhydritové formě, tedy CaSO₄, což je ve skutečnosti síran vápenatý bez vody. Tento anhydrit má teplotu tání kolem 1450 °C, což je opravdu velmi vysoká teplota a souvisí s materiálem, který bys použil např. v keramice nebo pro velmi vysoké teploty.

Ale pro akumulaci tepla ve formě hydrátů je důležité pracovat s hydrátovými formami síranu vápenatého, které mají důležitou vlastnost – teplota tání je výrazně nižší, protože část vody je chemicky vázaná v molekule.

CaSO₄·2H₂O (dihydrát síranu vápenatého), který se používá pro akumulaci tepla, má teplotu tání kolem 32–40 °C.

Tedy:

Anhydrit (CaSO₄) taje při 1450 °C.

Hydrát (CaSO₄·2H₂O) taje při 32–40 °C.

Pro účely akumulace tepla je tedy potřeba fázová změna mezi hydrátovým síranem vápenatým (CaSO₄·2H₂O), což je ta správná forma, kterou hledáš pro akumulaci energie při teplotách okolo 32–40°C" tak nevím, taky mě to překvapilo, ale moje znalosti chemie jsou velmi mizerné :-(
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: To je normalni sadrovec. Urcite taje pri tak nizke teplote? Nemluvis spis o dehydrataci a rehydrataci nekde mezi 100 a 140 stupnich?
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: druhá možnost kogenerace (méně soběstačná) je taky dobrej žrout času. :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: https://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1drovec
    tam to napsané není, ale Google (nějaká ta nová AI, co odpovídá na všechno) tvrdí:

Teplota tání dihydrátu síranu vápenatého (CaSO₄·2H₂O), známého také jako sádrovec, se pohybuje kolem 128 °C, ale při této teplotě dochází k jeho dehydrataci, nikoliv k tání v pravém slova smyslu.

Překvapilo by mi, kdyby se to výrazně lišilo od obyčejné sádry. Faktem je, že tvrdnutí (hydratace) sádry je mírně exotermické. To s tím táním mě překvapuje, jako že by se to nějdřív rozteklo a pak teprve dehydrovalo a AI Googlu kecá.. hmmm..
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Mojí metou je přestat stavět pasivní domy a začít stavět soběstačné domy. Vlastně i můj první (jeden z prvních návrhů) byl soběstačný dům, za cenu sníženého komfortu užívání už před dvacet lety.

Nejde o to jestli toho jde rozumně dosáhnout. Ale kdy a za jakých podmínek.
    Faktem je je je 8:36AM a já mám dobité baterie. Pojede brzy všichni ve fázi neuvěřitelného přebytku letní energie. Tedy jde o to najít vhodný materiál.

Třeba takový octan sodný trihydrát má 106,3 kWh na m³ má obrovskou výhodu podchlazení a tedy nepotřebuje větší izolace ale funguje jen v malém množství a navíc pytel 25Kg/ stojí asi 1500Kč tedy m3 stojí asi 88k Kč :-(
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    To se asi musíte hodně nudit, když pro RD vymýšlíte takový zvěrstva.
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Hydrát (CaSO₄·2H₂O) taje při 32–40 °C. Tohle se týká toho bezvodného.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: https://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%ADran_v%C3%A1penat%C3%BD
    Teplota tání 1 450 °C

Ale jinak celkem chápu, kam míříš, no. Taky jsem o tom hodně přemýšlel...
    CUKI
    CUKI --- ---
    Hlledám nejideálnější řešení pro akumulaci přebytků. Řeším výměník na bázi skupenského teplo tání. Parafíny jsou dost drahé a akumulace poměrně mizerná, ale teplotně i materiálově mě vychází poměrně zajímavě síran vápenatý (CaSO₄·2H₂O), má teplotu tání kolem 32–40 °C Chemie mi moc neříká, ale IMHO se jedná o víc rozředěný anhydrit. Jestli dobře počítám tak na uchování jedné GWh potřebuju necelých 10m3... Je něco lepšího a levnějšího? Předpokládám že po nadrcení by se dala použít i recyklovaná podlaha.
    P0L0US
    P0L0US --- ---
    XCHAOS: CerboGX na kterým si v NodeRed naklikáš algoritmus jaký chceš. Má myslím dvě relé a další se dají přidat přes BT, kdyby bylo třeba. Ale samozřejmě to nabádá k dalším komponentám od Victron, jako je Multiplus...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Musim rict ze orientace panelu vychod-zapad je genialni vynalez
    Mam sice 8kWp ale max co jsem vypozoroval bylo 5,5, ale to vubec neva protoze pretoky mam stejne jen 4 a navic jsem si nastavil zpozdene dobijeni baterek a to az od 13hod kdy jsou prodejne ceny nejhorsi, to same TUV ohrivam ve 14hod
    Za dva dny jsem prodal bezmala 80kWh vetsinou za supr ceny 80-110€/Mwh)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jinak goodwe ma vystup ktery lze spinat kdyz je mala zatez a baterka plna, instalacni technik rikal ze to standardne zapojuji na druhou patronu bojleru, pokud ma dve
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Umi ridit = umi nastavit treba pretoky na zaklade algoritmu (stahnout ceny a vypnout pokud cena < poplatek prodejci)

Zatim to jen studuju, nepouzivam, stejne mam prodej az od zitra :)
    A co jsem pochopil, tak proste na jakykoliv PC s Windows nebo Linux nahrajes virtual/software home assistant (zdarma k stahnuti), spustis, nakonfigurujes a jede to
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: co si pod tím umí řídit mám představit? home assistant zdarma? Měl jsem z to že je to ve výsledku poměrně drahá sranda, ale vlastně vůbec nic o tom nevím. Nemůžeš víc rozepsat co a jak používáš? Případně kdokoli kdo vychválí "svůj" jakýkoli jiný systém?
    Já se konečně dokopl k tomu nějak vylepšit ten systém. Určitě potřebuji
    1) odpínat neprioritní zátěž ne dvou nebo lépe ve třech úrovních To umí to Elko, ale prostě tam 36mm vodiče neprotlačím skrze to oko. A další svorka navíc je asi útok na můj autismus :-)
    2a) dle napětí na baterii zapínat či vypínat předhřev bojleru
    2b) mohla by se odpojit i nějaká neprioritní zátěž
    2c) automatické spuštění agregátu a po uplynutí nějakého delay přehození na tento zdroj. Měnič umí asi jen přehodit při poklesu pod nějakou úroveň a pak zase přehodit zpátky na jiné úrovni. Ale já zase budu potřebovat ten agregát umět vypnout.
    3) jistě mě napadnou i další věci :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam