• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: to je divné, že takto už jsme navrhli hromadu domů a všichni už x let fungují...
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: stirling je nesmysl.

zatím nejblíže: https://allegro.cz/produkt/jednofazovy-prenosny-generator-koenner-soehnen-4000-w-plyn-c9b9d671-923e-4149-a888-9eba3c38ba8f?offerId=12873075552

Ale nevím jak z něj dostat rozumně to odpadní teplo.
    taky nevím jak vyřešit automatický rozběh.

Druhá možnost je hledat motor agregát který by nabíjel rovnou baterii. Tedy cca DC kolem 58V a byl vodou chlazený. Ale tam je zase vodou chlazený asi jen válec a účinnost a další parametry neznámé: https://www.aliexpress.com/item/1005004902079417.html
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Nemám jak předimenzovat více FVE, agregát sám osobě nestačí a je při nízké účinnosti motoru nepoužitelný pokud nebudu zpracovávát i odpadní teplo. Ale zatím jsem nepřišel na vhodný výrobek který mohu k tomuto účelu přebastlit. Komerční řešení jsou nesmyslně drahé a neodpovídají složitosti.

Tedy stále hledám motor-agregát (ideálně LPG) v jednotkách kW do EE kde bych alespoň rozumnou část odpadního tepla poslal nějak elegantně do výměníku. edy ideálně vodou chlazený motor. Ale ty se nevyskytují. :-(
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WARBABY8: jenže cílem není pořídit agregát, ale spíš dodávat do sítě v době, kdy jsou dobré spotové ceny. Ale skupenské teplo tání neprotlačí do sítě (zatím...)

CUKI: no, takové ty velké solární termály taví sůl, a zřejmě to má svoje kouzlo. Horkem z roztavené soli by šlo zřejmě pohánět stirling, ale máš problém s hlukem, možná větší, než u vertikální turbíny na střeše (v Hodyni kousek za Řevnicema má jeden barák na střeše poměrně velkou vertikální turbínu, která se vždycky když kolem jedu točí jako divá, a je to překvapivě tichý... )
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: tak předimenzuj FVE, pořiď agregát a máš hotovo. Kam mám poslat fakturu?
    CUKI
    CUKI --- ---
    Trochu jsem gachgpt konfrontoval a dostal jsem:
    "Závěr:
    Dihydrát síranu vápenatého nemá teplotu tání 32–40°C, jak jsem původně uvedl, a za tuto chybu se omlouvám. Tento materiál není vhodný pro běžnou domácí akumulaci tepla v nízkých teplotách. Pro tento účel doporučuji zaměřit se na jiné phase change materials (PCM), jako jsou parafíny nebo hydrátové soli.

Pokud bys měl zájem o další materiály nebo podrobnosti o těchto alternativních materiálech pro fázovou změnu, rád se podívám na konkrétní možnosti."

:-) Ale je zajímavé že ta disertačka to sama o sobě obsahovala taky. Že by používali chat GPT také? :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    Mě to taky nesedí, našel jsem někde nějakou disertačku ve které byli byli vypsány materiály které mohou tát při běžných teplotách a byl tam uveden. No a pak jsem se zeptal chatgpt, která mi to potvrdila, ale ona je schopná potvrdit cokoli.

Jinak by muselo docházet k této reakci třeba v oblasti Sorbasu. Je tam sice dost sucho, ale ty teploty naprosto běžné.

Teď jde o to jestli tam není jiný zakopaný pes a nebo je ta disertačka tak špatná. Navíc ji teď nemůžu dohledat, protože se mi restatroval v noci počítač :-(
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: chatgpt se vymýšlí spoustu blbostí, jsou na to tady na NYXu minimálně 2 různé kluby. Když neví (na wiki to uvedené není), tak si něco vymyslí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: hele, koukal jsem na měrné skupenské teplo tání samotné síry (malá hustota) a taky olova (velká hustota) a tenhle směr fakt nic moc. Na vodní led hned tak něco nemá :-) stejně tak ohřívání vody je překvapivě efektivní, i s přihlédnutím na ten malý teplotní gradient, kterého jde dosáhnout, než to uvaříš. Počítal jsem nějaké to ohřívání písku na vysoké teploty a kromě toho, že hodně rozpálené věci mi přijdou poněkud nebezpečné (ale zase písek je strukturálně pevný a stačí na něm nahoře izolace a nemá se to kam moc propadnout). tak tepelná kapacita písku taky nic moc.

S tím skupenským teplem je to zajímavá věc, ale málo látek má vhodně nízkou teplotu (ne moc nebezpečnou) a současně dost vysokou hustotu. A s tím sádrovcem se nejspíš mýlíš, obávám se.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: dihydrát síranu a.k.a. sádrovec mám doma v čisté potravinářské kvalitě a rozhodně netaje při teplotě těla :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: chatgpt: "Na Wikipedii (a v technických chemických zdrojích) se zmiňuje teplota tání pro sulfát vápenatý (CaSO₄) ve své anhydritové formě, tedy CaSO₄, což je ve skutečnosti síran vápenatý bez vody. Tento anhydrit má teplotu tání kolem 1450 °C, což je opravdu velmi vysoká teplota a souvisí s materiálem, který bys použil např. v keramice nebo pro velmi vysoké teploty.

Ale pro akumulaci tepla ve formě hydrátů je důležité pracovat s hydrátovými formami síranu vápenatého, které mají důležitou vlastnost – teplota tání je výrazně nižší, protože část vody je chemicky vázaná v molekule.

CaSO₄·2H₂O (dihydrát síranu vápenatého), který se používá pro akumulaci tepla, má teplotu tání kolem 32–40 °C.

Tedy:

Anhydrit (CaSO₄) taje při 1450 °C.

Hydrát (CaSO₄·2H₂O) taje při 32–40 °C.

Pro účely akumulace tepla je tedy potřeba fázová změna mezi hydrátovým síranem vápenatým (CaSO₄·2H₂O), což je ta správná forma, kterou hledáš pro akumulaci energie při teplotách okolo 32–40°C" tak nevím, taky mě to překvapilo, ale moje znalosti chemie jsou velmi mizerné :-(
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: To je normalni sadrovec. Urcite taje pri tak nizke teplote? Nemluvis spis o dehydrataci a rehydrataci nekde mezi 100 a 140 stupnich?
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: druhá možnost kogenerace (méně soběstačná) je taky dobrej žrout času. :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: https://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1drovec
    tam to napsané není, ale Google (nějaká ta nová AI, co odpovídá na všechno) tvrdí:

Teplota tání dihydrátu síranu vápenatého (CaSO₄·2H₂O), známého také jako sádrovec, se pohybuje kolem 128 °C, ale při této teplotě dochází k jeho dehydrataci, nikoliv k tání v pravém slova smyslu.

Překvapilo by mi, kdyby se to výrazně lišilo od obyčejné sádry. Faktem je, že tvrdnutí (hydratace) sádry je mírně exotermické. To s tím táním mě překvapuje, jako že by se to nějdřív rozteklo a pak teprve dehydrovalo a AI Googlu kecá.. hmmm..
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Mojí metou je přestat stavět pasivní domy a začít stavět soběstačné domy. Vlastně i můj první (jeden z prvních návrhů) byl soběstačný dům, za cenu sníženého komfortu užívání už před dvacet lety.

Nejde o to jestli toho jde rozumně dosáhnout. Ale kdy a za jakých podmínek.
    Faktem je je je 8:36AM a já mám dobité baterie. Pojede brzy všichni ve fázi neuvěřitelného přebytku letní energie. Tedy jde o to najít vhodný materiál.

Třeba takový octan sodný trihydrát má 106,3 kWh na m³ má obrovskou výhodu podchlazení a tedy nepotřebuje větší izolace ale funguje jen v malém množství a navíc pytel 25Kg/ stojí asi 1500Kč tedy m3 stojí asi 88k Kč :-(
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    To se asi musíte hodně nudit, když pro RD vymýšlíte takový zvěrstva.
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Hydrát (CaSO₄·2H₂O) taje při 32–40 °C. Tohle se týká toho bezvodného.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: https://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%ADran_v%C3%A1penat%C3%BD
    Teplota tání 1 450 °C

Ale jinak celkem chápu, kam míříš, no. Taky jsem o tom hodně přemýšlel...
    CUKI
    CUKI --- ---
    Hlledám nejideálnější řešení pro akumulaci přebytků. Řeším výměník na bázi skupenského teplo tání. Parafíny jsou dost drahé a akumulace poměrně mizerná, ale teplotně i materiálově mě vychází poměrně zajímavě síran vápenatý (CaSO₄·2H₂O), má teplotu tání kolem 32–40 °C Chemie mi moc neříká, ale IMHO se jedná o víc rozředěný anhydrit. Jestli dobře počítám tak na uchování jedné GWh potřebuju necelých 10m3... Je něco lepšího a levnějšího? Předpokládám že po nadrcení by se dala použít i recyklovaná podlaha.
    P0L0US
    P0L0US --- ---
    XCHAOS: CerboGX na kterým si v NodeRed naklikáš algoritmus jaký chceš. Má myslím dvě relé a další se dají přidat přes BT, kdyby bylo třeba. Ale samozřejmě to nabádá k dalším komponentám od Victron, jako je Multiplus...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam