XCHAOS: Vždyť jsem taky mnohokrát opakoval, že TČ je pro lidi bydlící v hradech naprosto super řešení. Já mám odpor to cpát automaticky do každé novostavby RD a ještě to brát za její devizu.
Bohužel lobby výrobců TČ se velmi snaží, aby to byla skoro povitost a deformuje to snahu o co energeticky nejsoběstačnější stavbu.
JIMIQ: Bezesporu, tohle mě sere taky. Na topení je nejhorší že to je vždycky s těch krvavejch zdrojů a člověk si nevybere.
Na topení se vždy projeví primárně konvenční zdroje. Od uhlí naštěstí ustupujeme (navíc se vozí často od protinožců), náhrada je plyn, který chce nechtě je z Ruska a jde o to jestli na přímo a nebo oklikou. No a jádro? Zatím nakupujeme stále Ruské palivo a není snadné to jen tak změnit. I ta FVE je z Číny, která za ty peníze nakoupí suroviny v Rusku.
Takže nejlepší je tu energii na topení nepotřebovat vůbec. Naopak třeba letní chlazení bude brzy 100% CO2 neutral. Tam je mi COP ukradenej.
Minulý (předminulý) rok mě přizval kamarád k řešení jedné soukromé restaurace. Stará kamenná stavba. Z památkových důvodů vnitřní izolace. Potřeba tepla je cca 12kWh/m2/a. Je tam poměrně kvalitní TČ, které tam už bylo. Otopná soustava jsou retro historické radiátory, které k tomu objektu prostě patří. Ty jsme doplnili jen o nucený oběh vzduchu (kamarádova doména). Prosklení jsou fixní 4skla a navíc je tam galerie bránící přirozenému proudění vzduchu. Podlahovka nebyla možná.
No a za první sezónu byl reálný COP asi 1,6. To je skoro nesmysl to provozovat i když tam to čerpadlo už je.