• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Vypozoroval jsem ze ztraty mam asi 3,8kW vcetne vetrani, protoze pri -12 (vypoctova teplota pro nasi oblast) bych na udrzeni 20C potreboval 3,2kW a odhaduju ze 600W je zisk z lidi a spotrebicu vevnitr, ale furt je to plus minus autobus
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CYBERHIPPY: ať to jezdí třeba na miniaturní fúzní reaktor, ale stačí jeden pohled na zadní kolo abych věděl, že na to nikdy nesednu.
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CYBERHIPPY: takhle funguje to topení fotovoltaikou... mazaný, na to já bych nepřišel :)
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    ...:oD...

JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Kdyz mas male ztraty tak uz se pomalu vyplati koupit vetsi chladnicka/mrazak a zabudovat do zdi :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Dělá se i 2kW ale prostě ty ceny jsou nesmysl. Od těch cca 6kW to už prostě dolů nejde.
    STETKINS: Jo to chápu, ale mě by na tom sralo, že to prostě je dost drahé na servis. Bojler za mě třeba jedině o Dražic. VZT-rekuperaci umí dobře víc firem a TČ zase Daikin, Mitsubishi, Panasonic, LG,..
    Dohromady o nějakej kompromis se snaží dlouhodobě asi jen NIBE, ale ani v jednom oboru nevyniká.
    Pořídit něco takového "kompaktního" je sice z pohledu návrhu velké zjednodušení, ale v průběhu let cesta do pekla.

Už je to pár let co jsem třeba řešil nějakou změnu v jednom domě, kde byla FVE, která měla vlastní jednotku na dohřev bojleru (2 patrony), a přebytek šel přímo do sítě. Takovej divnej mišmaš. Dávalo to asi smysl před pět lety v době realizace, kdy baterie byli drahé, ale ve chvíli kdy jsem tam byl to byl "kompakt" který se nedal dál rozdělit a nebo doplnit. Odešla nějaká blbost na bojleru, navíc už byl trochu chycený korozí, ne moc, ještě by třeba 5 let vydržel, ale vůbec se do toho nevyplatilo investovat další prachy.

Tyhle kompakty se podle mě budou dát smysluplně použít až to bude mít nějaký standard a budou se ty části moci měnit zvlášť.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI:
    JIMIQ:
    Jo říká se tomu kompaktní jednotka, protože to obsahuje téměř celé TZB domu. Docela to používáme u těch menších domů (řekněme do 100m2). Konkrétně Pkom4 od Pichler.
    Teď vyjde tuším na 300k pro koncáka, což zní sice brutálně, ale je v tom VZT, tepelko na ohřev a chlazení a bojler, kterej se taky ohřívá tepelkem...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jinak Vaillant dela 3,5kW (ale nevim jestli lze koupit v CR) a Acond mel kdysi 4kW, nevim jestli jeste furt ho maj
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    to je totiž rekuperace s tepelkem a bojlerem v jednom
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Km na ty názvy chodí? compakt? Rozměry (Š x H x V) 900 x 610 x 2065 mm
    Hmotnost 202 kg :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Proč svým způsobem, je jen má nižší COP a nefunguje v nízkých teplotách, tedy nic pro novostavbu, která prostě v tomto období topit nepotřebuje.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: ne, je to starý, myslím že to jsou Švédi
    Compact - Nilan větrání s rekuperací
    https://nilan.cz/compact/

chvíli jsem nad tím přemýšlel, ale přišlo mi to malý a musel bych k tomu mít i topné kabely. Je to primárně na TÚV a dotápění v přechodném období
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: nějak tolik si topná klimatizace na chatě bere :-) jde asi o to zkrátit topnou sezónu co nejvíc.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: tak TČ je i topná klimatizace, svým způsobem :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Nějaká novinka nebo je to ta hračka s cenovkou té malé stavby? :-D
    Nedaří se mi k tomu něco kloudného dohledat.
    Al obecně prostě tepelko má cca těch 6kW a cokoliv nižšího tu cenu nesnižuje, spíše se dá mluvit o opaku.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: koukni na Nilan Compact - 700W tepelko :))
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: jeden kolega má termické panely (nevím kolik, myslím čtyři) a spotřebu elektřiny má vyšší než já s tepelkem a to má i krb, který ale moc nepouští, protože pak má velký teplo
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Minidomy jsou můj denní chleba, ale tam to TČ je naprosto mimo. Otázkou je co s představuješ pod pojmem minidům, když tu je pro některé málo 132m2 :-D
    Otevírat něco trvale mimo půdorys (plášť) stavby není vhodné.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: no skoro to tak bude, mali sme priemernu spotrebu tak 7-8 kWh denne, ale teraz decka viac travia na pocitacoch a zena furt pozera telku, navyse tento rok som chalanovi slubil herny pocitac, tak ten si tiez cosi papne

ale cast z toho je nabijana aj na verejnych nabijackach, hlavne ked jazdime na svk
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam