• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    KEB: Tady to mas rozebrany pro Jupiter:

    Stop Jupiter
    https://what-if.xkcd.com/146/
    KEB
    KEB --- ---
    TOXICMAN: Takže jestli jsem to s pomocí google translatoru pochopil správně, tak to jde, ale hodně záleží na tom kam vlastně chci letět, protože se všechno stále hýbe :) Docela by mne zajímalo kolik by se muselo zrychlit sond o zemi, aby to zanechalo nějakou stopu.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KEB: počti :)
    Gravity assist - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_assist
    KEB
    KEB --- ---
    TOXICMAN: Dá se tady tenhle nebo podobný z rychlovací manévr používat víckrát? Ve smyslu otočím to kolem země třeba desetkrát a zrychlím tím desetkrát víc nebo to má nějaký limit? Tušíte někdo?
    VIRGO
    VIRGO --- ---
    20 minut do startu!
    NASA Television | NASA
    http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html#public

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOCOURMIKES: dobrý je tenhle web:
    Interstellar Comparisons
    http://www.centauri-dreams.org/?p=35917
    A full Daedalus fuel-tank is equivalent to just 4 hours of sunlight received by planet Earth.

    pro odlet k jiné hvězdě je potřeba zkoncentrovat energii slunečního záření z plochy stovek tisíc kilometrů čtverečních, po překvapivě krátkou dobu... nebyla by to žádná "nová fyzika", naopak bychom využili do jisté míry principy, které byly známé už ve starověku - nové by byly jen materiály - pravděpodobně nějaká nanotechnologická fólie? (překvapivě, věřím tomu víc, než kosmickému výtahu, protože ve dvou rozměrech a dokonalém vakuu vnějšího kosmu se přeci jen dá čarovat víc, než jen v jednom, navíc uprostřed sféry kosmického smetí)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOCOURMIKES: no, jaderně-pulzní motor (projekt Orion) je takový evergreen, nebo spíš retro-futuristický folklór :-) je to takový ten příspěvek do debaty "a co kdyby Římani byli přepravovali legie na bicyklech? no ale když oni neznali kuličková ložiska! ale jo - měli - na těch Neronových lodích na nějakém tom jezeře, co byli v muzeu, které za války vypálili ustupující nacisté...". Každopádně, s Orionem (vz. 1959) by si mohl doletět třeba k Jupiteru (a tam nechat posádku spektakulárně zahynout díky radiaci, kterou si bez bezpilotních sond asi neměl šanci nějak předpovědět - bylo by nutné jí naměřit - teda nevím, ale myslím). Pro mezihvězdný let bys potřeboval něco jiného.

    Pulsní fúzní pohon a termálně-radiační tryska o průměru kilometrů... hmm, Dyson vzor 1969. resp. "Later studies indicate that the top cruise velocity that can theoretically be achieved by a Teller-Ulam thermonuclear unit powered Orion starship, assuming no fuel is saved for slowing back down, is about 8% to 10% of the speed of light"... byla to ovšem trochu provokace. Tak jako že "pfff, Apollo.." :-)
    Interstellar travel - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Interstellar_travel

    ok, 130 let k proximě centauri.. takže generační loď. doletí tam vnoučata, která o to možná ani nestála. děti neuvidí ani Zemi, ani cíl. Dilatace času totiž při takhle nízkém procentu c nestojí za řeč.

    Co se radiace týče, tak popravdě.. na lodi je posádka. Posádka k těm neustálým výbuchům bude přeci jen zatraceně blízko. (I v případě daleko méně dramatického pohonu NERVA se předpokládalo dokování posádky pouze v úzkém kuželu, odstíněném od radiace reaktoru masou palivované nádrže urychlovacího stupně, protože mimo ten kužel by radiace byla letální). Předpoklad, že veškerý strach kohokoliv z radiace je iracionální je... iracionální. Někdy tě zastaví něco tak prostého, jako snaha udržet posádku naživu, když už někam letí (přečti si, jak dopadly ruské pokusy vozit aktivní reaktor na palubě bombardéru.. aha, ono stínění je těžké, letadlo ho moc neuveze.. hmm, problém... a co teprve loď, kterou chceš urychlit na rychlost světla.. kolik ho asi uveze?)

    Mě ale zajímá _dožít se_ výsedků svého pozorování... takže podporuju ty laserem urychlované solární plachty. co nejdřív. BTW, stejně jako současný Dyson.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KEB: ja bych radsi videl z vesmiru real time jak se toci Zeme..
    KEB
    KEB --- ---
    Vesmírný balet Jupiteru a jeho měsíců na prvním skutečném videu. V NASA jsou dojatí – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...t-jupiteru-a-jeho-mesicu-na-prvnim-skutecnem-videu-v-nasa-jsou-dojati.html
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    HADIAK: JPL je v Californii a Frontak je v Alabame ne ;)
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    XCHAOS: myslel jsem jenom jaderne pulsni motor, nic jineho, ale z toho mas strach... asi strach z radiace, z radiace ve vesmiru... mihihi. ano, a pekne odpalovat jednu atomovku za druhou za ocasem, tak se to dela.

    a pro tvou informaci, chemicke a fyzikalni pristroje jsou tezke masiny, nejsou to zadne chipy, nejde to dal donekonecna zmensovat jako elektroniku. takze ted uz to vis a tak nepis dal fantasmagorie.

    AVATAR: jako nuklearni vedec mu to muzu poradne vysvetlit :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOCOURMIKES: jaderný pohony mají energetickou hustotu dost k smíchu, a pořád by si potřeboval pracovní látku (leda by se ukázalo, že funguje Emdrive) pro reaktivní motor, takže Isp ti posunou jen nepatrně (jaderný pulsní pohon je na tom nepatrně líp, ale stejně). i s antihmotou jako zdrojem energie jsou pořád dost v háji, když chceš dosáhnout relativistických rychlostí.

    jediná rozumná šance je použít k urychlení na mezihvězdné rychlosti externí zdroj energie. a víceméně největší objekt, který dokážeme takto v současnosti (s největším vypětím sil) vyslat do mezihvězdného prostoru, by měl hmotnost v nejlepším případě gramů. K nedávno ohlášenému projektu (tomu, co ho zaštítili svým jménem Hawking a Dyson) mám jen minimum přípomínek -1) místo obřího pole laserů by mi přišlo zajímavější vynalézt nějakou ultratenkou tenkou fólii, schopnou fungovat jako adaptivní fresnelova čočka, a z té pak v kosmu na heliocentrické dráze vytvořit obrovskou plochu o ploše tisíců kilometrů čtverečních a napnout jí třeba rotací 2) nechápu, jak chtějí s tou sondou ve vzdálenosti 4 světělných let vlastně komunikovat - kdybychom dokázali přijmout optický signál z takové vzdálenosti, tak pravděpodobně můžeme stejným dalekohledem přímo pozorovat rovnou detaily na povrchu exoplanet...
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    HADIAK: pssst, mikes s chaosem delaj tu vedu!
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    XCHAOS: bludy, naopak musit prijit era jadernych pohonu, samozrejme pro manned mise, tak se cestuje po soustave a ke hvezdam.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOCOURMIKES: čím větší delta-V, tím víc je ti přístup "think bigger" nahouby. jednodušší je naučit se miniaturizovat elektroniku (což se naše civilizace naučila a kosmonautika byla právě původně jedním z oborů, který na to tlačil nejvíc).

    v krajním případě to dospělo až do nedávno ohlášeného projektu "starchip" (tzn. jediný počítačový čip, akcelerovaný polem laserů na rychlost potřebnou pro mezihvězdný přelet...)
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    XCHAOS: naopak vsechno se da dimenzovat, je to primo zaklad kosmonautiky, a ze 70 kg nepostavis zadny kloudny soubor pristroju, natoz abys tam mohl vrtat. takze misto padaku brzdici trysky s poradnou nadrzi, ikdybys to mel cele na pocatku odpalit ze saturnu V, tak se uvazuje, think bigger, zvlast ve vesmiru :)
    HADIAK
    HADIAK --- ---
    hm tak este raz a pomaly; fakt si myslite, ze by pingli "fronteirs"? fakt?
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    nejspis pingovali zarizeni, ktere ovlada tu antenu co vysila na Jupiter, to dava smysl, ze tu misi ovladaji z beznych os a ne primo z vx.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOCOURMIKES: pingat se ale dá na cokoliv, co má TCP/IP stack.. zdaleka ne jen na linux. on prostě pingá na IP adresu, kterou má přiřazenou Juno, z něčeho, co vypadá jako OS X terminálové okno.

    HADIAK: nemusí to být fake :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOCOURMIKES: pokud pochopíš, proč "jen" 70 kg, tak už budeš ohledně kosmonautiky chápat téměř všechno (hint: jen si uvědom, jak složitými gravitačními manévry musela zrychlovat Juno a jak náročný byl naopak teď nedávno ten brzdící manévr u Jupitera, k tomu připočti, že Ganymed je jeden z největších měsíců v Sluneční soustavě a nemá atmosféru, takže žádné padáky...)
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    ONDRA_99: fungoval by dlouho :-))) jak dlouho tam leti svetlo k jupiteru ? na mars je to nejak 20 min.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam