• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ONDRA_99: myslim, ze mas ve svem relativizmu chybu .. protoze pak by preci jen existovala ve vesmiru rychlost vyssi nez c ..
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SEJDA: Priblizujete se 2c, ale kazdy letite rychlosti c.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ONDRA_99: a kdy se pohubuju rychlosti svetla a primo proti mne, v opacnem vektoru si to vali foton (napriklad kdyz letim pimo vstric nejake hvezde) .. zda se mi, ze mi leti vstric c nebo 2c? Kdyz se na nas diva nekdo z boku .. priblizujeme se c nebo 2c?
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    DRAGON: Tak jde o to, ze se aktualne predpoklada, ze se nic nemuze pohybovat rychleji, nez svetlo. Jestli se zjisti, ze to tak neni, tak se teorie upravi.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    DRAGON: neni to tak. tvoje rychlost bude vzhledem k vnimanemu svetlu pro tebe subjektivne menit jeho barvu. na tomhle principu funguje radarovy mereni rychlosti.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    (ale asi bych mel podotknout, ze jen tak premyslim 'nahlas', klidne me nekdo vyvedte z omylu, jen by me fakt zajimalo, jak se da tohle merit, kdyz nemame zadne meridlo, ktere pocita s vyssi rychlosti nez je rychlost svetla
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ONDRA_99: je promenliva vuci pozorovateli, ktery se pohybuje rychlosti svetla, kdyby nebyla, tak ho vidis a ne jak tvrdis ty (krom stejnym jako ma nas pohyb)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    Tak ve smeru pohybu nebude problem "videt" (svetlo letici kterymkoli smerem krom stejnym jako ma nas pohyb by melo byt videt)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    DRAGON: To je hloupost, to by znamenalo, ze je rychlost svetla promenliva.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DRAGON: ja bych taky cekal ze uvidim interference mojich fotonu s fotonama leticima kolem mne .. ze uvidim hovbo mi prijde krajne nepravdepodobne..
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    PRAASHEK: tot otazka, jestli poletej s tebou rychlosti svetla a nebo je dopredu posles dvojnasobnou rychlosti svetla :)
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    když poletíš s fotonama jejich rychlostí, tak uvidíš před sebou hovno a za sebou taky :)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Každého koho tyhle věci zajímají bych odkázal na krásnou knihu George Gamow: Pan Tompkins v říši divů.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    Koukam, ze "Jak sla astronavigace na vadr" je tady docela popularni literatura...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    no ale redshift funguje, to zas jo
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    SEJDA: To vím naprosto přesně: ne, nejde to :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SEJDA: Ne.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    HWLLFFRDD: a neni to jedno, jestli je to 0 nebo oo, kdyz se ani nedokazes ohlednout aby ses mrknul na hodiny? .. resp, kdybys letel rychlosti svetla, a mrknul by si .. nepohybovalo by se tvoje vicko rychlosti vyssi nez c ?
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    Já sem teď zmatene z toho co napsal BIDAK, mám pocit že při rychlostech blížících se rychlosti světla to s tím časem plynoucím z mého pohledu stejně platí, ale při samotné rychlosti světla už ne, protože tam čas přestává hrát roli... je to vysvětlený v tom populárně-naučným videu Vsauce, co jsem linkoval, akorát po proklikání si nejsem jistej, jestli z to teda z pohledu fotonu, letícího rychlostí světla trvá nekonečně dlouho, jak jsem dříve napsal, nebo nekonečně krátce, ale už se mi to teď nechce kontrolovat
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    1/ prece nejde o rychlost svetla .. ale rychlost blizkou rychlosti svetla ..
    2/ kdyz mines objekt (treba Merkur), k tobe bude privracena strana, ktera je odvracena od Slunce, takze ti cas fotonu ze Slunce ten objekt zastini , ale ten nebude cerny, nebot odrazi "svit hvezd" a to i smerem k tobe
    3/ nicmene by to byl velmi zvlastne deformovany pohled viz HWLLFFRDD
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    BIDAK: To přece nijak nepopírá to co jsem napsal??? Proč by měla mít moje rychlost na světlo nějaký vliv? Kdyby se slunce rozsvítilo v okamžiku mého startu, poletím s prvními fotony stejně rychle a uvidím pořád to samé. Pokud vyletím v průběhu života zdroje, při překonání rychlosti světla se budu dívat pořád dál a dál do minulosti, při rychlosti těsně pod c uvidím slunce s brutálním červeným posunem a při c uvidím to samé co na startu. není tak? Jestli ne tak nutně potřebuju dlouhé vysvětlení srozumitelné pro děti :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam