• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    BOD1E: Nevim, ja treba mel na iPadu od bety 2 a na telefonu od GM a ja osobne problemy nemel.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DRON: jj cetl jsem ze je konstrukce motoru vyrazne zjednodusena a proto i levnejsi, ale stejne. Kazdy je skladanka hodna vystavy, nikoli zahozeni :D
    DRON
    DRON --- ---
    SEJDA: jj, zajimave, jak rychle space-x zmenila tohle paradigma. Koneckoncu soucasti vyvoje Ariane6 je mala cast prostredku alokovana na vyzkum znovupouzitelnosti, tak snad jednou... Vic me ale asi zajimaji metanove motory, tam nevim, jestli ESA neco pece.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Motor pro Ariane 6

    Successful First Test of the Ariane 6 Vulcain 2.1 Engine - HD
    https://www.youtube.com/watch?v=5525XYE5jcc


    Kdyz na to koukam, tak mi prijde neuveritelne, ze se to vsechno proste zahodi znici a zacne se znova. :)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    SpaceX can't test fire its Falcon Heavy rocket at KSC due to the government shutdown
    https://www.floridatoday.com/...est-fire-falcon-heavy-rocket-ksc-due-government-shutdown/1052438001/
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    TOXICMAN: Jo, náš vrátnej ho viděl, z místa asi 25 km na JJV od Brna, přibližně SZ směrem, nízko nad obzorem padal dolů, takže směr letu JV -> SZ... Kdybych vylezl z práce o chlup dřív, tak jsem ho mohl vidět taky herdek :-I
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Viděl dnes také někdo bolid přibližně v 19:25, směrem od severu k jihu? :)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KAERO: Zalezi, jestli to hodnotis podle pouziti raketoplanu nebo systemu jako celku. A castecny navrat v planu byl - viz. "Bajkal" verze boosteru (coz nejsou SRB trubky, ale v podstate Zenity).
    Imho se Buran ani Energia nedaji ekonomicky dobre hodnotit pokud tam neni rozumna provozni statistika. U STS se taky na zacatku operovalo s cisly, ktere se po realnych zkusenostech ukazaly jako hausnumera.
    KAERO
    KAERO --- ---
    CRUZ05: me to vysvetloval znamy co tvrdil ze pracoval v bajkonuru takhle:
    "americane byli chytri, ty nejdrazsi soucasti rakety, motory, se vracely na raketoplanu a znovu se pouzily. my rusove jsme to zkopirovali a uplne blbe. ty nejdrazsi soucasti zustaly na rakete co shorela v atmosfere, a zpatky na zem se vracelo jen jednoduche letadlo"
    (s adekvatni davkou zjednoduseni samozrejme)
    (pro Archimeda - povidal to Kyril K. z Greifswaldu)
    CYBERWOLF: to nevypada na patku, me prijde ze ta krabice dole je vylozene krabice, do ktere spadne nejaky jehlan pripevneny k rakete. jeste jde videt jak v te krabici dopadne a trochu se natoci.
    LUDO
    LUDO --- ---
    SUMAC: v Rusku neboli pri rozpade ZSSR a dobrych 10 rokov potom peniaze absolutne na nic, zrusene bolo v tom obdobi prakticky vsetko co nebolo zivotne dolezite, co sa dalo sa predalo do inych krajin, napr. experimenty s Mirom a manualnym dokovanim, lebo vyroba automatickeho dokovacieho systemu bola moc draha (hoci system bol davno vyvinuty)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    CRUZ05: To se kvuli rozpadu vychodniho bloku uz nikdy nezjisti, ale "samostatnost" Energie by rozhodne usnadnovala prakticke vyuziti systemu s vysokou nosnosti, s moznosti pouzivat raketoplany (taky se rozestavelo vic kusu) jen kdyz by to bylo prakticke.
    Jeste o chlup vic me mrzi MAKS.
    CRUZ05
    CRUZ05 --- ---
    SUMAC:
    ACW:

    Díky, na druhou stranu si spousta lidí zoufá, že se buran nakonec zrušil (kvuli rozpadu SSSR, krušnejm 90tkám prostě penězům a tak vůbec) a co sem pochopil, že při dokončení vývoje, by byl naopak v provozu mnohem levnější než americký STS, ale to sem asi zas pochopil blbě :D
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CRUZ05: Jo. SRB byli autonomní, ale hlavní motory STS měly palivo v ET. Hlavní rozdíl mezi STS a Buranem bych řekl byl asi tak ve všem. Proto STS ekonomicky jakz takž fungoval jako vratné zařízení a Buran ne.. takže se Rusku vyplatilo držet konvenční Sojuzy a poslat buran do šrotu kdežto USA se vyplatilo postavit ještě víc jednotek raketoplánu.
    CRUZ05
    CRUZ05 --- ---
    Jo jasně, narozdíl od shuttlu, nejde z burana nic.... při startu, a jak to bylo (u burana případně) pak na orbitu ?

    CRUZ05
    CRUZ05 --- ---
    ACW: A STS Shuttle to měl tedy propojený přes nosnou nádrž?
    ACW
    ACW --- ---
    CRUZ05: Buran se jenom vezl, jako naklad.
    CRUZ05
    CRUZ05 --- ---
    Kdyz uz jsme u toho hezkého vysvetlovani, mohl by mi prosim nekdo vysvetlit, jaký je hlavní rozdíl mezi spaceshuttlem a buranem, osobně mi to asi 3x vysvětloval pan Pavel Toufar, ale on je hrozně upovídanej a já se v tom vždycky ztratil :D Pamatuju si něco o rozdílu v nosné raketě Eněrgija, která je nějak jinak napojená na samotný raketoplán, nebo tam nějak jinak proudí palivo nebo tak něco, tak prosím jednoduše, díky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam