• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CYBERWOLF: namaluj mi prosim drahu takove pendlujici lodi, s vyhledem pohybu alespon 20 let. Jsem na to fakt zvedavy, jak se v soustave Slunce + Zeme + Mars - letajici srot ustali na draze, ktera nebotrebuje masivni energie na zmeny drahy .. litala by dal od Zeme nez je Mesic?
    Kolik energie bychom vlastne "usetrili". To je myslim spravna otazka. Tve argumenty nejsou "proc je to lepsi", ale "proc by se to melo pocitat".

    Letajici ponorka = SLBM
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ONDRA_99: ono se to třeba nezná, ale v tomhle ohledu nám posledních 50 let kosmického programu dalo poměrně dost dat. Všechny ty sondy, co se nikdy nevrátily. Moduly Appolo, co se vrátily. Družice na geostacionární dráze (které sice jsou pořád v magnetosféře, ale podstatně blíž ke kraji). Byla spousta experimentů zaměřených speciálně na to, co se s materiály ve vesmíru děje. Ještě jich určitě spousta bude.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    CYBERWOLF: Jasne, ale vnejsi “plast” bude nejspis u obojiho z podobneho materialu. Ted vubec nevime co pres e dlouhodoby pobyt tam s tim materialem udela. Jak to ovlivni tesnost apod. Je mne jasne, ze v budoucnu ma smysl mit “plavidlo”, ktere bude umet jen preletat mezi planetama, ale ne pristavat. Jen rikam, ze aktualne mame k tvorbe neceho takoveho (bezpecneho) malo dat.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ONDRA_99: to je složitější. Loď cestující mezi planetami musí mít úplně jiné vlastnosti, než loď schopná z planety vzlétnout, nedej bože přistát a vzlétnout. Pro přistání na Zemi potřebuješ minimálně přiměřeně aeordynamický tvar a tepelný štít. V případě Marsu musíš buď přiletět pomalu (bude to trvat o to dýl) nebo brždění řešit jinak - tj. potřebuješ spoustu energie. Pokud chceš z planety odstartovat, potřebuješ ještě daleko víc energie a loď musí vydržet přetížení několik G. Loď, která nikdy nebude přistávat, nepotřebuje ani brzdit, ani překonávat gravitaci a nepotřebuje na to palivo (které přidává hmotnost, což znamená, že potřebuješ víc paliva), nemusí vydržet přetížení několik G, protože nikdy tolik zrychlovat nebude.

    Abych to přirovnal k něčemu pozemskému, tak když chceš přistávat, potřebuješ něco jako ponorku, když budeš chtít meziplanetární cestování, potřebuješ něco jako letadlo. Když chceš obojí, potřebuješ něco jako létající ponorku.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Hlavne to kosmicky zareni bude IMHO problem, nejsem si jisty ze budemem mit dost dobre stineni na cestu tam a zpet.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    CYBERWOLF: Stopro. Ale myslim, ze BFR to ma zmakle dobre. Pristane zpet na Zemi, kde se muze vse proverit a pripadne opravit. Na ISS se da relativne rychle dostat nahradni dily a posadka muze celkem rychle ISS opustit a dostat se domu. Osobne si myslim, ze stale cestujici lod mezi Zemi a Marsem je mozna, ale az po letech, kdy diky pristavajicim lodim budeme mit pres konkretni “data” o “opotrebeni”.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ONDRA_99: což je problém, který je potřeba vyřešit předem. Protože tohle vadí víc těm lidem, co by se vozili, než materiálu kolem.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: v jeho dobe take nebyla zadna omezeni a "zbytecne" predpisy .. a ani konkurenze .. a ten budget
    KAERO
    KAERO --- ---
    ARCHIMEDES: Aldrin to musi mit tezke. Za jeho "doby" se z niceho postavila raketa ve ktere letel na mesic. Od te doby? OK, orbitalni stanice, ale porad to zni jak krok zpatky. Co ten musel vyslechnout reci o tom ze v roce 1980/2000/2020 budeme chodit po marsu a titanu...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    FURAN: jak by vypadala draha letu takove pendlujici lodi :)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    CYBERWOLF: ISS lita chranena magnetosferou Zeme. Uplne jine urovne radiace. Neni dobre srovnani uplne.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CYBERWOLF: no jo, letos bude mít 20. výročí!
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ONDRA_99: ISS lítá bez inspekce na Zemi už pomalu 20 let
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    FURAN: Ona je otazka jak dlouho takhle muze letat bez inspekce na Zemi/Marsu, aby to bylo bezpecne.
    FURAN
    FURAN --- ---
    Před časem mne to napadlo a hle, ono už se to promýšlí.
    Buzz Aldrin Astronaut Apollo 11, Gemini 12 » Cycling Pathways to Mars
    http://buzzaldrin.com/space-vision/advocacy/cycling-pathways-to-occupy-mars/
    One unique innovation of the mission architecture is to use “cycler” spacecraft that would travel between Earth and Mars perpetually

    Chci tohle
    https://www.kino-zeit.de/...940x530_/public/2018-03/226363main_2001_station_t_full.jpg?itok=CUMyioe6
    a tam tohle
    Lunar Swimming
    https://what-if.xkcd.com/124/
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    CYBERWOLF: Trochu je to o tomhle pocitu Buzze Aldrina:

    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    A mezi tím si ještě stěžujete, jak je to drahý a že už je tam toho stejně moc.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Já vám asi nerozumím. Chcete nádraží, přitom nemáte lokomotivu a ani nevíte, jestli s tou lokomotivou pak nějaké nádraží budete potřebovat.

    Řečeno lidsky - nemáme způsob jak dopravovat lidi po sluneční soustavě tak, aby to přežili. Pokud bysme ho měli, není vůbec jasné, jestli by zastávka na oběžné dráze byla k něčemu dobrá. Protože ono tam tak nějak nic neni a všechno by se tam tak jako tak muselo dovézt ze země.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    PISKVOR: Hmm... Jsem ani nepostrehl ze Tiangong nekdy fungovala... Myslim ze CYBERWOLF myslel Mir, jako tu druhou. Skylab jsem treba ja "zazil" ale nepamatuju, protoze decko. ;-D
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    BLACKHEAD: A Tiangong, a Mir, a Skylab...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam