• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CYBERWOLF: no jo, letos bude mít 20. výročí!
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ONDRA_99: ISS lítá bez inspekce na Zemi už pomalu 20 let
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    FURAN: Ona je otazka jak dlouho takhle muze letat bez inspekce na Zemi/Marsu, aby to bylo bezpecne.
    FURAN
    FURAN --- ---
    Před časem mne to napadlo a hle, ono už se to promýšlí.
    Buzz Aldrin Astronaut Apollo 11, Gemini 12 » Cycling Pathways to Mars
    http://buzzaldrin.com/space-vision/advocacy/cycling-pathways-to-occupy-mars/
    One unique innovation of the mission architecture is to use “cycler” spacecraft that would travel between Earth and Mars perpetually

    Chci tohle
    https://www.kino-zeit.de/...940x530_/public/2018-03/226363main_2001_station_t_full.jpg?itok=CUMyioe6
    a tam tohle
    Lunar Swimming
    https://what-if.xkcd.com/124/
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    CYBERWOLF: Trochu je to o tomhle pocitu Buzze Aldrina:

    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    A mezi tím si ještě stěžujete, jak je to drahý a že už je tam toho stejně moc.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Já vám asi nerozumím. Chcete nádraží, přitom nemáte lokomotivu a ani nevíte, jestli s tou lokomotivou pak nějaké nádraží budete potřebovat.

    Řečeno lidsky - nemáme způsob jak dopravovat lidi po sluneční soustavě tak, aby to přežili. Pokud bysme ho měli, není vůbec jasné, jestli by zastávka na oběžné dráze byla k něčemu dobrá. Protože ono tam tak nějak nic neni a všechno by se tam tak jako tak muselo dovézt ze země.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    PISKVOR: Hmm... Jsem ani nepostrehl ze Tiangong nekdy fungovala... Myslim ze CYBERWOLF myslel Mir, jako tu druhou. Skylab jsem treba ja "zazil" ale nepamatuju, protoze decko. ;-D
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    BLACKHEAD: A Tiangong, a Mir, a Skylab...
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    CYBERWOLF: Jako jo, ale porad to byla/je spis laborator "jen" 300KM nad povrchem, nez
    "zakladna" pro cestovani po nasi soustave a dal... jak asi myslel BRENMCGUIRE. ;-)
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    CYBERWOLF: Ne neznám. :) Jinak ano souhlasím i když si myslím že jsou už dlouho větší možnosti bržděné financemi?

    Ale tak jo na nějaké ty výzkumy a pokusy je to super, to je nutné a potřeba, ale pokud se nepletu tak ještě nesestavila ani nevypustila družici nebo ano?

    ISS pořád tak nějak považuji za zhluk modulů než vyloženě za orbitální stanici. Ale tak to je jen můj pohled.
    Váži to jen cca 420t, a hádám že i konstrukce je na limitech soudružnosti. Ale to je jako jestli pluto je nebo není planeta. ;)

    plus asi tak 5500tun lidského smetí které by se dalo určitě nějak recyklovat. I když je to taneček jak v minovém poli. :) I když co jsem slyšel tak ta možnost že se stane hromadná kolize a přijdeme třeba komplet o GPS síť nebo comunikaci je čím dál vyšší. A nějak mi přijde že většina dělá jako že to nevidí nebo o tom neví.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BRENMCGUIRE: znáš to pořekadlo, že to přeci není raketová věda? No, tak tohle je raketová věda :) Tancovat na hranici technických možností a ještě kousek za prostě není sranda.

    Pokud jde o orbitální stanice, já už se dožil dvou dostatečně skutečných.
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    CYBERWOLF: Aha. V každém případku vždy mě zaujali zprávy o tom že se našla další planeta podobná zemi, když vezumu jak zatím primitivní techniku i optiku stále máme a i o barvách hvězd si nejsem jist vzhledem k pohybům a vzdálenosti a tedy měnícím se spektru.

    Hloupé je že je to tak strašně o penězích a že to leze do peněz. Už jen to kolik milonu se provařilo třeba jak Nasa vyvýjela šroubovák pro porouchaný satelit u kterého klasika nedomyslely že by se jeho operační deska musela časem i vyměnit. Já si nemohu pomoct, ale mě spousta těch projektů přijde jak černé díry na prachy.

    Jsem zvědavý jestli se dožiju prní skutečné orbitální stanice kde bude i nějaká ta mini továrna a dok pro sestavování větších objektů. A nebo jestli se najde nějaké učinnější řešení pro vynášení extra těžkých a velkých komponent na orbitu. Vzhledem k tomu kolik lidského smetí je na orbitě tak nějaká ta recyklačka a lapač by se myslím šiknul.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BRENMCGUIRE: složení atmoféry zjistíš spektrometrií velmi přesně, musíš ale chytit dost světla, co přes ní prochází. To není job pro TESS, ale třeba, jak píše DARKMOOR, pro James Webb
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    DARKMOOR: Já právě co takhle při těch zprávách slyšel, tak že i podle nějak barvy odhadují jestli planeta má i atmosféru a z jakého asi složení. Což by i teoreticky bylo možné při nějaké extra citlivosti senzorů na barvy i podle typu hvězdy a odrazu a vzdálenosti. I když s naší pravěkou technikou se mi tomu dost těžce věří, ale nebráním se je to hezké přemýšlení. :)

    O naší zemi koluje taky že byla dříve prý zelená na základě těch ložisek co máme různě pod povrchem planety a co je tak trochu tikající bomba co by nás mohla zahubit.

    Což když to člověk tak pak celkově sesumíruje tak si říká že sídlí na tikající bombě. (Yelowstone + ještě něco někde v asii, pak ta ložiska metanu, zbloudilý balvany, které nemáme ještě ani zmapované, takže taková ta překvápka typu Apofis atd) No a ještě tu máme ono pohybující se magnetické jádro země které je dle výpočtů na počátku přepolování planety. A podle těch výpočtů se to děje docela pravidelně tuším že jsem četl či i slyšel něco o 50/55-75 tisíci lety nebo tak nějak.

    Fak ale jsem hodně zvědavý na tu poslední družici, která se právě má zaměřit na ty blízké hvězdy. Říkám si že z toho by něco už mohlo být.
    DARKMOOR
    DARKMOOR --- ---
    BRENMCGUIRE: To jestli planeta vypadá jako Země, Venuše nebo Mars zatím zjistit nejde. Jenom velikost s nějakou odchylkou, vzdálenost od hvězdy a podle hvězdy jakž takž možnou obyvatelnou oblast apod.
    Ideální je nasbírat co nejvíc planet v rozmezí 0,75-2 hmotnosti Země u blízkých hvězd a nejlíp u K; G a F. A na tyhle se pak zaměří JWST který by už měl být schopný planety zobrazit v takové velikosti, aby se dala zjistit jejich atmosféra a to teprv začne být zajímavé :)
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    DARKMOOR: Jo koukal jsem na zprávy o tom, jen mi pořád vrtá hlavou jak vlastně ty výsledky jsou přesné? Tedy jestli je tam objekt to je jasné, jeho pravděpodobná velikost asi taky.
    Ale i tak mi přijde že je to jen na nějakých matematických odhadech a že co se považuje za planety podobné zemi že jestli nemůže dojít k záměně třeba s planetami typu Venuše a nebo plynovémy typu Uran či Neptun.
    DARKMOOR
    DARKMOOR --- ---
    Pěkný článek o TESS na exoplanety.cz

    Družice TESS: Vše, co potřebujete vědět o novém lovci exoplanet | Exoplanety.cz
    https://www.exoplanety.cz/2018/04/11/druzice-tess-vse-co-potrebujete-vedet-o-novem-lovci-exoplanet/
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SHINIGAMI: běžně se používá xenon, ale argon by mohl jít taky.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    ARCHIMEDES: Plus prilis realisticka hra bude pro vetsinu lidi nuda.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam