• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SEJDA: aha, takže předpokládáš, že když by se letělo k Marsu nějak jinak, tak by se tam dalo dostat dřív, ještě k tomu přistát a pak vzlétnout? Co tě k tomu vede?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CYBERWOLF: no, kdyz by "monstrum" (s tlustymi plasti pro delsi ochranu posadky) letalo po Huhmanove draze, tak musi u Marsu cekat, nez se Mars postavi k Zemi do prihodne pozice, bude tam cekat v jine rychlosti, resp. v masivne upravenem kurzu = ztrata energie na pohybovani s "monstrem". To same pak u Zeme. Bud jej zabrzdis hodne, aby bylo na blizke, planetarni orbite, nebo mu zmenis dramaticky drahu, do nejake protahle planetarni orbity, kdy bude u planety na kratkou dobu, parkrat za tu dobu cekani, nez se planety postavi spravne. Ale vzdy te to bude stat kvantum energie umocnene robustnosti lodi na delsi pobyt ve vesmiru.
    Za to "expresni lode" parkujici na "planete", asi potrebuji mene vseho na dosazeni tehoz.

    Cesta na ISS, část druhá: Rendezvous a připojení
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=20&v=hhf2fLZxXLA
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SEJDA: nerozumim.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    dobry by bylo mit taky zasobu ledu a vyrobnu kysliku ;)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    SEJDA: mininalne cerpaci stanici, nejaky vrtaky, zdroj energie, materialy do zacatku a dost porna na 20 let.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    OTAVA: byl to vtip .. ale i tak, asi zalezi co si pod "slusnou infrastrukturou" predstavis jestli vhlky tunel nebo robotizovany hotel s okynky. Ja bych spise vsadil na poslani vyrobni linky na palivo (tj. jednu prazdnou lod) .. a hned na druhe lidi, kdyz by je to prestalo bavit, tak by se vratili.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    SEJDA: nesmysl, na to aby jsi tam mohl poslat lidi potrebujes na miste uz pomerne slusnou infrastrukturu, na tom si trvam :-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    OTAVA: ono staci, kdyz posles lidi expresem a krupace po Huffmanove draze .. za tu dobu, nez tam krumpace doleti, si postavi pristrsky holyma rukama a "pazourkama". ;)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    pak asi taky nejaky modul ktery predem vydoluje nejaky zarodek prvni podzemni stanice, protoze az tam ty lidi priletej, tezko budou neco velkyho resit.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Pocitam ze jedine reseni je naposialt si k marzu infrastrukturu na zpatecni let - predevsim nekolik zasobniku s palivem ;-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CYBERWOLF: takze tys to myslel tak, ze pak to "monstrum" u Marsu zaparkuje (ted uz vime za na cca. 5 mesicu), tj. zabrzdi, a zase odpluje k Zemi, tedy zase zrychli? Fakt nejak nevim, jestli by nebylo lepsi namisto toho urychlovat lehci, expresni lode, takove ty "letajici ponorky" ;)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SEJDA: po téhle dráze už na Mars letělo několik sond, takže spočítané to bude dobře. Na jakoukoliv cestu Země-Mars nebo zpátky potřebuješ, aby byly planety blízko sebe. Jet tam na otočku, ještě k tomu kdykoliv, je nesmysl.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SEJDA: kdyz nad tim premyslim, bude existovat znacny trade off mezi solarni energii a zarenim .. cim blize bude orbita slunci (cim dele tam bude lod) tim lepe&hure. Cim dale bude od Marsu tim hure&lepe .. ale, u Slunce by byla bez lidi: ti by se nalodili az potom, resp vylodili jeste drive, coz zase vyvolava dalsi otazku, jestli by vlastne vubec melo smysl aby se lidi "prelodovali" .. no proste u Marsu by byla nejrychlejsi, ze? a na sve ceste k Venusi zase nejpomalejsi, aby se pekne ohrala, a cela pekne "desinfikovala". Asi se nepocita, ze by neco takoveho melo zivotnost 20 let.
    Tedy, stale je ten Muskuv plan nejblizsi realite.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CYBERWOLF: no a navic je tam tusim problem, ze let trva cca 8,5 mesice tedy 17 mesicu obeh ale prihodne okno je jenom kazdych 26 mesicu .. coz mi vychazi ze pro podobny "hotel" by platilo, ze se odlepi od Zeme, za 8 mesicu prileti k Marsu, a zpet k Zemi prileti za .. 10 let? :D
    Takze potrebujes nejakou drahu, ktera je budto tak dlouho jako synchron Marsu ze Zemi: a drzet lidi ve vesmirnem hotelu 13 mesicu, za cenu vyssih energetickych vydaju. No a nebo ty same vydaje pouzijes na rychlejsi cestu a vyprdnes se na nejaky "pendlujici hotel". Resp. mohl by pendlovat z uplne jine slunecni orbity, nez je Zeme na uplne jinou orbitu nez je Mars, tedy tyto dve telesa bude v ruznych (astronomickych) vzdalenostech jenom mijet. A proto jsem chtel vedet, jestli uz propagatori tohoto reseni (ja vim, bylo to v Martanovi) fakt neco spocitali.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BRENMCGUIRE: to zaznívá hlavně proto, že natočili Gravitaci :)

    Zrovna o GPS bych se bál asi nejmíň, protože obíhají v nějakých 20 000 km, což není ani nízká, ani geostacionární dráha, takže je tam celkem klid.

    SEJDA: dostat se na Mars za 2 měsíce by bylo super. Akorát nikdo nemá představu, jak by se to dalo udělat. 8 měsíců je dost krátká doba. Že by byl dost problém tam dostat lidi, o tom žádná. Proto se tam taky ještě nikdo nechystá.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CYBERWOLF: ta draha ukazuje prechodovou drahu s nejnizssi energii, coz je dobre pro SLBM ale ne pro lidi: na Mars se takto putuje pro 8+ mesicu, tedy by si ty lidi strasne mucil a navic sebou vozil mnohem vice materialu na oplasteni pred zarenim .. jestki jsem dobra daval pozor, tak se ruzji vizionari bavili o 2 mesicni plavbe, coz asi bude potrebovat i mene radiacni ochrany (a vice paliva).
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    CYBERWOLF: To není jen on, ono to zaznívá a slyšel jsem četl, jsem viděl jsem z více stran, jen mi to přijde jako takové tabu. Protože třeba i docela reálně hrozí ze padne GPS sít satelitů apod.
    A to pak teprve bude prdel a nehovořím o těch vojenských satelitech a co vlastně vše na nich je uloženo.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BRENMCGUIRE: řekl bych, že pan Schonberg si trochu zapřeháněl ve snaze přitáhmout k problému pozornost. Což teda neznemená, že to není problém, který by se měl řešit, ale obava z toho, že nám řetězová reakce zruší satelity, nebo že to nějak překáží dalšímu kosmickému programu, je dost předčasná. Odkázal bych na ESA: http://www.esa.int/Our_Activities/Operations/Space_Debris/FAQ_Frequently_asked_questions

    Důvod, proč přestaly létat raketoplány nebyl ani tak ten, že by toho museli moc vyměňovat, jako spíš že ho po každém letu museli rozebrat, do mrtě zkontrolovat a pak zas složit. Plus potřebuje čtyřčlennou posádku, do nákladového prostoru se toho moc nevejde a tak. Ve výsledku pro raketoplány nezbyly mise, které by se nedaly udělat s raketou za zlomek ceny.
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    Tady máš i pár pěkných obrázků
    What spacecrafts look like when hit by minuscule space debris traveling at incredible speeds — Quartz
    https://qz.com/...s-this-is-the-damage-that-tiny-space-debris-traveling-at-incredible-speeds-can-do/
    To je hádám taky jeden z dalších důvodů proč shuttly přestaly lítat, ono vyměnovat ty destičky je docela drahé.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam