• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BRENMCGUIRE: to zaznívá hlavně proto, že natočili Gravitaci :)

    Zrovna o GPS bych se bál asi nejmíň, protože obíhají v nějakých 20 000 km, což není ani nízká, ani geostacionární dráha, takže je tam celkem klid.

    SEJDA: dostat se na Mars za 2 měsíce by bylo super. Akorát nikdo nemá představu, jak by se to dalo udělat. 8 měsíců je dost krátká doba. Že by byl dost problém tam dostat lidi, o tom žádná. Proto se tam taky ještě nikdo nechystá.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CYBERWOLF: ta draha ukazuje prechodovou drahu s nejnizssi energii, coz je dobre pro SLBM ale ne pro lidi: na Mars se takto putuje pro 8+ mesicu, tedy by si ty lidi strasne mucil a navic sebou vozil mnohem vice materialu na oplasteni pred zarenim .. jestki jsem dobra daval pozor, tak se ruzji vizionari bavili o 2 mesicni plavbe, coz asi bude potrebovat i mene radiacni ochrany (a vice paliva).
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    CYBERWOLF: To není jen on, ono to zaznívá a slyšel jsem četl, jsem viděl jsem z více stran, jen mi to přijde jako takové tabu. Protože třeba i docela reálně hrozí ze padne GPS sít satelitů apod.
    A to pak teprve bude prdel a nehovořím o těch vojenských satelitech a co vlastně vše na nich je uloženo.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BRENMCGUIRE: řekl bych, že pan Schonberg si trochu zapřeháněl ve snaze přitáhmout k problému pozornost. Což teda neznemená, že to není problém, který by se měl řešit, ale obava z toho, že nám řetězová reakce zruší satelity, nebo že to nějak překáží dalšímu kosmickému programu, je dost předčasná. Odkázal bych na ESA: http://www.esa.int/Our_Activities/Operations/Space_Debris/FAQ_Frequently_asked_questions

    Důvod, proč přestaly létat raketoplány nebyl ani tak ten, že by toho museli moc vyměňovat, jako spíš že ho po každém letu museli rozebrat, do mrtě zkontrolovat a pak zas složit. Plus potřebuje čtyřčlennou posádku, do nákladového prostoru se toho moc nevejde a tak. Ve výsledku pro raketoplány nezbyly mise, které by se nedaly udělat s raketou za zlomek ceny.
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    Tady máš i pár pěkných obrázků
    What spacecrafts look like when hit by minuscule space debris traveling at incredible speeds — Quartz
    https://qz.com/...s-this-is-the-damage-that-tiny-space-debris-traveling-at-incredible-speeds-can-do/
    To je hádám taky jeden z dalších důvodů proč shuttly přestaly lítat, ono vyměnovat ty destičky je docela drahé.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BRENMCGUIRE: s tou kritickou hranicí kosmického smetí to máš odkud?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SEJDA: jsem rád, že mi nedáváš malé úkoly :) Dráhu už ale vymysleli chytřejší: http://www.planetary.org/multimedia/space-images/charts/hohmann-transfer-orbit.html

    Detaily ti, asi nepřekvapivě, dopočítat nezvládnu.

    Teď mi ukaž SLBM, která vozí lidi.
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    No ale v každém případku potřebujeme ten vesmírný přístav na sestavení a pro posádku montéry.
    Záření je hodně problém, ale stejně si myslím že totálně největší překážka to udělat jsou prachy a rozštěpenost že každý na vlastním písečku.

    Pokud se nepletu tak amíci zvažovali i základnu na měsíci, že je tam menší gravitace a dá se využít měsíční povrch a lehce hloubit tunely, nějaká gravitace tam je, a hlavně v podzemí to pořeší tu radiaci a i nějakou tu vodu by se tam prý dalo těžit a samo materiály.

    Podle mě technologicky na ten základ máme, a dokázali bychom postavit orbitální stanici.
    Pomocí solárních panelů a energetických lan nebo jak se to jmenuje se dá na orbitě získat dostatek energie i na tavení. I když pravda tam se to tavení chová krapek jinak než na zemi, pokud si ten pokus s tou malou pecí na ISS nepletu.

    Ale asi největší problém je ted to orbitální smetí které je na kritické hranici nebezpečnosti a kdy i ty centimetrové projektily jsou v podstatě kulky. Stačí ty stopy co to nechávalo na raketoplánech.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CYBERWOLF: namaluj mi prosim drahu takove pendlujici lodi, s vyhledem pohybu alespon 20 let. Jsem na to fakt zvedavy, jak se v soustave Slunce + Zeme + Mars - letajici srot ustali na draze, ktera nebotrebuje masivni energie na zmeny drahy .. litala by dal od Zeme nez je Mesic?
    Kolik energie bychom vlastne "usetrili". To je myslim spravna otazka. Tve argumenty nejsou "proc je to lepsi", ale "proc by se to melo pocitat".

    Letajici ponorka = SLBM
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ONDRA_99: ono se to třeba nezná, ale v tomhle ohledu nám posledních 50 let kosmického programu dalo poměrně dost dat. Všechny ty sondy, co se nikdy nevrátily. Moduly Appolo, co se vrátily. Družice na geostacionární dráze (které sice jsou pořád v magnetosféře, ale podstatně blíž ke kraji). Byla spousta experimentů zaměřených speciálně na to, co se s materiály ve vesmíru děje. Ještě jich určitě spousta bude.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    CYBERWOLF: Jasne, ale vnejsi “plast” bude nejspis u obojiho z podobneho materialu. Ted vubec nevime co pres e dlouhodoby pobyt tam s tim materialem udela. Jak to ovlivni tesnost apod. Je mne jasne, ze v budoucnu ma smysl mit “plavidlo”, ktere bude umet jen preletat mezi planetama, ale ne pristavat. Jen rikam, ze aktualne mame k tvorbe neceho takoveho (bezpecneho) malo dat.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ONDRA_99: to je složitější. Loď cestující mezi planetami musí mít úplně jiné vlastnosti, než loď schopná z planety vzlétnout, nedej bože přistát a vzlétnout. Pro přistání na Zemi potřebuješ minimálně přiměřeně aeordynamický tvar a tepelný štít. V případě Marsu musíš buď přiletět pomalu (bude to trvat o to dýl) nebo brždění řešit jinak - tj. potřebuješ spoustu energie. Pokud chceš z planety odstartovat, potřebuješ ještě daleko víc energie a loď musí vydržet přetížení několik G. Loď, která nikdy nebude přistávat, nepotřebuje ani brzdit, ani překonávat gravitaci a nepotřebuje na to palivo (které přidává hmotnost, což znamená, že potřebuješ víc paliva), nemusí vydržet přetížení několik G, protože nikdy tolik zrychlovat nebude.

    Abych to přirovnal k něčemu pozemskému, tak když chceš přistávat, potřebuješ něco jako ponorku, když budeš chtít meziplanetární cestování, potřebuješ něco jako letadlo. Když chceš obojí, potřebuješ něco jako létající ponorku.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Hlavne to kosmicky zareni bude IMHO problem, nejsem si jisty ze budemem mit dost dobre stineni na cestu tam a zpet.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    CYBERWOLF: Stopro. Ale myslim, ze BFR to ma zmakle dobre. Pristane zpet na Zemi, kde se muze vse proverit a pripadne opravit. Na ISS se da relativne rychle dostat nahradni dily a posadka muze celkem rychle ISS opustit a dostat se domu. Osobne si myslim, ze stale cestujici lod mezi Zemi a Marsem je mozna, ale az po letech, kdy diky pristavajicim lodim budeme mit pres konkretni “data” o “opotrebeni”.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ONDRA_99: což je problém, který je potřeba vyřešit předem. Protože tohle vadí víc těm lidem, co by se vozili, než materiálu kolem.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: v jeho dobe take nebyla zadna omezeni a "zbytecne" predpisy .. a ani konkurenze .. a ten budget
    KAERO
    KAERO --- ---
    ARCHIMEDES: Aldrin to musi mit tezke. Za jeho "doby" se z niceho postavila raketa ve ktere letel na mesic. Od te doby? OK, orbitalni stanice, ale porad to zni jak krok zpatky. Co ten musel vyslechnout reci o tom ze v roce 1980/2000/2020 budeme chodit po marsu a titanu...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    FURAN: jak by vypadala draha letu takove pendlujici lodi :)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    CYBERWOLF: ISS lita chranena magnetosferou Zeme. Uplne jine urovne radiace. Neni dobre srovnani uplne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam