• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ARCHIMEDES: to jsem rad, ze tam uprsenili ta cisla, az jsem se za sve odhady stydel (a stydim). Nicmene, mne to pripada, ze se nezrychluje z 30 km/s ale z 8 km/s, coz pri nejakych rekneme 4G (pasazeri musi sedet v kreslech) dela zrychleni na 60 km/s po dobu cca 3,5 hodin :O To nevim, kolik by vybrali lidi schopnych toto "prezit". Ev, pokud ma pravdu The Sun :D a poleti se jen 30 dni, tak si pasazeri posedi zavrtani v kreslech jeste dele ..
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CYBERWOLF: ale no tak, mrkni se na to video o Sojuzu a uvidis co staci 3 lidem na 2 dny ;)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    SEJDA: Ekonomicky na hipsterprezentaci možná, s chemickými motory ne. Nechtělo se mi to sepisovat, tady už to někdo zjednodušeně polopatě udělal.
    How long is the trip?
    http://www.polaris.iastate.edu/EveningStar/Unit7/unit7_sub3.htm
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SEJDA: na to, že se mě nesnažíš přesvědčit, dost vehementně hledáš způsoby, proč to nemůže jít a je to celé špatně :)

    V první řadě, dostat lidi na Mars za dva měsíce je nesmysl. Dokonce bych řekl, že dostat na Mars za dva měsíce cokoliv je nesmsyl.

    Lidi potřebují stejný prostor, ať už budou cestovat 2 měsíce, 8, nebo 20. Stínění také není výrazný problém, protože pro stejnou expozici musíš odstínit v případě 2 měsíců 120x (z prstu vycucané hausnumero), v případě 8 měsíců 124x, což už radikální rozdíl v materiálu nebude. Od této věty dál už se ztrácím, nevím kde ty věci bereš, nechápu, proč by to tak mělo být.

    SEJDA: ITS je už pasé, dneska je BFR: http://www.spacex.com/mars
    Akorát co koukám na ty ilustrace, tak tam s tím prvním stupněm necestuje, tak to jsem možná kecal.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CYBERWOLF: jestli uz mas nejaky link na ten TED s prezidentkou SpaceX, tak to prosim nahod .. jinak v tom starickem videu jsem zadny nosny prstenec nevidel

    SpaceX Interplanetary Transport System
    http://www.youtube.com/watch?v=0qo78R_yYFA
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CYBERWOLF: zrychlovat nebo zpomalovat muzes dost dlouhou dobu akorat tak bez lidi. Coz jsme si tu rikali. Drzet lidi dlouho zavrene na lodi prinasi komplikace: potrebujes vice mista, jidla, lepsi ochranu pred zarenim. To ostatni se da bud nejak sehnat, nebo si proste musi kazdy zabalit X-krat vice kombinez, naradi, matrose do tiskarny atd. Protoze zatimco by uz mohli 6 meiscu pracovat rukama na Marsu, tak porad kysnou v korabu, a jedine co mohou, je kontrolovat roboty o par minut drive nez to udela pozemni personal.
    Navic, kdyz by leteli na perpetu mobile, ktere se samo vraci k Zemi, tak v pripade jakekoli havarie museji cekat plnou dobu, takze si vschechno spocitej 2x (pri startdu od Zeme).
    Pokud by to nebylo perpetum mobile, ale potrebovalo by u Marsu "nabit", tak je to otazka toho o kolik presne by mohla jeste archa zpomalit, aby se vubec vyplatilo k ni startovat s palivem na z povrchu na orbitu.
    Ja te nemam potrebu presvedcit, jenom se snazim, aby bylo jasne, ze mohou byt 2 pristupy, zcela platne, a v horizontu 50 let uplne stejne ekonomicky smysluplne.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Abychom se bavili o něčem blíže skutečnosti - současná koncepce SpaceX počítá s tím, že vynesou raketu na oběžnou dráhu Země, dotankují, připojí samotnou kosmickou loď a celé to vystřelí směrem k Marsu. Nosný modul by měl zůstat na oběžné dráze Marsu a přistát by měl pouze ta loď, co má palivo jen na přistání. Pro vzlétnutí si dotankuje on-site. Zpátky poletí zřejmě opět na nosné raketě.

    Pro úplnost - tenhle plán počítá s řadou technologií, které SpaceX doposud nemá, nebo nemá v lepším případě vyzkoušené. Před deseti lety byly plány daleko ambicióznější (chtěli na Mars poslat asi 500 tun na jeden zátah). Jak to dopadne uvidíme v následující dekádě.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SEJDA: proč by loď na eliptické dráze měla být těžší? Vyjmenovali jsme si řadu věcí, co mít nemusí. Nepřišli jsme na nic, co by proti přistávající lodi navíc mít musela. Kde se ta hmotnost navíc vezme?

    Pokud budeš chtít přistát, musíš snížit rychlost relativně k Marsu z cestovní na 0. Když se budeš chtít chytit na oběžné dráze Marsu, stačí ti rychlost snížit na několik km/s (liší se podle toho, v jaké výšce bude obíhat, přesné číslo nedám, ale prostě to bude víc jak nula). Jakmile rychlost srovnáš, už další energii nepotřebuješ. Při zrychlení opět nezačínáš na nule a díky vzdálenosti se nemusíš prát s tak velkým tíhovým zrychlením.

    Zásadní rozdíl je, že když startuješ z planety, potřebuješ celkem velké zrychlení, aby to bylo efektivní. I kdyby to nemělo být efektivní, musíš překonat tíhové zrychlení, což na Marsu bude kolem 4 m/s. Takže raketový motor je jediné řešení, protože nic jiného, co by ti dalo dost výkonu není.

    Když budeš měnit rychlost ve vesmíru, můžeš zrychlovat nebo zpomalovat dlouhou dobu, takže nepotřebuješ velké zrychlení. Můžeš použít slabší motor, který bude mít větší efektivitu vzhledem k hmotnosti systému, takže třeba iontový motor, nebo solární plachtu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CYBERWOLF: vzdy se da zrychlit .. jenom aby se dalo i zabrzdit, ze :)
    psal jsem lehka ve srovnani s tim pendlujicim hotelem to je proste neco jako poslat ISS k Marsu je to strasne neprakticke ;)
    Porad mi to vychazi, ze mensi lod potrebuje mene paliva, aby dosahla limitniho zrychleni.
    Jestli SpaceX dokaze s Block 5 pristat a odstartovat 10x bez vymeneni nohou (asi vsichni chapame, te bez toho se na Mars nepoleti).
    Jenomze ty se svou pendlujico lodi take musis u Marsu provest manevr (ted co je energeticky prijatelnejsi) .. a jsme zase toho, ze bys musel pendlujici lod dotankovavat, protoze jsi mi nenabidl drahu, ktera by byla "bezudrzbova".
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SEJDA: v první řadě by mě zajímalo, co tě vede k myšlence, že se k Marsu dá dostat rychleji. Pak by mě zajímalo, jak chceš přistát a pak vzlétnout a dostat se zpátky na Zem. Nakonec - to by mě zajímalo asi nejvíc - proč si myslíš, že by taková loď měla být lehká a manévrovatelná? Jak by se toho mělo dosáhnout?

    Protože když chceš letět rychleji, potřebuješ spálit spoustu paliva na zrychlení a musíš si s sebou vést dost paliva na zpomalení, pokud chceš na Marsu přistát a ne pokračovat dál směrem ven ze sluneční soustavy. Čímž narazíš na první velký problém.

    Když přistaneš, musíš si na Marsu nějak udělat palivo na zpáteční cestu. Taky musíš opravit veškeré škody, které při přistání vznikly (protože to je přesně to, co se při přistávání děje). Třeba když se ohne noha a raketa si kecne na motor. Taky musíš po celou dobu pobytu na Marsu loď ochránit před místním počasím. Vlastně na tohle už potřebuješ mít na Marsu hodně dobře zařízenou základnu.

    Potřebuje táhnout palivo na brždění a mít dostatečně výkonný motor na to, aby se dostala z Marsu a musí být dostatečně pevná na to, aby vydržela přetížení několik G při startu, respektive zrychlování a brždění. Loď cestující po eliptické dráze nic z toho nepotřebuje. Potřebuje maximálně zrychlit/zpomalit na rychlost pro požadovanou oběžnou dráhu a na to ti stačí zrychlení méně než 1 G. A otázka je, jestli to vůbec potřebujeme. Proč by tedy přistávací loď měla být lehčí, než ta nepřistávací?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CYBERWOLF: Asi to same co tebe, k propagovani pendlovani :D Kdyz uz pristanes, tak odletis az "budes chtit", resp. budes vedet za&jak dlouho poletis. A protoze poletis v lehke, manevrovatelene lodi, tak si muzes dovolit i takove blbiny, jakoze poletis pomalu (vstric Slunci) a nechas se "dohonit" Zemi. ;) Neodhaduji, ze by cesta zpatky mela byt stejne expresni jako cesta tam, ale treba budu prekvapeny. ;)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SEJDA: aha, takže předpokládáš, že když by se letělo k Marsu nějak jinak, tak by se tam dalo dostat dřív, ještě k tomu přistát a pak vzlétnout? Co tě k tomu vede?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CYBERWOLF: no, kdyz by "monstrum" (s tlustymi plasti pro delsi ochranu posadky) letalo po Huhmanove draze, tak musi u Marsu cekat, nez se Mars postavi k Zemi do prihodne pozice, bude tam cekat v jine rychlosti, resp. v masivne upravenem kurzu = ztrata energie na pohybovani s "monstrem". To same pak u Zeme. Bud jej zabrzdis hodne, aby bylo na blizke, planetarni orbite, nebo mu zmenis dramaticky drahu, do nejake protahle planetarni orbity, kdy bude u planety na kratkou dobu, parkrat za tu dobu cekani, nez se planety postavi spravne. Ale vzdy te to bude stat kvantum energie umocnene robustnosti lodi na delsi pobyt ve vesmiru.
    Za to "expresni lode" parkujici na "planete", asi potrebuji mene vseho na dosazeni tehoz.

    Cesta na ISS, část druhá: Rendezvous a připojení
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=20&v=hhf2fLZxXLA
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SEJDA: nerozumim.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    dobry by bylo mit taky zasobu ledu a vyrobnu kysliku ;)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    SEJDA: mininalne cerpaci stanici, nejaky vrtaky, zdroj energie, materialy do zacatku a dost porna na 20 let.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    OTAVA: byl to vtip .. ale i tak, asi zalezi co si pod "slusnou infrastrukturou" predstavis jestli vhlky tunel nebo robotizovany hotel s okynky. Ja bych spise vsadil na poslani vyrobni linky na palivo (tj. jednu prazdnou lod) .. a hned na druhe lidi, kdyz by je to prestalo bavit, tak by se vratili.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    SEJDA: nesmysl, na to aby jsi tam mohl poslat lidi potrebujes na miste uz pomerne slusnou infrastrukturu, na tom si trvam :-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    OTAVA: ono staci, kdyz posles lidi expresem a krupace po Huffmanove draze .. za tu dobu, nez tam krumpace doleti, si postavi pristrsky holyma rukama a "pazourkama". ;)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    pak asi taky nejaky modul ktery predem vydoluje nejaky zarodek prvni podzemni stanice, protoze az tam ty lidi priletej, tezko budou neco velkyho resit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam