• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    BEDASHINY
    BEDASHINY --- ---
    díky jdu to studovat :-))))
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    BEDASHINY: Synchronizace drah, hlavně z bezpečnostních důvodů velmi postupně. Odnedávna je ale v testování zkrácený protokol přiblížení během jednoho-dvou oběhů.
    BEDASHINY
    BEDASHINY --- ---
    Zdravím.....vůbec se v tom nevyznám ale vrtá mě hlavou proč letí rketa k ISS tak dlouho když ISS je jen okolo 400 km vysoko a raketa tam letí den dva..
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Mimochodem, víme vůbec, že ten generátor jede na plutonium? Že to je jediná možnost popsaná na wikipedii ještě nic neznamená. Dá se použít všelijaké izotopy, v závislosti na tom, kolik energie a jak dlouho z toho chceme cucat.

    Jinak i když je to měsíc, pořád je dost velkej. Kdybysme tam vysypali pár tun odpadu z Temelína, tak by to někde třeba zvedlo radiační pozadí. Sondou bych se fakt nestresoval. Třeba Viking byl takhle napájenej taky.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DARKMOOR: pár kilo? Čekal bych spíš pár gramů.
    KAERO
    KAERO --- ---
    alfa zareni Pu je imho detail. vetsi problem je ze treba pro nas zivot je Pu jedovate (tezky kov, ale nic to nerika o moznem zivote jinde). no a rozpadova rada jsou samozrejme dalsi jedovate tezke kovy.
    ale i tak si myslim ze to je stale zanedbatelny problem.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    OTAVA: souhlasim, atmosfera Marsu je velmi ridka a tak ani nejvetsi snilci neocekavali, ze by na Marsu byly "letajici" bakterie, ktere by mohly byt ovlivnene konstantnim zdrojem tepla/radiace "vysoko nad zemi" .. mohla to posledni boure zmenit? ;)
    Zatimco ve vode, dojde ke kontaktu a tim kontaminaci mnohem snaze. No a dat bakteriim zdroj vyhasinajici zdroj energie, to je jako dat lidem jadernou fuzi ;)
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    OTAVA: polocas rozpadu 238Pu je asi 90let, navic je to alfa zaric, takze to nebezpeci je minimalni. Leda by to sezral nejaky martansky stegosaurus :)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    ONDRA_99: povrch marsu vs. ponorka jsou IMHO dve odlisne veci. Me to je koneckoncu jedno, chtel jsem poukazat na to ze takovehle hura napady muzou mit nepredvidatelen konsekvence a pokud prijdeme do atyku s cizim zivotem v jakekoli forme, je na miste nejvyssi mira opatrnosti.
    DARKMOOR
    DARKMOOR --- ---
    OTAVA: To negarantuje nikdo, ale celkem pochybuju, že by byl Euceladus zcela prost radioaktivních prvků. Pár kilo plutonia 238 koncentrovaných na jednom místě bych jako problém neviděl. Zvlášť s jeho poločasem rozpadu.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    OTAVA: Tak 100% nemas nikdy v nicem. Ale verim, ze na 99% to dokazi udelat. Neresis to navzdy, ale na dobu, po kterou je to Plutonium "nebezpecne" mimo kryt. A to u 238 neni tak dlouho.

    Curiosity napriklad na Marsu taky zustane navzdy. ;)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    ONDRA_99: ale ta sonda by tam zustala navzdy. dokazes garantovat ze se s ni 100% nic nestane v danem prostredi?
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    OTAVA: V ramci zabezpeceni jake ten generator ma, tak sance na problem je uplne minimalni. Napriklad prezil i vybuch rakety, kdy spadl do more. Po vyloveni zjistili, ze je uplne neposkozeny a neunika zadna radiace.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    DARKMOOR: OTAVA akorat dava najevo, ze nevi moc o radioizotopovem generatoru. Takze se snazi rict, ze by radiace z nej zabila zivot tam.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    DARKMOOR: A ten radioizotopovy zdroj nekde hluboko pod povrchem v neznamych podminkach kdyz porusi tesnost ?
    DARKMOOR
    DARKMOOR --- ---
    OTAVA: Sterilizace sond se řeší už roky, hlavně sond co létají na Mars.
    Něco málo k počtení zde
    NASA Office of Planetary Protection
    https://planetaryprotection.nasa.gov/requirements
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    DARKMOOR: Aby jsme ten zivot mohli hezky hned kontaminovat a znicit ? To se mi libi!
    DARKMOOR
    DARKMOOR --- ---
    SEJDA: Rozhodně zajímavá zpráva, ale šanci na možný život bych si odhadnout nedovolil. Ale mohla by to být pěkná motivace k návrhu, sestrojení a vyslání sondy, která na palubě poveze ponorku s vrtákem napájenou radioizotopovým generátorem...
    I když mám obavu, že aby měla dost energie na prokousání se skrz ledovou krustu, tak by musela být dost velká a těžká.
    A riziko neúspěchu bude navíc tak veliké, že se do toho v dohledné budoucnosti nikdo nepustí.
    Ale bylo by to pěkné :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam