• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Mamutí anténa v kosmu je překvapivě daleko menší konstrukční problém, než na Zemi - jj. To je presne ten duvod, proc je nejvetsi pozemni antena asi petkrat vetsi, nez nejvetsi orbitalni 8)))) "Prekvapive" 8)))
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XCHAOS: Tak nejprve tu basnis o sonde co bude “na pul cesty”. Na to ti bylo napsano, ze to nedava smysl vzhledem k velikosti jakou by ta sonda musela mit.

    Ted zase o “mamuti antene” na obezne draze blizko Zeme. Ktera by musela byt jeste vetsi. Sice bliz k Zemi, ale o hodne vetsi. A ze to neni konstrukcni problem aktualne si myslis asi akorat ty. Nebo ti lide co delaji na teleskopu Jamese Webba budou asi hlupaci a potrebuji poucit ze vlastne je to jednoduzsi nez si mysli.

    Samozrejmne ze teprericky na papire je mozne ledasco i postavit obri antenu ve vesmiru. Ale se soucasnou technikou je to pro nas casove a financne nesmyslne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ONDRA_99: to jsem úplně na mysli neměl, na druhou stranu, jdeš na to špatně: cílem je mít alespoň nějaká data z míst, odkud by si neměl žádná (kduby si nepřišel na to, jak tu misi udělat jednodušeji a levněji). Kosmonautika je dnes poměrně hodně tradiční obor, mise se připravují klidně 10 let (někdy déle)... a Li-ion baterie jsou relativně více rozšířené asi jen 20 let. Taky většina elektroniky je dnes daleko úspornější (ale právě kromě vysílačů - tam ušetřit nejde, ten výkon je doopravdy nutné odvysílat). Já si nemyslím, že jsem napsal něco až tak šokujícího nebo kontroverzního...

    ARCHIMEDES: Hele, jednou se doletí do vzdáleností, ve kterých se už bez retranslací neobejdeme. (A nebo specifické typy misí - viz čínská retranslace pro přistání na odvrácené straně Měsíce).

    Už dneska se koncept retranslací běžně používá pro rovery na Marsu: přímé spojení se Zemí je sice možné, ale přenosová kapacita je nízká a rovery prostě energii potřebují ušetřit na důležitější věci.

    Mamutí anténa v kosmu je překvapivě daleko menší konstrukční problém, než na Zemi (protože žádná atmosféra a její počasí, žádná gravitace, žádná rotace Země, apod.). Souhlasím, že je nejasné, zda by nakonec nebylo výhodnější obří anténu pro komunikaci se vzdáleným kosmem umístit na oběžnou dráhu raději někam relativně blízko k Zemi (nabízí se např. librační body soustavy Země - Slunce...) a vzdálenost kompenzovat větším průměrem talíře (až na velikost, která by byl na Zemi byla nerealizovatelná - viz obří radioteleskopy bez možnosti polohování, Arecibo a Číňané, takhle velký talíř by v kosmu šlo libovolně směrovat, na rozdíl od pozemních monster...)

    Každopádně, nějaká ta soustava retranslací v oblasti, kde ještě solární panely nemusí být úplně obří, by pro lety do hlubokého kosmu smysl dávala. Mohlo by jít o dlouhodobé mise v oblasti pásu asteroidů, které by měly dvojí misi jako průzkumníky asterodiů a současně jako retranslace pro mise v hlubokém kosmu (třetí mise by pak mohla být i jako astronomické radioteleskopy). Nemuselo by to být tak, že retranslace bude pro sondy životně důležitá - ale pokud by byla využitá, tak bychom měli data z vnější sluneční soustavy stažené na za 2 roky, ale třeba za 2 týdny (a v neposlední řadě je zde plán na dowlink ze sondy Lucy k asterodiu Psyché pomocí laseru, takže i downlink z "mých" retranslací by zřejmě mohl být řešen takto...)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    In this set of images taken by the Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) aboard New Horizons, Ultima Thule emerges from behind stars and grows brighter as the spacecraft approaches it.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XCHAOS: Myslet si muzes. Ale vykladas blbosti. Jasne ze se “jen” prodlouzi doba nez dostanes dost energie na vysilani. Ale prodlouzi se ti na tak neunosne dlouhou dobu. Tezko budes ok s tim, ze misto 2 let budes data ziskavat treba 20 (a riskovat tak o to vic ze je ani nedostanes).
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Koncept mini-subdružic k jedné hlavní smysl dává (retranslace na krátké vzdálenosti).

    Retranslace "na půl cesty" ne, i když pomineme orbitální mechaniku. Spočítej si zisky anténa+zesilovač a zjistíš, že aby to nějak souměřitelně odlehčilo pozemní DSN, byla by ta retranslační sonda takový megamamut, že bys za prachy na její vypuštění postavil celé DSN nejmíň několikrát.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ONDRA_99: No to teda ne... maximálně by se prodlužovaly intervaly mezi vysílacíma relacema.

    Nevím, jak to má přesně New Horizons s poměrem kapacity baterie a jaderného zdroje (určitě taky dobíjí nějakou baterii), ale zase čím vyšší vysílací výkon, tím větší bitrate lze dosáhnout (zase tady myslím, že jsem z oboru a tak vím o čem mluvím :-). Takže kratší přenosové relace o vyšším výkonu by taky mohly být řešení...

    Jinak je tu taky ještě nápad s vynášením retranslačních sond, o kterém jsem původně uvažoval pro sondy určené pro mezihvězdné mise, ale ve vnější sluneční soustavě do dává částečný smysl taky (i když vše kombinují eliptické trajektorie, ale ne úplně). V zásadě sondy do vnější sluneční soustavy budou vždy využívat průlet kolem Jupitera: pokud vyšleme retranslační sondu tak, aby kolem Jupitera proletěla dále (a tedy byla méně urychlena), tak vhodným načasováním získáme retranslační sondu cca na půl cesty (navíc to evidentně až k Jupiteru může letět jako jediná mise, navíc retranslační mise může letět po dráze, kde může marginálně využívat energii solárních panelů, i když obrovských.. což by celou misi zjednodušilo a zlevnilo...)

    Uvidíme kdy přesně... ale v nějaký moment takhle bude nutné začít uvažovat, aby se všechna ta data z vnější sluneční soustavy dostala na Zemi... (u dnešního přímého příjmu dat na Zemi mohou hrát roli i takové detaily, jako že třeba v Austrálii zrovna zaprší, jak jsem četl zrovna dneska...)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XCHAOS: A uvedomujes si, ze New Horizons bude ty data prenaset 2 roky a pri startu mela zdroj dodavajici 240W energie. Ty se tu snazis rict, ze neco co by melo 50x mene energie by k necemu bylo. A cim dal tu sondu posles tim mensi rychlosti pri stejnem vykonu jsi schopen docilit. Za chvili by jsi se dostal do stavu, ze by jsi nebyl s tak slabym zdrojem ani prijmout zakladni instrukce, natoz neco rozumne poslat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: já netvrdím, že ne, i když samozřejmě závisí na poměru výkonu k povrchu celé sondy. Pouze zmiňuju, že i s relativně slabým zdrojem jde udělat hodně muziky, pokud to pojmeš jako sondu, která většinu doby přeletu "spí".

    Jako příklad bych uvedl průletové sondy, které vlastně naprostou většinu pozorování udělají během krátké doby a pak potřebují výkon hlavně k tomu, aby výsledky měření odvysílaly: sonda se např. může vypustit několik cubesatů s vysloveně hodinovou životností a malým vysílacím výkonem a nahrát z nich všechna data do vlastní paměti (malá spotřeba energie u vysílání i přijímání). Po průletu se může vysílání odehrávat v určitých pulsech - ostatně, i z New Horizons se data budou přenášet snad 2 roky - prostě vždy většinu času budeš dobíjet baterku a pak jen relativně skokově vysílat data.

    Nějak takhle se to stejně dělá už teď, ale podle mě ten poměr výkonů dobíjených chemických baterií a primárního radioisotopového zdroje jde ještě víc posunout a i ze slabého zdroje dostat hodně muziky. Kdybys posílal např. sondu do meziplanetárního prostoru, tak tam fakt řešíš především aby ti nezamrzla na absolutní nulu; jinak ale bohatě stačí, když se bude probouzet jen jednou za hodně dlouhou dobu (takhle se třeba hibernovala Rosetta, v období, kdy solární panely nedodávaly dost energie... to co navrhuju je podobný princip...).

    Jinak nic proti 100W zdroji, když se jim povede...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: to by byla romantika, ale tech 30W by ti ve vauku uskvarilo vsechno, potrebujes k tomu radiatory a system regulace tepla
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    TOXICMAN: Na FB to rozlouskli:)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: tak asi to bude fakt trochu šišoid :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DARKMOOR:
    SEJDA: tak ono i 5W zdrojem jde průběžně nabíjet Li-Ion baterku, odpadním teplem vyhřívat sondu/baterku aby nezamrzla a třeba 1x za den odvysílat data pomocí daleko vyššího výkonu, než 5W.... (ostatně, Curiosity to dělá přesně takhle...)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Arrival at Ultima Thule
    0 Days17 Hours17 Minutes18 Seconds

    Distance to Ultima Thule
    898,160 km

    DARKMOOR
    DARKMOOR --- ---
    SEJDA: Na cubesat to bude furt moc veliké, ale na nějaké menší sondy a s trochu větším výkonem to bude fajn. Hlavně ten 100W už bude stát za to.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CYBERWOLF: tak to bude znamenat, ze nasli uplatneni pro 5/30 W zdroj, na nevim jak dlouhe tycce s nevim jak velikym radiatorem :D
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SEJDA: ... tak to bude znamenat, že se s tou miniaturizací dostali fakt hodně daleko?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DARKMOOR: podobny clanek vysel i na Kosmonautixu, kde se clovek docte i trosku vice, taky od doktora Wagnera.
    Je dobre, ze ESA podporuje vsechny potencialni zdroje, ale jestli tohle nekdy nasadi do nejakeho cubesatu ..
    DARKMOOR
    DARKMOOR --- ---
    DARKMOOR: Jak jsme tu v létě řešili radioizotopové termální generátory pro vesmírné mise, tak na Oslu napsal pan Wagner článek právě o vyvíjeném RTG pod taktovkou ESA založeném na Americiu. Rozhodně stojí za přečtení.
    :: OSEL.CZ :: - Evropa na cestě k radionuklidovým zdrojům pro vesmír
    http://www.osel.cz/10261-evropa-na-ceste-k-radionuklidovym-zdrojum-pro-vesmir.html
    DARKMOOR
    DARKMOOR --- ---
    Blíží se nám nový rok a s ním průlet New Horizons kolem Ultima Thule.
    K cíli zbývají 3 dny a 19 hodin. Vzdálenost je momentálně 4,761,863 km a rychlost vůči Ultima Thule 14,44 km/s.
    Pro aktuální informace a odkaz na program a vysílání klikněte na odkaz níže.
    New Horizons: Beyond Pluto
    http://pluto.jhuapl.edu/
    KEB
    KEB --- ---
    TOXICMAN: paráda!
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    CRUZ05: ten titulek?! :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam