• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    První zprávy říkají, že se Číňanům přistání na odvrácené straně Měsíce podařilo!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ONDRA_99: ehm, myslíš, že to není škálovatelné? desetimetrovou verzi máš tady:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Spektr-R
    Evropská verze tady:
    http://www.hps-gmbh.com/en/portfolio/subsystems/deployable-antennas-lea/
    LEA-FO targets: – 5 m to 25 m reflector diameter
    Tady máš koncept 35m antény od Northrop Grumann
    https://www.northropgrumman.com/...Aerospace/Documents/pageDocs/tech_papers/tech_papers_AIAATech.pdf
    The NIS radar achieves its superb sampling capabilities by use of a 35-m diameter in-space deployable
    spherical reflector

    Samozřejmě, že se už na oběžné dráze běžně vyskytují skládací paraboly s průměrem tuším až cca 30 metrů, ale nejsou to civilní, ale vojenské aplikace, provozují je USA i Rusko, ale o jejich přesné podobě se moc neví. Ví se ale, že ruská firma (konstrukční kancelář?) co dodala anténu pro Radioastron stejné antény umí i daleko větší.

    70 metrů by byl určitý skok dopředu, ale ne nemožný. Konstrukce, která není vystavená vlivům povětrnosti a gravitace to má daleko snažší, včetně nějaké případné autokorekce deformací. Myslím, že hlavním důvodem je prostě to, že po nich není poptávka, ne že by tam byl nějaký zásadní technický problém.

    Pokud jsem nalinkoval anténu, která se umí roztáhnout na 16násobek svých rozměrů, a kryty o průměru 5m jsou de-facto standard, tak nevím co dál řeším - 80m průměr kosmické retranslace je reálně dosažitelný, Q.E.D.

    Co se týče potřebného průměru antén pro přímou komunikaci mezi dvěma vzdálenými sondami v kosmu, tak tam jsem skutečně nic konkrétního nevygoogli, ale téma které řeším, není nic nového - ne, že bych to četl předtím, než jsem to napsal, ale stejné nápady (včetně např. urychlení retranslace Jupiterem) se objevují nezávisle na mě:
    https://space.stackexchange.com/...-form-a-data-communication-relay-chain-for-deep-space-exploration
    ...pro mezihvězdné mise je tam skutečně unikátní koncept retranslace využívající efekt gravitační čočky Slunce :-)

    Jinak ten koncept, kdy by anténa v hlubokém kosmu data převáděla v nějaké hraniční vzdálenosti do optické podoby taky není nic překvapivého - s tímhle přenosem dat se počítá, akorát tam asi bude nějaký limit dosahu a vnější sluneční soustava bude nejspíš už příliš daleko...
    https://fivethirtyeight.com/...ns-are-stuck-in-the-dial-up-age-which-means-its-time-for-more-lasers/

    Diskuze o retranslacích se vede i tady:
    https://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=36319.0
    Pádným argumentem (který jsem samozřejmě uvedl) je problém s komunikací během opozice vzhledem k Slunci. Umístění v L4 nebo L5 jsem zmiňoval taky..

    Celou svojí tezi (která ostatně ani není moje, v první řadě) tedy pokládám za obhájenou a jakýkoliv pokus trollovat proti ní nezůstane bez následků!
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XCHAOS: Ty jo, jedna perla za druhou. Ano muzes to mis slozeny, ano o neco malo to bude snazsi pro radiove. Ale ne tak. Ten priklad co ukazujes je uplne mimo (ostatne jako tve priklady tu maji zvykem byt, viz priklad retlanslace se sondou na pul cesty, coz je uplne mimo taky).

    To co si nalinkoval je aktualne rozkladaci antena, ktera ted aktualne se umi roztahnout na 16 nasobek svych rozmeru z cca 16cm sirokeho zabaleneho stavu. Aktualni vyzva vyzkumu je byt schopni to vubec aplikovat alespon na 1 metr prumeru. Aktualni DSN anteny ty nejvetsi maji 70m (ano na orbite by mely stacit mensi, ale zase ne uplne zasadne). Takze tahle technologie teda jeste vubec neni pro to pouzitelna a tudiz moje "pri soucasne technologii" si tim pouze potvrdil.

    Navic tuhle technologii vyuzivaji na prenos na hodne kratkou vzdalenost (z LEO na Zemi), kde jsou mnohem mensi naroky na presnost te paraboly. Pro priklad te aktualne nejvetsi anteny kterou DSN ma:

    - 70 metru prumer
    - 2.7 milionu kilogramu (ale je to pozemni stavba, takze musi nest vlastni vahu, zase nema pohon a zdroj energie v sobe)
    - Presnost paraboly je udrzovana s presnosti na centimetr (cituji "This precision is crucial – even minor deformations would interfere with the antenna’s operations.")

    Ta roztahovaci folie nebude tehle presnosti ani nahodou blizko.
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    MU69 appears as a bi-lobed baby comet in latest New Horizons images | The Planetary Society
    http://www.planetary.org/blogs/emily-lakdawalla/2019/mu69-baby-comet-contact-binary.html

    The tiny world 2014 MU69 is far behind New Horizons now and no longer visible to its cameras. Now, New Horizons’ task is to return its precious data to Earth. The process will take 20 months, but the best images should all arrive between now and the end of February. Some early ones have come down from the spacecraft in the hours since the flyby. These are not the best we will get, but they already show us much about MU69: this is probably what comets look like, before they become comets.

    This is a textbook example of a contact binary. Binary means two objects, of course, and contact means that they’re in contact with each other. Separated binaries are very common in the solar system and especially common in the Kuiper belt. But how can a contact binary form? Is it even plausible for two mutually orbiting bodies to somehow come together so gently and just stick to each other while preserving their originally round shape over billions of years?

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ONDRA_99: dnes je tady asi hlavní téma jiné, ale předpokládat, že velikost parabolických antén je omezena velikostí aerodynamických krytů raket je fakt naivní - doporučuju si najít průměry rozkládacích parabolických antén u (zejména vojenských) družic (zejména) na geostacionární dráze, z civilních projektů pak třeba ruský Radioastron... u rádiových antén je to fakt výrazně méně náročné, než u zrcadla JWST...

    Vyskytuje se to i v de-facto amatérském provedení, námatkou např.zde:
    RainCube Spreads Its Umbrella | Hackaday
    https://hackaday.com/2016/12/09/raincube-spreads-its-umbrella/

    Některé věci by byly fakt extrémně nákladné nebo hodně obtížné - ale to o čem píšu ne. Jako problém vidím, že pozornost veřejnosti se soustřeďuje na několik nejnákladnějších a v podstatě extrémních projektů, a často je opomíjené, jaké obrovské možnosti jsou dnes k dispozici v podstatě relativně nízkonákladově...
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    A first processing between the best image released in black and white and color...
    It seems to see a crater in the lower left corner on the lobe Ultima!!

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    PER2
    PER2 --- ---
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Alan Stern
    1 hr ·
    Planetary science fans-- I think you definitely want to tune in to our press conference about Ultima Thule today, 2 pm Eastern. Just one thing, before you do, fasten your seat belts!
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Dalsi a lepsi fotky Ultimy Thule dnes a zitra ve 20:00 naseho casu, kdy budou dalsi tiskovky NASA.

    Wednesday, Jan. 2, 2 p.m. EST: New Horizons #UltimaThule Science Results Briefing from Johns Hopkins APL
    Thursday, Jan. 3, 2 p.m. EST: New Horizons #UltimaThule Science Results Briefing from Johns Hopkins APL

    NASA Live | NASA
    https://www.nasa.gov/nasalive
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    NASA reveals how a 'sun angel' appeared over Sweden | Daily Mail Online
    https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5227053/NASA-reveals-sun-angel-appeared-Sweden.html

    Spectacular sun halo seen in Sweden & Norway
    https://www.youtube.com/watch?v=IR8YU54n1wM
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XCHAOS: Kdyz uz si chces to lejno dal rozmazavat, tak alespon poradne cti.

    1. nikdo nerika, ze retlanslace je blbost. Ale ze mit jednu sondu na pul cesty je blbost, jak si tu prohlasoval.
    2. nikde nepisu "nemozne", ale pisu ze je to casove a financne nesmyslne.

    Priklad co mas aktualne dostupne za sirku nakladu:

    Delta IV Heavy - az 7.2m (28 790 kg na LEO)
    Falcon Heavy - az 5.2m (63 800 kg na LEO)

    Aby jsi postavil tu (tebou prohlasovany za jednoduchou) "mamuti antenu", tak musis:
    - Mit antenu slozenou aby se vesla do soucasnych limitu raket a nasledne se po startu rozlozi. Takhle to resi teleskop Jamese Webba a je to velmi narocne, stoji hodne prace a penez aby vse bylo poradne udelane a otestovane (a pak staci jedina chybicka a vsechno muzes zahodit)

    - Poslat to nahoru po kusech a tam to skladat. Tohle je podle me jeste drazsi. Sice tu antenu vyrobis levneji, ale skladani na obezne draze bude hodne narocne. Neni aktualne zadna lod ktera posadku prepravi na "stavbu" a da jim podporu zivota na dost dlouho, aby stihli udelat "hodne prace". Vyzadovalo by to mnoho startu, kde by to postupne budovali a tohle by bylo na montaz o dost slozitejsi, nez bylo budovani ISS.

    Jasne sirce pasma mozna rozumis, ale vypadato, ze to je tak vsechno.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    .o) radost z pixelů

    This sequence of three images, received on Dec. 31, 2018, and taken by the LORRI camera onboard New Horizons at 70 and 85 minutes apart illustrates the rotation of Ultima Thule.
    Credits: NASA/JHUAPL/SwRI
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ta konjunkce New Horizons se Sluncem je teda pech...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ONDRA_99: myslím, že povídaček, co všechno je "současnou technikou nemožné", jsem si za svojí půlku života, co mám za sebou, už naposlouchal dost...

    to jsem popsal, je velmi konzervativní (kromě případného laserového "posledního skoku" ve stylu plánované mise Lucy jde o technologii 70.let, v podstatě), velmi nízkonákladové, velmi realistické. o tom, že při letech do hlubokého kosmu budou potřeba retranslace, jsem se samozřejmě dočetl i jinde, není to celé z mé hlavy. a praxi v telekomunikacích mám, pokud jde o šířku pásma a vzdálenost, tak si myslím, že prostě vím o čem mluvím.
    DARKMOOR
    DARKMOOR --- ---
    PER2: Jsi mě předběhl :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam