BLACKHEAD: zrcadlem se dá udělat 1-2 kW na m2, podle toho kde bude. Dá se použít jenom pokud bude cíl, zrcadlo a slunce ve správné pozici a nic mezi tím. Co udělá kamínek těžko říct, asteroidy podle všeho nejsou tak jednotvárné, jak jsme si dřív mysleli. Takže když se začne odpařovat, může to udělat ledacos. Pak nám do toho ještě vrtá tlak záření, který působí jak na kámen, tak na zrcadlo. A sebesoustředěnější parsek se se vzdáleností rozptyluje, takže někde narazíme na limit, jak moc světla na kámen můžeme poslat. Ovšem asi víc omezující bude, jak velké by se dalo udělat zrcadlo.
Ale kdysi jsem viděl jako koncept pohonu, že by se dalo relativně malé množství paliva (přesně nevím jakého) a energie se tomu dodala laserem. V podstatě se ten materiál rychle odpaří. Takže by se třeba dalo na kámen posadit pár tun materiálu na odpařování a pak do toho prát laserem. Mám ale pocit, že při nějakých pokusech narazili na to, že ten odpařující se materiál stíní laser a tak to nevytváří moc souvislí tah, takže to šlo do šuplíku.
Hele, jak čím víc o tom přemýšlím, tím víc se mi zdá, že jednodušší možnost je vyhynout a nechat to tu želvuškám :)