• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    CYBERWOLF: A nebo “zazalohovat disk” a v pripade “hw problemu” data obnovit. :D
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BLACKHEAD: zrcadlem se dá udělat 1-2 kW na m2, podle toho kde bude. Dá se použít jenom pokud bude cíl, zrcadlo a slunce ve správné pozici a nic mezi tím. Co udělá kamínek těžko říct, asteroidy podle všeho nejsou tak jednotvárné, jak jsme si dřív mysleli. Takže když se začne odpařovat, může to udělat ledacos. Pak nám do toho ještě vrtá tlak záření, který působí jak na kámen, tak na zrcadlo. A sebesoustředěnější parsek se se vzdáleností rozptyluje, takže někde narazíme na limit, jak moc světla na kámen můžeme poslat. Ovšem asi víc omezující bude, jak velké by se dalo udělat zrcadlo.

    Ale kdysi jsem viděl jako koncept pohonu, že by se dalo relativně malé množství paliva (přesně nevím jakého) a energie se tomu dodala laserem. V podstatě se ten materiál rychle odpaří. Takže by se třeba dalo na kámen posadit pár tun materiálu na odpařování a pak do toho prát laserem. Mám ale pocit, že při nějakých pokusech narazili na to, že ten odpařující se materiál stíní laser a tak to nevytváří moc souvislí tah, takže to šlo do šuplíku.

    Hele, jak čím víc o tom přemýšlím, tím víc se mi zdá, že jednodušší možnost je vyhynout a nechat to tu želvuškám :)
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    a je to doma ...
    Crew Dragon recovery from the Atlantic Ocean
    https://www.youtube.com/watch?v=r8PVtJgDOIY
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    ATOMIKS: neni to naopak?
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    mmchdm v té přednášce se říká, že (logicky) je dobré tyto věci dělat v afeliu, že to pak má největší vliv na perihuleium. stejně tak jde o tvar dráhy toho asteroidu, v případě malé excentricity je to daleko složitější.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    BLACKHEAD: Nevim, jestli bys dokazal dostatecne presne a dlouho mirit. Ale jedna z variant, co se zvazujou, je tohle, akorat ze misto paprsku svetla odpalis ve vhodny vzdalenosti nad povrchem par atomovek.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    CYBERWOLF, REDGUY & OSTATNI:
    Myslite ze by bylo mozne pouzit fokusovany papsek svetla pro vypareni casti povrchu a tim tomu "zazehnout motor" v dostatecne kolmem smeru, aby se to odkolnilo?

    Reseni kde vzit paprsek dostatecne sily by bylo postavit na vyssi orbite, nebo na LaGrange bode k mesici nejakou obri zrcadlovou soustavu, nebo Fresnel cocku... Tou by slo pomoci nataceni jednotlivych panelu pomerne dobre mirit i ostrit.
    ... a se zdrojem energie do paprskometu mame na par milionu let vystarano. ;-)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    CYBERWOLF: Jo, jasne, neni to nejak trivialni. Ale imho ve smyslu "dokazeme na asteroidu postavit vec, ktera jebne sutr rychlosti 100m/s zadanym smerem?" to resitelny je. Ale ve smyslu "... a dokaze tech sutru jebat stovky tisic/miliony tak dlouho, nez nen asteroid mine Zemi?" uz realne ne.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    REDGUY: ty koleje by ale musely trčet nahoru, protože jinak nebudeme měnit rychlost, ale rotaci. Leda by tam byly dvě dráhy a házely to současně z obou stran balvanu. Kdyby se to párkrát otočilo, dala by se nabrat slušná rychlost, ale pak nám do toho zas háže vidle odstředivá síla, co ten vozejk bude rvát z kolejí :)

    Když se to nebude řešit dostatečně dopředu, nemá smysl to řešit vůbec. Jakékoliv řešení bude v řádech desítek let. Kamínek co má 80 milionů tun se rychle přesměrovat nedá.

    REDGUY
    REDGUY --- ---
    CYBERWOLF: A tak jako ciste hypoteticky... sto metru nejakejch koleji, elmag pohanenej vozejk, 50m/s/s (5g) zrychleni a za dve vteriny jsi z z nuly na sto. Pak nejakejch dalsich padesat metru na zabrzdeni vozejku. Ten asteroid ma 500m a gravitaci nula nula nic... dovedu si predstavit, ze nejakej PoC bysme dokazali postavit. Ale proste je to dost namahany mechanicky zarizeni, ktery by potrebovalo spoustu udrzby, nahradnich dilu, serizovani... proste nic, co bys chtel u veci, ktera (a) musi fungovat autonomnve ve vesmiru daleko od Zeme a (b) zalezi na ni osud lidstva. Myslim, ze existuje spousta vyrazne lepsich alternativ.

    Samozrejme, dalsi otazka je, jakou deltu V potrebujes. Kdybys o tom vedel dostatecne dopredu, tak staci min. Ale zase "dostatecne dopredu" to budou vsichni ignorovat a nemusime dostatecne presne znat drahu...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    REDGUY: otázka proveditelnosti je taky docela zajímavá, protože urychlit něco čistě mechanicky na (třeba) 100 m/s a ještě k tomu tak, aby ti to zařízení z asteroidu neuletělo... to je něco, kde si moc neumím představit, jak na to.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    DRAGON: mmchdm se zrovna objevila tato přednáška
    Miloš Tichý - Srážka s planetkou: fikce či realita? (Pátečníci 22.2.2019)
    https://www.youtube.com/watch?v=F1OGK5-8QFc
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Pokud bys "katapultoval" rychlosti 100m/s, tak ciste ze zakona zachovani hybnosti dostavas, ze abys zmenil rychlost celyho telesa o 1m/s, musel bys odhazet v prvnim prblizeni ~1% jeho hmoty. Jedno procento hmoty pro pulkilometrovej (kulovej, homogenni) asteroid znamena metr tlusta vrstva. Pochybuju, ze bys mel na povrchu takovyho asteroidu volne lozenej metr sutraku, takze krome toho katapultu bys musel mit technologii na rozrusovani materialu. Cili bys potreboval spoustu energie, byla by tam spousta mechanickejch zarizeni, ktery by se opotrebovavali a porouchavali a jako extra bonus bys dostal spoustu malejch, nesledovatelnejch sutraku, na drahach z definice velmi blizkejch orbite Zeme. Zadnej z nich by sice nedorazil az na povrch, ale fakt by me zajimala statisticka analyza narustu nebezpeci pro satelity.

    Je to technicky mozny? Mozna. Je to prakticky? Ani omylem. Takze vlastne ve srovnani s jinejma tvejma vizema dost uspech 8))

    (XVizionar me ma asi v ignore, feel free mu to naforwardovat a ze ho pozdravuju 8) )
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: no to mi právě popiš - jak ten katapult bude fungovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: katapult?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: jak?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: velkou rychlost. Ve vakuu, při malém gravitačním zrychlení. Není to rozhodně lehké, ale je to jedna možnost.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    CRUZ05: Na to peč, i samotné kosmo.cz má starý kabát, ale odpovědí tam dostaneš víc než na kosmonautixu...
    CRUZ05
    CRUZ05 --- ---
    ARCHIMEDES: to mě teda silně odradila grafika těch stránek :D
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    CRUZ05: Jeď sem, tady je takových sběratelů vždycky nejmíň deset :)
    KOSMOS-NEWS PARTY 2019
    http://knp.kosmo.cz
    CRUZ05
    CRUZ05 --- ---
    Sbírá tu někdo podpisy kosmonautů?
    nebo sem uchylnej jen já? :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam