CYBERWOLF: my ale fakticky potřebujeme pouze posunout kámen o max. cca 7000 km (aby neštrejchnul ani o atmosféru + jeho vlastní průměr, atakdál) vedle - a to během daného časového intervalu.
jediné, co jsem zanedbal, že jsem vypočítal průměrné delta-V za celé to časové období, což je chyba. Na začátku je nulové, pak postupně narůstá, aby v půlce času bylo aspoň průměrné, musí na konci být poloviční. Tedy na konci desetiletého období musí už asteroid uhýbat aspoň 4 cm/sekundu, aby průměrně (tedy po pěti letech usilovné snahy) to byly ty 2 cm/sekundu.
prakticky nejsem schopen udělat jakýkoliv výpočet, ve kterém by nebyla aspoň jedna bistromatická chyba :-) Nicméně zase myslím, že jsem to vypočítal pro nejhorší možný případ (tedy energeticky náročné uhýbání do strany). Ovšem bohužel si myslím, že víc NEO nás míjí ve svém perihelieu, než ve svém apoheliu, takže bohužel to uhýbání bude asi v průměru blízké spíš nejhoršímu možnému případu (navíc ty dráhy jsou tak jako tak skoro kruhové, Země i asteroid...)