• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    ARCHIMEDES: Ono je to obalený senzorama, bez nich by to tak odpudivě nevypadalo.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    LADINEK: To je strašlivá strojovna! 8-O
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Do Boca Chica dorazil raptor pro Starship Hooper ;)

    KAERO
    KAERO --- ---
    TOXICMAN: mno, horlavost materialu co se posila na ISS se urcite resi. A bezpochyby s vyjimkama.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    MAWRHIS: zas bych to tak neprožíval, je to dětská hračka :)
    MAWRHIS
    MAWRHIS --- ---
    XCHAOS: k tomuhle by me zajimala jedna vec, vsechno co posilaji nahoru urcite musi projit nejakou kontrolou jestli to je nezavadny a tady to pusobi ze jen tesne pred startem koupili hracku a strcili ji do lodi. Asi se ale da ocekavat ze prosla nejakym pruzkumem, ze napr. neobsahuje nejaky vetsi mnozstvi nejakych neadoucich materialu apod?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    OMNIHASH: jj, tak jsem to myslel.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    REDGUY: ale jinak máš pravdu, pravděpodobnost dopadu na přivrácenou stranu je asi o tisícinu menší, než na odvrácenou, resp. Země stíní 0,1% oblohy na přivrácený straně Měsíce.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    REDGUY: tak jestli má Měsíc ochránit Zemi před nárazem asteroidu, logicky by měl stát v jeho dráze před ní, ergo by měl náraz přijít na odvrácenou stranu. Ale je možný, že se v tý vaší metahádce už dávno neorientuju a každej mluvíte o něčem jiným.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    OMNIHASH: Proc? Jako nejaka preference odvraceny strany tam bude, protoze tu privracenou Zeme trochu chrani, ale 95% mi prijde jako prilis...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: dovolil bych si tvrdit, že z logiky věci by byl zásah z 95% na odvrácený straně, ergo by z toho moc jedinečná show nebyla.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZEDDICUS: ... nicméně pořád by to způsobilo nepatrný zlomek problémů oproti případu, kdy by to trefilo Zemi. (spíš by to byla taková jedinečná show, pozorovat ten zásah...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Astronauts on The Space Station Liked SpaceX's 'Earthy' Toy So Much They Kidnapped It
    https://www.sciencealert.com/...he-space-station-liked-spacex-s-earthy-toy-so-much-they-kidnapped-it
    ZEDDICUS
    ZEDDICUS --- ---
    XCHAOS: no spíš pokud by to trefilo měsíc, tak by nám to taky neudělalo dobře
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Můj nápad s odhazováním kamení mi nepřišel jako nějak klíčový, zatímco nápad s tím, že změna oběžné dráhy se bude měřit spíš na centimetry, než metry za sekundu, mě přijde výrazně lepší. - tak to jsi nepochopil ani kousicek ty debaty, co tady probehla. Ale pochopitelne, ty jsi ji necetl, protoze me mas v ignore a tuhle zpravu jsi napsal ciste intuitivne. Takze klidne pokracuj v psani dalsich teorii vzniklych nahodnym vrsenim buzzwordu a odpornych termitu 8))))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ačkoliv tě mám v ignore, dovolím se zareagovat, že tohle vůbec nerozporuju. Můj nápad s odhazováním kamení mi nepřišel jako nějak klíčový, zatímco nápad s tím, že změna oběžné dráhy se bude měřit spíš na centimetry, než metry za sekundu, mě přijde výrazně lepší.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: člověče.. .pro těleso velikosti Bennu by podle mě fakt šlo o nezaznamenatelný vliv. Tedy, vzhledem k vzájemné hmotnosti obou těles, asteroid by se pohnul opravdu hodně, zatímco Země by se pohnula naprosto neznatelně. Celý asteroid je velký jako poměrně malý kousek moře, tudíž poměr sil, kterým na ten kousek moře bude nadále působit Země vs. kolik bude působit asteroid je naprosto nesrovnatelný. Jediné riziko je fakt v té přímé kolizi.

    (tvoje úvaha by byla správná, kdyby šlo fakt o těleso, které by vzdálenosti Měsíce bylo rámcově velikostí srovnatelné s Měsícem.. asi nemá cenu podotýkat, že pohnout něčím takovým bylo zcela mimo možnosti pozemského astroinženýrství i za mnoho dalších let :-)

    (Vím, že tuhle úvahu o extrémním přílivu použil snad Verne v románu Na Kometě, ale fakticky tam to myslím byla blbost, i když rozměry "komety" v té knize byly celkem úctyhodné...)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    near miss samotny by vedel narobit kopu bordelu, mesiac je sice vacsie teleso ale o 30 priemerov zeme dalej a aj tak ovlivnuje priliv/odliv, taky prelet asteroidu okolo by sposobil aspon nejaku zaplavu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEB: to si nenech nikým namluvit :-) je nutné vyjít z elementárních faktů, kterým věříš... a pak to tak nějak dokázat matematickou indukcí pro n+1-ní fakt :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: děkuji, že si se mi zastal, náčelníku :-) jinak ty si to delta-V připočetl k oběžné rychlosti. já předpokládal úhyb spíš skrze plane-change manévr - během toho se oběžná dráha asteroidu kolem Slunce nemění, tedy se nemění ani jeho kinetická energie.

    Moje představa je, že plane-change manévr by byl pro kličkování asteroidem kolem Země asi 2-krát-pí-krát "levnější", než manévr rovnovnoměrného zvyšování oběžné dráhy, se kterým si kalkuloval ty. Což víceméně odpovídá tomu, že kdybychom na kolizní trajektorii byli o 9600 km "podélně" jinde, tak vzhledem k velmi ostrému úhlu, ve kterém se trajektori Země a astoriud protínají, by to vůbec nemuselo stačit.

    Proto bych svojí předpověď delta-V pro variantu rovnoměrného zvyšování oběžné dráhy asteroidu rád opravil na cca 12 cm/s. Asteroid pak bude i "podélně" o cca 30000 km jinde, což by už opravdu mělo stačit i pro skoro-rovnoběžné trajektorie (přesto teda když si představím, že ve finálu bude astoerid silně přitahován Zemí, vzájemná rychlost se bude blížit té 2.kosmické rychlosti a současně musí výsledný vektor Zemi minout, tak si taky nejsem úplně jistý, jestli to stačí, nebo jestli je to lepší, než se snažit těleso vychýlit mimo rovinu)

    Je dokonce možné, že fakt nemá cenu počítat s poloměrem Země, ale s poloměrem Hillovy sféry gravitačního vlivu Země. Její poloměr je více než milion km. Ale spíš to bude někde mezi - minimální vzdálenost, ve které může asteroid minout Zemi, aniž by na ní "nespadl", bude určitě záviset jednak na vzájemném úhlu trajektorií a jednak na relativní rychlosti těles předtím, než vstoupí do té Hillovy sféry (ale tohle už teda fakt z hlavy odhadovat nemůžu :-)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam