• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    ONDRA_99: já mám hlavně pocit, že přehodit to na nějakýho obětního beránka by bylo tím nejhorším řešením.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    ATOMIKS: Ja mam pocit ze o tom vim cim dal min. Prijde mne, ze se tam ty hypotezy ruzne porad meni a prezkoumavaji. Cely je to nejaky divny.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    ONDRA_99: nevím
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    ATOMIKS: Pockej, ja myslel ze uz je prave zjistene, ze navrtani je z venku ne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: no já to pochopil, že budouu vrtat do podobného materiálu v podobném místě, ale ne snad přímo do lodi, proboha :-) chtějí jen zdroj špon ve stavu beztíže...
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    //jen poznamenám, k předchozí debatě, že takový robot jen tak díru do trupu lodi nenavrtá .o)
    každopádně zní to pokusné navrtávání hodně šíleně, ale vyšetřit se to musí, to je jasný.

    ONDRA_99: ta díra mohla být/byla navrtána zevnitř, je daleko lehčí přístup k plášti. zvnější by se museli prostříhat nějakými těmi ochranými vrstvami, což se pak ostatně stalo při vyšetřování.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    KAERO: Hlavne nechapu, ze chteji zkoumat moznost navrtani az ve vesmiru. Vzdyt kazdy vystup je pod drobnohledem, kdo by asi tak mohl nepozorovane navrtat diru ve vesmiru na ISS. Cely ten pripad je hrozne bizardni od pocatku. Osobne sem spis cekal, ze Rusko predhodi nejakeho obetniho beranka, ze jako tady sasa nedodrzel postup, uz je vyhozenej (presunutej jinam), takze uz vse bude ok. Tohle zacina imho celkem "eskalovat".
    KAERO
    KAERO --- ---
    ATOMIKS: ctu to dobre ze si kosmonauti budou zamerne navrtavat lod? zni to celkem.... absurdne. chapu to, ale zni to proste jak kandidatura na darwinovu cenu :)
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    ATOMIKS: a jake jsou vlastne vsechny hypotezi?
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Roskosmos oznámil, že se doposud nepodařilo objasnit jak vznikl otvor v obytném úseku kosmické lodě Sojuz MS-09. Na určitých místech úseku byly objeveny prachové stopy po vrtání a nyní bude důležité objasnit, zda se sem piliny mohly dostat v podmínkách gravitace nebo v beztíži. Proto bude v kosmu proveden experiment, při kterém budou kosmonauti vrtat přibližně v místech objeveného otvoru a budou sledovat jak se prach usazuje v mikrogravitaci. Jak uvedl Roskosmos podobný pokus s vrtáním v pozemských podmínkách už byl proveden.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Administrátor NASA Jim Bridenstine reagoval na projev viceprezidenta Mike Pence na pátém zasedání Národní kosmické rady, v němž se hovořilo o návratu amerických astronautů na Měsíc v příštích pěti letech. Administrátor NASA uvedl, že ujistil viceprezidenta o připravenosti agentury zajistit úspěch a v následujících dnech a týdnech vypracovat plán na dosažení tohoto cíle. Tentokrát ale NASA zajistí nejen krátkodobé mise k Měsíci, ale bude usilovat o trvalou přítomnost astronautů na Měsíci.
    KEB
    KEB --- ---
    NECROMAN: Navrhuji, aby tam přistálí, vyložili auťák, kterým by dojeli k tomu čínskýmu nefritovýmu králíčkovi (či jak se ten prcek jmenuje) a s pokřikem America first ho před kamerama pořádně nakopli. To by udělalo ameriku zase velkou a ukázalo, kde je na měsíci pánem!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    It’s unfortunate NASA canceled the all-female EVA, but it’s the right decision | Ars Technica
    https://arstechnica.com/...03/yes-nasa-has-canceled-an-all-female-spacewalk-no-its-not-a-conspiracy/
    CRUZ05
    CRUZ05 --- ---
    XCHAOS: Koukal sem praha astana zpáteční kolem omičky no
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CRUZ05: letenka bude stát tak do desítky, přes Ukrajinu, vízum netřeba, nesložitější bude vstupenka na Bajkonur, to bude kolem 1000 USD a je otázka, jestli to právě nebude bundlovaný s nějakým zájezdem...
    CRUZ05
    CRUZ05 --- ---
    XCHAOS: zrovna vcera sem na to koukal, stojí to kolem 50k s cestovkou na 7 dní,
    ale ten program byl hodně super
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: ty jo, já bych fakt zorganizoval tu výpravu na start do Kazachstánu... :-)
    MEZZANA
    MEZZANA --- ---
    Indie je čtvrtou zemí, která sestřelila z oběžné dráhy satelit - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/technet/vesmir/indie-strelba-satelit.A190327_090238_tec_vesmir_vse?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    skor ci neskor tam ti ludia ist musia, aby sa vychytali take muchy ako napr. ze nebudu mat pak pre posadku skafandre v spravnej velkosti, lebo robot nic take nepotrebuje
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    REDGUY: Jo vsak na tom se shodneme. Ono taky ty dokumenty co se tomu venuji vetsinou (zcela spravne) rikaji, ze idealni je kombinace obojiho (roboticke + lidske mise), kde obe ty casti zastanou lepe nejakou cast prace a jejich kombinace dokaze "udelat maximum".
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    DZODZO:
    ONDRA_99:
    Soucasny roboti na marsu jsou autonomni uplne stejne, jako by mohlo bejt autonomni letadlo. Jo, jasne, ten cyklus "hledam neco zajimavyho -> nasel jsem neco zajimavyho -> prozkoumam neco zajimavyho -> hledam neco zajimavyho" je delsi diky tomu, ze dyl trva nez clovek rekne "tohle je zajimavy", ale to je ciste otazka casu, ne kvality vysledku. Je nesmysl rikat "kdyby tam byl clovek, muzu pouzit letadlo k pruzkumu", protoze uplne stejne muzu pouzit autonomni letadlo bez cloveka a vysledky budou stejny, akorat to bude trvat dyl. No a? Kolik muzu poslat na Mars autonomnich letadel a robotu za za cenu jedny expedice s lidma?

    Ono je to totiz mnohem slozitejsi. Lidi maji svoje vyhody a nevyhody, roboti maji svoje vyhody a nevyhody, je jich strasna spousta a rada z nich je dokonce velmi netechnicka. Tahle debata stylem "Je lepsi poslat tam cloveka, protoze X", "Ne, je lepsi poslat tam robota, protoze Y" je komicky trivializujici, obzvlast, pokud X nebo Y je zjevnej nesmysl...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam