• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    ARCHIMEDES: KEJML: zrovna u toho ATOMIKS: bych preferoval m/s, sonda je 500 m daleko, kovovy objekt poleti 2000 m/s, aha, 0.25 sekundy, a je to.
    jinak receno, strela uleti delku peti fotbalovych hrist, nez bys rekl švec ;P
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    ATOMIKS: Fascinuje mě, že autor tiskové zprávy asi považuje 7200 km/h za představitelnější než 2 km/s.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Japonská kosmická agentura informovala, že v následujících dvou dnech sonda Hayabusa 2 sestoupí k povrchu planetky Ryugu a pokusí se o vytvoření umělého kráteru. Pravděpodobně v pátek (5.4.) sonda uvolní ve výšce kolem 500 m nad povrchem zařízení, z něhož bude vystřelen kovový objekt, který dopadne rychlostí asi 7200 km/h na povrch planetky. Přístroje sondy pak budou zkoumat vnitřek takto vzniklého umělého kráteru.
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Coz mi pripomnelo tuhle zabavnou zalezitost:

    Mushrooms On Mars? Controversial Paper Claims Evidence Fungi And Microbes Live On Mars Today | IFLScience
    https://www.iflscience.com/...roversial-paper-claims-evidence-fungi-and-microbes-live-on-mars-today/

    A samotna studie i s radou fotek specimenu a srovnanim s pozemnskymi organismy zde:

    Journal of Astrobiology and Space Science Reviews
    http://journalofastrobiology.com/Mars5.html
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Na Marsu je opravdu metan, prokázalo dvojí měření. Je možné, že ho vytvořily živé organismy — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/...-opravdu-metan-prokazalo-dvoji-mereni-je-mozne-ze-ho-vytvorily-zive

    Vědci poprvé z nezávislého zdroje potvrdili, že na povrchu Marsu se vyskytuje metan, tedy plyn, který je považován za možnou známku existence živých organismů. Podle studie, kterou astronomové zveřejnili v odborném časopise Nature Geoscience, výskyt metanu dokládají měření ze dvou zdrojů – z evropské sondy ExoMars a amerického vozítka Curiosity.

    Odborníci vzápětí začali spekulovat, zda může být metan dokladem existence živých organismů, protože právě ty metan produkují.

    Vědci se ale zatím neshodnou v tom, jaké je nejpravděpodobnější vysvětlení výskytu metanu na Marsu. Kromě možnosti, že je plyn výsledkem existence živých organismů, a to třeba i v dávné minulosti, totiž může metan vznikat i geologickými procesy. Jedním z nich je například přeměna minerálu olivín, při níž vzniká metan i na Zemi.
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Add to cestovaní a kolonizovani jiných těles.

    On to "proc" asi nejlíp vystihnul Elon. Na zemi se muze kdykoliv neco podelat, bouchne Yellowstone, narazí do nas sutr, atomová válka, zásah gama zarenim, zkratka neco co udělá naší planetu neobyvatelnou a my se současnýma technologiema to nemáme šanci zvratit. Proto je nesmirne důležitý se naučit zit i mimo zemi aby lidstvo zvýšilo svoji šanci k přežití.
    VINCENT_BU
    VINCENT_BU --- ---
    Na 10. dubna ohlašuje ESA významnou tiskovou konferenci.
    Spekuluje se, že by mělo jít o prezentaci historicky první fotografie horizontu události "naší" superobří černé díry Sagittarius A*.
    Youtube: link
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    ale taky je jasný, že Rusové mají po úspěšném testu pilotovaného Dragona tak trochu problém. už jsem zaznamenal zprávu, že hledají cesty, kterak uspořit na ceně za start Sozuju.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    ONDRA_99: to jsou hypotézy, který tedy nemá cenu ani řešit. ani nevíme, jakou mají foto/dokumentaci. že někomu sabotážně hrábne na orbitě je relevantní hypotéza, pokud o tom svědčí důkazy stavu lodi před odesláním do kosmu.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    ATOMIKS: Tak to bezesporu. Ja jen rikam, ze sem tohle cekal ze se rusaci pokusi udelat. Rozhodne by to nebylo dobre. Co mne ale prijde divny je zkoumani ze by to nekdo navrtal ve vesmiru. Tim podle me rikaji, ze neveri svym lidem (resp. neveri tem druhym lidem). Jakoze kdyz je nejaka sabotaz na Zemi, tak mas desitky (nebo i stovky a tisice) lidi kteri to teoreticky mohli udelat (meli pristup k dane veci, nebo si ho mohli ziskat). Na ISS je tech lidi jen par, takze mas dost uzavreny pocet podezrelych. Podle me tahle kauza ukazuje, ze je tu "pnuti" mezi Roskosmosem a NASA ktere zacina byt celkem problem.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    ONDRA_99: já mám hlavně pocit, že přehodit to na nějakýho obětního beránka by bylo tím nejhorším řešením.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    ATOMIKS: Ja mam pocit ze o tom vim cim dal min. Prijde mne, ze se tam ty hypotezy ruzne porad meni a prezkoumavaji. Cely je to nejaky divny.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    ONDRA_99: nevím
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    ATOMIKS: Pockej, ja myslel ze uz je prave zjistene, ze navrtani je z venku ne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: no já to pochopil, že budouu vrtat do podobného materiálu v podobném místě, ale ne snad přímo do lodi, proboha :-) chtějí jen zdroj špon ve stavu beztíže...
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    //jen poznamenám, k předchozí debatě, že takový robot jen tak díru do trupu lodi nenavrtá .o)
    každopádně zní to pokusné navrtávání hodně šíleně, ale vyšetřit se to musí, to je jasný.

    ONDRA_99: ta díra mohla být/byla navrtána zevnitř, je daleko lehčí přístup k plášti. zvnější by se museli prostříhat nějakými těmi ochranými vrstvami, což se pak ostatně stalo při vyšetřování.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    KAERO: Hlavne nechapu, ze chteji zkoumat moznost navrtani az ve vesmiru. Vzdyt kazdy vystup je pod drobnohledem, kdo by asi tak mohl nepozorovane navrtat diru ve vesmiru na ISS. Cely ten pripad je hrozne bizardni od pocatku. Osobne sem spis cekal, ze Rusko predhodi nejakeho obetniho beranka, ze jako tady sasa nedodrzel postup, uz je vyhozenej (presunutej jinam), takze uz vse bude ok. Tohle zacina imho celkem "eskalovat".
    KAERO
    KAERO --- ---
    ATOMIKS: ctu to dobre ze si kosmonauti budou zamerne navrtavat lod? zni to celkem.... absurdne. chapu to, ale zni to proste jak kandidatura na darwinovu cenu :)
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    ATOMIKS: a jake jsou vlastne vsechny hypotezi?
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Roskosmos oznámil, že se doposud nepodařilo objasnit jak vznikl otvor v obytném úseku kosmické lodě Sojuz MS-09. Na určitých místech úseku byly objeveny prachové stopy po vrtání a nyní bude důležité objasnit, zda se sem piliny mohly dostat v podmínkách gravitace nebo v beztíži. Proto bude v kosmu proveden experiment, při kterém budou kosmonauti vrtat přibližně v místech objeveného otvoru a budou sledovat jak se prach usazuje v mikrogravitaci. Jak uvedl Roskosmos podobný pokus s vrtáním v pozemských podmínkách už byl proveden.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Administrátor NASA Jim Bridenstine reagoval na projev viceprezidenta Mike Pence na pátém zasedání Národní kosmické rady, v němž se hovořilo o návratu amerických astronautů na Měsíc v příštích pěti letech. Administrátor NASA uvedl, že ujistil viceprezidenta o připravenosti agentury zajistit úspěch a v následujících dnech a týdnech vypracovat plán na dosažení tohoto cíle. Tentokrát ale NASA zajistí nejen krátkodobé mise k Měsíci, ale bude usilovat o trvalou přítomnost astronautů na Měsíci.
    KEB
    KEB --- ---
    NECROMAN: Navrhuji, aby tam přistálí, vyložili auťák, kterým by dojeli k tomu čínskýmu nefritovýmu králíčkovi (či jak se ten prcek jmenuje) a s pokřikem America first ho před kamerama pořádně nakopli. To by udělalo ameriku zase velkou a ukázalo, kde je na měsíci pánem!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam