• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    NECROMAN:
    o rozliseni 15 cm u spinaznich satelitu uz jsem cet/videl dokument pred 10 rokama.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Trump zřejmě "omylem" zveřejnil špionážní satelitní fotku a nechtěně tak prozradil, jaké možnosti má rozvědka US k dispozici.
    https://www.npr.org/...9/08/30/755994591/president-trump-tweets-sensitive-surveillance-image-of-iran
    Analýza tohoto snímku odkud pochází
    satellite_analysis/nahid1_launch_failure_analysis.ipynb at master · cbassa/satellite_analysis · GitHub
    https://github.com/cbassa/satellite_analysis/blob/master/nahid1_launch_failure_analysis.ipynb

    Na tom satelitním snímku je především zajímavé to, že Trump jen tak zveřejnil snímek z jednoho nejlepšího špionážního satelitu, kterým US disponují a to satelit KH-11 Kennen, či jeho modernější varianta, obíhající Zemi jako objekt USA 224. Tento satelit má dle dostupných informací rozlišení asi 10-15 cm/px, což je třikrát více, než nejlepší komerčně dostupný satelit WorldView-3, který sám je takový menší Hubble.

    Pokud je to opravdu tak, je to první zveřejněný snímek tohoto typu od roku 1984 a jsem si celkem jistý, že Trump se asi dvakrát neptal, zda může podobné špionážní snímky zveřejňovat a ukazovat tak vlastně světu, jak mocné špinážní nástroje má US k dispozici :-)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    DRAGON: ten start, to bude hodně okousaných nehtů...
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    DRAGON: tak teď už jen nepodělat vypuštění a sestavení na správné oběžné dráze :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    yes, konecne hotovo :)

    NASA's James Webb Space Telescope Is Finally 100% Assembled | Space
    https://www.space.com/nasa-james-webb-space-telescope-complete.html
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Building NASA’s Mars 2020 Rover
    https://www.youtube.com/watch?v=QnuLxzocuhY
    CRUZ05
    CRUZ05 --- ---
    trošku toho kosmobulváru pro odlehčení . :)

    Kosmonautka Anne McClain čelí obvinění: Spáchala zločin ve vesmíru? | Blesk.cz
    https://www.blesk.cz/...tku-obvinili-z-vesmirneho-zlocinu-spachala-prvni-podraz-na-obezne-draze.html
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    Offtopic: KAERO: Potřebuju to pro výuku, takže něco, co otevře fakt každej student, většina z nich nikdy nic neprogramovala ani v tom, co mají studijně zdarma k dispozici :) Proto tak primitivně, i když u jiného problému už jsem se dostal přes limit velikosti sheetu, který umí importovat LibreOffice :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    ARCHIMEDES: hm, chapu ze to delas iterativne, odhazovani stupnu v rovnicich je nespojity opruz, ale v excelu? buuuuu :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Meteors Help Martian Clouds Form - SpaceRef
    http://spaceref.com/mars/meteors-help-martian-clouds-form.html
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ROLAND: imho zrovna ten Startram bude co se týče realizace někde na úrovni složitosti Hyperloopu s dost podobnejma problémama.
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    Tak zpátky na zem.
    Takže nějak to jednoduše obejít že by se vyvinul nějaký pomocný nosný prostředek aby rakety nemusely startovat od země a mohla se zvětšit jejich nosná kapacita zkrátka odpadá a snížit tak z dlouhodobého hlediska cenu za vynesený kilogram odpadá. A tak zůstane jen u nějakých plánů vojenského využití jako třeba zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Airborne_aircraft_carrier

    Tak si říkám co bude dřív? Revoluční pohonná jednotka nebo nanouhlíkové lano co bude mít pevnost na tah min 100GPa? Wiki říká že zatím máme cca 63GPa.
    Ale stejně si neumím moc představit lano na planetě s atmosférou už jen to jaké to bude vytvářet statické napětí. Třeba z měsíce spíše ano. A vyděl bych to i jako nejlogičtější start vybudovat tam základu a výrobní zařízení. Pokud se neobjeví nějaký revoluční pohonný systém.

    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KAERO: hele hledám to už dvě hodiny, a nejsem schopnej to dohledat, byla to kombinace lineárního motoru a kotvenejch heliovejch balonů, co ho nesou. Ale vzhledem k tomu, že k tomu lepili obrázek StarTram druhý generace, je možný, že to byl jenom nějakej kompilát levelu idnes, nebo někdo v rámci toho projektu zjistil, že aktivní struktura bude jednodušší/levnější/bezpečnější, než lehčí než vzduch.


    StarTram - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/StarTram


    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO:
    OMNIHASH: to nic nemění na tom, že umístění těch akceleračních kolejí v délce 3000 km ve výšce 80 km nad zemí je technicky nemožné, ať zvolíš v podstatě jakýkoliv postup (pilíře, vzducholodi, cokoliv). Jedinou výhodu oproti kosmickému výtahu to má to, že ten, ačkoliv by musel být vyroben z unobtainia s min. srovnatlenými parametry, tak ho navíc ještě zlikviduje kosmické smetí na nízké oběžné dráze (které vzhledem k logicky velmi orbitálním relativnímu delta-V spolehlivě vaporizuje jakýkoliv známý materiál)

    minusků mi můžete dávat kolik chcete, ale jsem si slušně jistý, že moje nápady, jakkoliv šílené, se během mého života realizují (protože koneckonců to je jedno z krtiérií, které mi zajímá) - zatimco jak Lofstromovu smyčku, tak kosmický výtah velmi zaručeně nerealizuje nikdo (a to bez ohledu na to, kolik miliard na to případně vydrndá).

    naopak co mi zaujalo, je výpočet [ ARCHIMEDES @ Dobyvani vesmiru a kosmonautika ] - netušil jsem, že čím menší raketa, tím výhodnější je aby startovala výše od země. (ve skutečnosti je tohle odhalení dost v synergii s dalšíma věcma, na které sázím :-)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KAERO: nečteš, přehodily se mi dokazy :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    OMNIHASH, XCHAOS: ja tam teda o vzducholodi nic nectu, jen o smycce. ctu blbe ja nebo vy dva?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: ehm, chceš říct, že ve světě, kde je moje stratosférický solární letadlo ve výšce cca 21-25 km nemožné, je současně možné statické ukotvené vzducholodi ve výšce 80 km, jo? :-)

    Já fandím tomuhle konceptu http://www.jpaerospace.com/atohandout.pdf - který sice pokládám taky bohužel za nemožný, ale pořád ho vidím jako výrazně příčetnější, než nějaký tisícikilometrový most :) (který je ovšem zase reálnější, než kosmický výtah)
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    ONDRA_99: Promiň, ale nemohu úplně tak souhlasit. Třeba s tou bezpečností - když si zase státy poměřují pindíky a sestřelují satelity a dělají další bordel, nebo nedomyšlené projekty třeba mikrosatelitů atd. A kdy není v podstatě rok, kdy by ISS neudělala minimálně jeden úhybný manévr před kolizí. A stačí jeden zásadní karambol a nastane kaskádový efekt a ISS se může definitivně klouzat a s ní x třeba komunikačních satelitů.

    Ano vím jak je to zhruba finančně náročné a jaká čísla lítala u rozpočtů NASA ve říkejme tomu zlaté éře soupeření a dnes. A těch průserů o kterých ještě ani nevíme zatím...

    REDGUY: Promiň, o startech ze vzduchu se přemýšlelo dlouho, právě jak ušetřit náklady, ale pak se to více klasicky namotalo na vojenské využití než na civilní. Z toho pak hádám i vznikaly myšlenky na to že pak budeš potřebovat menší nosiče a ušetříš na palivu a i konstrukci.
    Jen jsem zapojil trochu fantazii a některé informace z historie nikoliv konspirační.
    A konspiracím se snažím vyhýbat jak jen to je možné, právě pro jejich filozofickou nebezpečnost a možný výsledek.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Existuje teorie o statitcký vzducholodi, co by sloužila k cestám do vesmíru


    Launch loop - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Launch_loop
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    ROLAND: A tos mel rict hned, ze je to konspiracni teorie. Ja bych se pak ani neobtezoval.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam