• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    STARE_CASY: prijdou i o dodavky motoru pro Atlas V, to je jenom dusledek sankci a je to tak zcela spravne.


    LUDO: leda jako tourist class. Ale jaksi k tomu nemaji nosic.
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    STARE_CASY: Tak kdyz si to vezmes do dusledku, nevidim v roskosmosu nejakou pridanou hodnotu. Jejich vyzkum vesmiru je nulovej a spis to obsadi armada, na ty jejich hracky ty sojuzy budou stacit... Otazka je jak dlouho to vydrzi a kdo jim to bude platit... Hlavne ze maji novej kosmodrom... Tam utopily strasnej nesmysl.. pro nic...
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    PUBLICURINATION: ještě chvíli neskončí. NASA si teď dokoupila další sedadlo za 90 mega, protože na Starliner není spolehnutí, kdy skutečně poletí (budou opakovat nepilotovaný test, při kterém se jim nepovedlo přiblížit k ISS). Pak je tu ještě dohoda na sdílení sedadel na několik příštích let, kdy občas Sojuz sveze astronauta a Dragon/Starliner kosmonauta.

    Ale každopádně je Roskosmos v háji. O náklady přišli prakticky úplně, ze čtyř Sojuzů ročně zůstaly dva, vývoj prakticky stojí, prachy prožraný a rozkradený. Inu Rusko... Škoda jejich kosmonautiky...
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    STARE_CASY: Presne ty jsme mel namysli... :) jen jsem to popsal jak dement
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    PUBLICURINATION: Však jsem to s Roskomosem pochopil. :)

    U Sojuzu je to ještě složitější. Manévrovacích trysek tam je více. Jednak mají boční pomocné motory každý dvě trysky výkyvné v jedné ose, jednak má centrální stupeň čtyři trysky, které jsou výkyvné v jedné ose.

    Viz ty menší trysky v motorové sekci.



    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    PUBLICURINATION: Sojuz je vlastne balisticka strela pana Koroljeva :D a jejich genialni energia nikde nic... Obavam se, ze roskosmos konci s zacatkem startu DragonCrew...
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    STARE_CASY: hehe docela trefne :) ja spis narazel smerem na roskosmos a jejich taxi sojuz ze 70.let Btw. Sojuz pouziva ke korekci ty male trysky na bocich prvniho stupne - nemaji zadny gimbal...
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    PUBLICURINATION: už nevím, kdo to glosoval, ale moc rád ten bonmot používám - vývoj znovupoužitelných raket čekal na soukromníky, protože dokud vývoj raket z velké části táhly potřeby armády, bylo celkem pochopitelné, že vojáci neměly příliš zájem na tom, aby se jim jejich hračky vracely zpět. :)
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    STARE_CASY: a nektere kosmicke agentury v tech 60.letech zustaly :D
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    STARE_CASY: a ještě bych dodal, že to téma je i v souladu s tímto klubem. Vzhledem k tomu, že naprostá většina kosmických raket v těch 50. a 60. letech vznikala na základě vývoje balistických nosičů jaderných střel, tak to prostě jsou začátky kosmonautiky.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    KAERO: zkus kouknout na přednášku o historii raketových nosičů. Petr Tomek tam mimo jiné zmiňuje i způsoby řízení raket a je to dost zajímavý povídání.

    Petr Tomek - Historie vývoje jaderných zbraní III (Balistické nosiče jad.zbr.) (Pátečníci 26.5.2017)
    http://www.youtube.com/watch?v=k-o3aXJV_yU&list=WL
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    KAERO: Ja mel vydz vzato, ze stredni motor je "napevno" a bocni jsou gimbal... Korekce vsech by davala smysl pri nejake vetsi korekci, pri trimu si troucham rict postaci jeden az dva... Ale neber to jako bernou minci, nejsem raketovy inzenyr :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    KAERO: a ted mi vrta hlavou, jestli se vsech 5 motoru natacelo pri korekci naklonu stejne, anebo to bylo komplikovanejsi - treba vnejsi motory min nez vnitrni nebo neco takoveho.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    QNEDLEEQ: výživný to tak není, ale každodenní update / sumář je i zde https://novinkykosmonautiky.blogspot.com/
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    QNEDLEEQ: Tak historicky mu o dost let předcházelo kosmo.cz, fungující dodnes. Bohužel kabát se měnil naposled tak před 10 lety a engine ješte déle. Články už se tam moc nepíšou, ale je tam slušná šance potkat na fóru lidi, co by je znalostmi psát mohli, ale nemají už na to čas :)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    The Air Force’s mysterious X-37B spaceplane is launching to space again this weekend - The Verge
    https://www.theverge.com/...21257433/air-force-spaceplane-x-37b-launch-watch-ula-atlas-v-rocket-live
    KAERO
    KAERO --- ---
    Gimball block:

    a tady jak je to pripevnene ke konstrukci prvniho stupne saturnu:
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    MADCAT: logicky musí být těleso trysky upevněný nějak ke kostře rakety.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MADCAT: to je strašně jednoduchý - prostě to je pevně přišroubovaný :) Na obrázku, který jsi sem dal, to je konstrukce vlevo uprostřed.

    Tady máš RD-180, kde je zelená konstrukce, kterou je motor pevně spojen s celou raketou. Jak z trysky vylétávají spaliny, opačná síla působí na motor a přes podobné konstrukce se to přenáší na celou raketu.





    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Hele, už párkrát mě napadla otázka, a teď když tu vidím to video od TOXICMAN, tak už to nevydržím a zeptám se: raketovej motor umí vyvinout obrovskej tah, ale dycky když nějakej vidím na obrázku, třeba



    tak tam nikde nevidím čím ten motor vlastně přenáší ten tah do konstrukce rakety, jakože jak je tam upevněnej aby to těch x tun hmotnosti rakety vůbec pozvedlo a vyneslo do vesmíru..?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    If Rockets were Transparent
    https://www.youtube.com/watch?v=su9EVeHqizY
    VINCENT_BU
    VINCENT_BU --- ---
    OGLE-2018-BLG-0677 - kamenná planeta, zjištěná metodou gravitační čočky ("Optical Gravitational Lensing Experiment (OGLE) Early Warning System" a "Korea Microlensing Telescope Network (KMTNet)"), je novou kandidátkou na nejvzdálenější známou exoplanetu, na samé hranici galaktického jádra.
    Astronomers Make Incredibly Rare Detection of Earth-Like Planet 25,000 Light-Years Away

    (vím, že tohle audítko je hlavně o raketách, ale Cosmos In Brief dlouhodobě moc nefunguje, tak dávám milníky v hledání exoplanet sem)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam