• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    SEJDA: myslím, že ty RD-180 je nějak nemrzej a počítá se s tím. Celkově Atlas V končí a bude ho nahrazovat Vulcan s motorama od BO...
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    SEJDA: jak to vlastne vypada s misi Artemis? Nejaky milestone?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    STARE_CASY: prijdou i o dodavky motoru pro Atlas V, to je jenom dusledek sankci a je to tak zcela spravne.


    LUDO: leda jako tourist class. Ale jaksi k tomu nemaji nosic.
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    KAERO: To je vlastne dobrej point :) Me se libila kombinace Almaz a Merkur, znama jako Saljut8. merkur byl na svou dobu super nakladak.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Rusky kosmicky program uspesne pokracuje v cine. Jejich Shenzou je pokracovani lodi Soyuz, jejich planovana vesmirna stanice stavi na modulech Almaz a konstrukci Miru.

    Co vam to pripomina navratovy modul Shenzou? :)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    PUBLICURINATION: Mne se v obecne rovine libi princip jakym se ted snazi vydavat NASA (jak to bude dlouhodobe funkcni uvidime). Veci co se dokazou uzivit i komerecne vypisou soutez a vyuziji komerecni sektor. A sami se budou venovat vecem ktere nemaji primy financni profit (sondy, rovery, ...).
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    QNEDLEEQ: Na gateway potrebuji novou raketu, Sojuz dal nez na ISS nema... Myslim, ze zustanou u vynaseni druzic, ale aby byli konkurence schopni potrebuji zlevnit a to se sojuzem nepujde tak snadno... jediny kredit, ktery funguje i pro pojistovny nakladu je jejich spolehlivost. Obavam se, ze pokud se nic neposere, tak jim to prvenstvi sebere Musk.. Ja mu fandim, nastavil zrcadlo vsem agenturam.
    LUDO
    LUDO --- ---
    QNEDLEEQ: aby sme sa nahodou nedivili a Sojuz nakoniec k Mesiacu predsa len nelietal :D
    LUDO
    LUDO --- ---
    PUBLICURINATION: v Roskosmose by aj veda bola, kapacit na to je dost, ale vacsinou to vdaka tym malym a zmiznutym financiam skonci ako maketa, alebo vdaka slabemu vyvoju ako Fobos-Grunt alebo nekonacna Nauka na ISS
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    STARE_CASY: Tak kdyz si to vezmes do dusledku, nevidim v roskosmosu nejakou pridanou hodnotu. Jejich vyzkum vesmiru je nulovej a spis to obsadi armada, na ty jejich hracky ty sojuzy budou stacit... Otazka je jak dlouho to vydrzi a kdo jim to bude platit... Hlavne ze maji novej kosmodrom... Tam utopily strasnej nesmysl.. pro nic...
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    PUBLICURINATION: ještě chvíli neskončí. NASA si teď dokoupila další sedadlo za 90 mega, protože na Starliner není spolehnutí, kdy skutečně poletí (budou opakovat nepilotovaný test, při kterém se jim nepovedlo přiblížit k ISS). Pak je tu ještě dohoda na sdílení sedadel na několik příštích let, kdy občas Sojuz sveze astronauta a Dragon/Starliner kosmonauta.

    Ale každopádně je Roskosmos v háji. O náklady přišli prakticky úplně, ze čtyř Sojuzů ročně zůstaly dva, vývoj prakticky stojí, prachy prožraný a rozkradený. Inu Rusko... Škoda jejich kosmonautiky...
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    STARE_CASY: Presne ty jsme mel namysli... :) jen jsem to popsal jak dement
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    PUBLICURINATION: Však jsem to s Roskomosem pochopil. :)

    U Sojuzu je to ještě složitější. Manévrovacích trysek tam je více. Jednak mají boční pomocné motory každý dvě trysky výkyvné v jedné ose, jednak má centrální stupeň čtyři trysky, které jsou výkyvné v jedné ose.

    Viz ty menší trysky v motorové sekci.



    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    PUBLICURINATION: Sojuz je vlastne balisticka strela pana Koroljeva :D a jejich genialni energia nikde nic... Obavam se, ze roskosmos konci s zacatkem startu DragonCrew...
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    STARE_CASY: hehe docela trefne :) ja spis narazel smerem na roskosmos a jejich taxi sojuz ze 70.let Btw. Sojuz pouziva ke korekci ty male trysky na bocich prvniho stupne - nemaji zadny gimbal...
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    PUBLICURINATION: už nevím, kdo to glosoval, ale moc rád ten bonmot používám - vývoj znovupoužitelných raket čekal na soukromníky, protože dokud vývoj raket z velké části táhly potřeby armády, bylo celkem pochopitelné, že vojáci neměly příliš zájem na tom, aby se jim jejich hračky vracely zpět. :)
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    STARE_CASY: a nektere kosmicke agentury v tech 60.letech zustaly :D
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    STARE_CASY: a ještě bych dodal, že to téma je i v souladu s tímto klubem. Vzhledem k tomu, že naprostá většina kosmických raket v těch 50. a 60. letech vznikala na základě vývoje balistických nosičů jaderných střel, tak to prostě jsou začátky kosmonautiky.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    KAERO: zkus kouknout na přednášku o historii raketových nosičů. Petr Tomek tam mimo jiné zmiňuje i způsoby řízení raket a je to dost zajímavý povídání.

    Petr Tomek - Historie vývoje jaderných zbraní III (Balistické nosiče jad.zbr.) (Pátečníci 26.5.2017)
    http://www.youtube.com/watch?v=k-o3aXJV_yU&list=WL
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    KAERO: Ja mel vydz vzato, ze stredni motor je "napevno" a bocni jsou gimbal... Korekce vsech by davala smysl pri nejake vetsi korekci, pri trimu si troucham rict postaci jeden az dva... Ale neber to jako bernou minci, nejsem raketovy inzenyr :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    KAERO: a ted mi vrta hlavou, jestli se vsech 5 motoru natacelo pri korekci naklonu stejne, anebo to bylo komplikovanejsi - treba vnejsi motory min nez vnitrni nebo neco takoveho.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    QNEDLEEQ: výživný to tak není, ale každodenní update / sumář je i zde https://novinkykosmonautiky.blogspot.com/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam