OMNIHASH: což je přesně to, co jsem navrhoval :-) akorát mi ARCHIMEDES dohledal, že sice nápad dobrý, ale rozlišení astrometrických pozorování by stejně bylo nutné zvýšit aspoň 10x, co jsem tak pochopil... no nebo porovnávat pozorování ne po 20ti, ale třeba po 50 letech (ostatně, teď se s procházením archívů třeba i staletých fotografií taky začalo, kvůli té pohasínající hvězdě... a taky je to možné díky digitalizaci archívů, historicky to těžko někdo mohl zvládat ručně...)
Každopádně současné nepřímé metody odhadu vzdáleností mají tu vadu, že dvě různé metody spolu nesouhlasí a to je větší problém, než to vypadá. Nemůže to být tak, že jedna nebo obě metody jsou trochu nepřesné a průměr bude někde uprostřed: spíš jsou v našem chápání vesmíru jedna nebo dvě úvahy zásadně špatně. Ovšem podle mě je to právě dobrodružství, sice to znamená, že pár knížek začne mít tak max. sběratelskou hodnotu - ale objevuje se příležitost pro někoho, kdo bude mít nějaký nový nápad (škoda, že to asi nebudu já :-)