• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ARCHIMEDES: cinani jsou sice velky kus trhu, ale k Mesici litaji i izraelci, indove a uvidme kdo jeste. No a americany ceka sice ne uz X-Price od Google, ale "NASA hleda lander". Provoz u Mesice, tipuji, poroste velmi rychle.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    ARCHIMEDES: tady nejde o noc jineho nez o ego dotycneho.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    ARCHIMEDES: ... ne jen "jako"...
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    SEJDA: Chci vidět, jak vymůže NASA prachy třeba z Rusů nebo Číňanů, až ten samý trik použijí.
    V podstatě je to jako patentovat si kus fyziky.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ARCHIMEDES: ja myslim, ze to prodaji mnohokrat, od ted usetris miliony, kdyz svuj naklad nechas s mensi nadrzi vystrelit na GTO jako sekundarni.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    SEJDA: Jenže tohle NASA zjevně ani prodávat nehodlá, takže i když jde o postup (což patentovatelné je) je to fakticky ješte divnější "patent" než patenty přírodních genových sekvencí.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ARCHIMEDES: nevim, ale kdyz se uchazis o zamestnani ve SpaceX, bude asi lepe znit pocet patentu resp. pocet prodanych licenci, nez hodnota IF.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    SEJDA: Ten patent považuju za poněkud hovadný způsob označkování vědecké priority, když existuje na problémy tohoto typu mnohem lépe pasující řešení: rigorózní vědecký článek.

    "Burns said he didn't believe that NASA will "ever make any money" off the new trajectory patent, since it's often a matter of historical record-keeping.

    "It just is a marker that lays down that this was your intellectual property — you did this, and you were the creator of it — so that at least when people use it, they give credit," he said."
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Nova preletova draha zkracuje dobu, kdy je satelit vystaven ucinkum Van Allenovych pasu, vice vyuziva gravitacnich sil soustavy Zeme - Mesic, umoznuje vstup na jakoukoli orbitu okolo Mesice a zkracuje cestu na 2 a pul meci namisto obvyklych 6 mesicu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ehm, nikoli Dark Ages samotna ale Dapper = Pathfinder pro Dark Ages
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    NASA si patentovala optimalnejsi trajektorii pro nepilotovane mise k mesici, jako prvni sonda ji vyzkousi asi az Dark Ages.

    NASA's new patent for moon travel may help solve dark cosmic mysteries - Business Insider
    https://www.businessinsider.com/nasa-patent-moon-travel-farside-lunar-orbit-dapper-dark-ages-2020-8
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    JONAS3: Tak jako pilinaky hucej obstojne, ale tohle je preci jen jina liga... :-D
    KULA
    KULA --- ---
    STARE_CASY: Proto se bloky na pevné palivo zapalují jako poslední. Ať na spaceshuttle nebo třeba Ariane. Co jsem netušil, tak projekt ARES měl velké problémy právě kvůli boosteru na pevná paliva. S lodí Orion by bylo složité se dostat, při nouzovém odtržení, dostatečně daleko od zbytku nosiče. Exploze boosteru a rozprášení paliva by ohrožovalo loď s posádkou.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Tady u toho pěkně vynikne rozdíl v tom, co nedávno předvedla Delta IV nebo několikrát Falcon 9. Tedy schopnost abortu ještě několik sekund po zažehnutí motorů, pokud se objeví nějaká anomálie. Tady se dá abort udělat jedině tak, že se odpálí tryska, aby motor přišel o tah, a stejně se to musí nechat celé vyhořet. Mno, nechtěl bych sedět na vrcholku SLS, kdyby se něco takového mělo stát...

    Já vím, že to je výrobně jednoduché a tím i hodně levné, ale... U Northopu to vlastně není ani levné...
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    A přitom jsou to jen "obyčejné" piliňáky :D Nic, co by neznali už naši prapradědové ;)
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    NASA and Northrop Grumman successfully complete the Flight Support Booster-1 (FSB-1) test in Promontory, Utah, on Sept. 2. The full-scale booster firing was conducted with new materials and processes that may be used for NASA’s Space Launch System (SLS) rocket boosters.

    KAERO
    KAERO --- ---
    STARE_CASY: jo, dalsi slouceniny by vznikly, ale NOx jsou plyny, ne? teda za tech vyssich teplot kdyz se to zacne ohrivat. usazeniny jsou obvykle z CO, CN. Navic tech dalsich sloucenin by bylo malo, a pak tam tecou obrovske prutoky paliva, ktere to doslova protahnou. Stejne tam je psane ze N se pouziva na cisteni, asi po konci spalovani?

    LADINEK: auto taky produkuje spoustu dusikatych sloucenin, a to jsou jen teploty spalovaciho motoru. pri haseni vznikle NOx nevadi, protoze nepodporuji horeni. vsechno je inertni jen do jiste miry teploty a tlaku. stejne tak helium, pri dostatecnych tlacich taky tvori slouceniny, viz:
    Helium compounds - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Helium_compounds
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Nebudu se hádat, nejsem chemik, jen jsem žil v dojmu že dusík inertní plyn je. Proto se s ním hasí, že jo...

    Inertní plyny – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Inertn%C3%AD_plyny
    Dusík – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Dus%C3%ADk
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LADINEK: clovek by rekl, ze N2 s trojnou vazbou bude stabilni, ale zalezi do jaky teploty. i ta ma svou disociacni energii.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam