• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    AREX
    AREX --- ---
    SULINAR: Ok to je fajn :) Takze lze takhle nejak shrnout, ze bude vypada let na Mars (krome tech par nesmyslu)?
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    AREX: myslím, že sis víceméně na všechny otázky odpověděl :)
    AREX
    AREX --- ---
    REDGUY: To dava smysl :) Bude to trochu delsi, tak snad me neposlete do haje :D

    Zhruba to tedy bylo tak, ze 5 lidi odstartovalo ze Zeme a nejdriv doleteli na Mesic. Tam uz byla v provozu nejaka stanice, kde byli schopny tezit a vyrabet palivo. Takova vesmirna benzinka. Hadam, ze bez toho to v praxi taky nepujde. Pak teda odstartovali smerem k Marsu na 8 mesicu dlouhou cestu.

    Co me trochu prekvapilo a nikde jsem zatim nevidel, tak airlock. Tam to bylo tak, ze vlezou ve skafandru do prechodovy komory a pak tam 20 minut cekaji na dekompresi. Stejne kdyz jdou zpatky. Dokonce kdyz to bylo na povrchu mesice tak cekali 60 minut. To si nedovedu vysvetlit proc takovy rozdil.

    Na zacatku cesty otevreli solarni panely pricemz jeden se zasekl a bez toho by udajne umreli, takze museli space walk a uvolnit tam nejaky zasekly ocelovy lano. Pak nejakou zahadou z boku te rakety vysunuly nekolik metru dlouhe prulezy, ktere vedly do "crew quarters" a to roztocili aby tam meli gravitaci. Budiz, to se asi da pochopit, ze spat 8 mesicu ve stavu beztize nikomu dobre neudela. Ackoliv Scott Kelly to docela zvladl v tom rocnim pobytu.

    Co mi prislo taky zvlastni, ze docela dlouho mohli mluvit se Zemi v realnem case a pak najednou se museli rozloucit s tim, ze od ted bude prodleva 30 minut a mohou si akorat psat maily. Ta prodleva by se prece zvysovala postupne, ne najednou jestli mi neco neunika?

    Pak tam meli dalsi problem, ze se jim rozbila primarni cisticka na vodu a zalozni nebyla tolik silna aby s ni doleteli az na Mars. Tam si rikam, proc takovou zalohu tam vubec maji kdyz vlastne jen prodlouzi trapeni.

    No kazdopadne zacali rozebirat tu sekundarni aby pomoci soucastek opravili tu primarni. Tam zminovali nejaky cisla kolem 80tis soucastek coz mi prijde prehnany. Kazdopadne mechanik lhal o tom, ze ztraci zrak a nezvladl to opravit, takze znova dali dohromady zalozni system, ktery najednou ztratil polovinu vykononosti. Tak holt, ze budou vodou setrit, ale doleti tam.

    Vodu pak resili jeste ke konci kdy uz ani zaloha nestacila, protoze uz zkratka nemeli co recyklovat. Tak chteli vyvrtat diru do plaste, protoze tam udajne je voda kvuli odstineni. Presto ze jim ze Zeme poslali na milimetr presne souradnice kam vrtat, tak se stejne provrtali do vesmiru :D Bylo to teda v nocleharne, takze to tam zavreli a muselo zustat v rakete.

    Nakonec vodu vyresili tak, ze ve EVA otevreli nejaky ventil kudy se napousti ta voda do plaste a pomoci staticke elektriny tu zmrzlou vodu chytali do vaku. Vypadalo to hezky, ale nevim jestli by to fakt fungovalo :)

    A nakonec teda pristali na Marsu a tim skoncila serie. Zvlastni je, ze tam najednou meli jen 20 minut na prodlevu spojeni, protoze udajne cela Zeme na ne namirila satelity :D
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    AREX: Asi jestli chces nejake rozumne odpovedi, spis se zeptej na konkretni technicky veci, nez takhle obecne. Sice porad je slusna sance, ze jen vznikne hadka mezi ruznejma druhama pritomnejch expertu, "expertu" a expertu, ale aspon to bude mit nejakej konkretni podklad 8)
    AREX
    AREX --- ---
    ONDRA_99: Ja netvrdím, že je to nějaké umělecké dílo. Zajímá mě čistě ta technická stránka věci. Ale chápu, že na to kvůli tomu nebudete koukat :)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    AREX: Mozna ti spis chtel rict, ze vzhledem ke kvalite serialu na to ani nekoukal. Ja po tom co sem videl prvni recenze si tenhle serial zaradil do kategorie "dekuji nechci"
    AREX
    AREX --- ---
    AVATAR: Je to opravdu takové sci-fi? Ono je to víc zaměřené na psychiku těch lídí co tam poletí a co zažívají ty lidi doma.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    AREX: tyjo vybrat si druhej nejhorsi sci-fi serial dekady, tomu rikam odvaha :)
    AREX
    AREX --- ---
    Zdravím. Jsem kompletní laik, jen mě baví tak bokem pozorovat co se tak okrajově děje kolem osidlování Marsu.

    Teď jsem dokoukal nový serial https://www.csfd.cz/film/859595-away/prehled/ a spíš mě jenom tak zajímá jak moc se to podle vás může blížit skutečnému letu v budoucnu? Přišlo mi, že to není nijak technologicky nafouknuté narozdíl od třeba od toho "dokumentu" Mars z roku 2016.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    留园网-国产X-37B首飞?中国可重复使用试验航天器上天,还能飞回来!? -6park.com
    https://web.6parkbbs.com/index.php?app=forum&bbsid=2076&act=view&tid=815569
    飞行2天后,中国可重复使用试验航天器成功着陆 -6park.com
    https://www.6parknews.com/newspark/view.php?app=news&act=view&nid=437564

    tady jsem vyhrabal nejake fotky. google translator vam to prelozi, nevypada to na pilotovany projekt.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    BROUKOID: tak da se ocekavat ze to je vojensky automaticky raketoplan odvozeny/okopirovany od smesice ruske a usa technologie. i pokud na tom budou jednou lidi tak se nedozvime nic nez do doby nez to bud nekam spadne mimo Cinu nebo to nekdo vyfoti z ISS az budou cinani zase "testovat" letove trajektorie.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    XCHAOS: State media have yet to publish any photos of the aircraft or the video footage of its launch and landing.
    Chinese authorities gave no details about the craft's technology.

    * DOUBT *
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    China′s first reusable spaceplane successfully lands after 2-day flight | News | DW | 06.09.2020
    https://www.dw.com/...nas-first-reusable-spaceplane-successfully-lands-after-2-day-flight/a-54830554
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SEJDA: planovana trajektorie pro Lunar IceCube s s pohonem BIT-3. Start s Artemis da satelitu mnohem vetsi rychlost, nez by mel pri startu na GTO.



    Lunar IceCube - Satellite Missions - eoPortal Directory
    https://directory.eoportal.org/web/eoportal/satellite-missions/l/lunar-icecube
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    NASA objevila rychlejší a levnější cestu na Měsíc. A nechala si ji patentovat - Deník.cz
    https://www.denik.cz/veda-a-technika/nasa-vesmir-mesic-let.html
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ARCHIMEDES: taky na to koukam, pisi, ze ze je BIT-3 vhodny pro az 14 kg satelit, kteremu nabidne celkem 2.5 km/s delta v.

    Prvni misi pro BIT-3 bude Lunar IceCube, 6 U CubeSat, ktery se sveze s Artemis EM-1 (tedy uplne jina trajektorie).
    Lunar IceCube - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lunar_IceCube
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    SEJDA: Koukám na parametry, Phase Four Maxwell by nestačil, ale Busek BIT-3 ( http://busek.com/index_htm_files/70010819F.pdf ) by nějaký 6U (aby se k tomu pohonu taky něco vešlo) až řekněme 12U Cubesat u Měsíce z GTO zaparkovat mohl.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ARCHIMEDES: jestli to dobre chapu, sekundarnimu nakladu na GTO by stacilo jenom max 2000 m/s delta v, aby zaparkoval u Mesice .. neco jako 2.5 U CubeSat Busek (jod), nebo 4 U CubeSat Phase Four (voda)?

    CubeSat Tables | Nanosats Database
    https://www.nanosats.eu/tables#technologies
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    LADINEK: Zatím stále nevím jistě, co navrhovali v Brně a co v italské "matce" firmy (mám ale důvody si myslet, že i design je v podstatě italský, propasírovaný přes Brno, aby se dal uplatnit ESA geo-return mechanismus financování). Jinak SAB je fyzicky integrátor (mají v Brně velkou čistou místnost), díly samotné má od subdodavatelů. Původně jsem myslel, že je vyrábělo české 5M, ale zjevně to byla italská Bercella. ( http://www.jeccomposites.com/...bercella%E2%80%99s-composites-dispenser-structure-successfully-orbit )
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    SUMAC: Tohle zrovna asi chápu, pro investora do firmy, co by chtěla sypat družice k Měsíci jako sekundární náklad z GTO, může být hypoteticky (pro tu firmu) štempl od NASA o licencování patentu asi nějaký bonus oproti "počítáme si to sami na koleně". Ale není mi jasné, proč by stejnou váhu nemělo mít prosté "investoři do našeho startu-pu nebojte se, tady máte účty od NASA, ti nám to počítali".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam