• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    AREX: jj plno patosu ala ulice... zkus expanse. Sice uz je tam mars dobytej, ale po vedecky strance je to kvalita.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    AREX: Tak ja se teda angazuju, jako jeden z tech "exPertu"...
    Jsem taky jen laik, serial jsem nevidel. Mnoho veci o kterych budu mluvit se dela, ale ja nevim presne jak fungujou, takze budu jen teoretizovat...

    1) Pro cestu tak dlouhou, jako je na Mars, myslim, by volili vetsi nez peti-clenou posadku. Nejde o par dnu, ani o par tydnu, jde o mesice, potrebujes nejakou zastupitelnost na hromadu ruznych ukolu. Na druou stanu, asi by jich nebylo vic nez treba dvanact, patnact. Vic lidi (>20) by uz zase bylo prilis, pro neco jako prvni misi.

    2) Cesta na Mars muze trvat i dyl, v zavislosti na tom, jaky pohon zvoli. Ale i pokud by se povedlo vytvorit neco se slusnym zrychlenim, nebylo by to vyrazne min.. Treba o mesic... Porad uvazujeme ze vyuziji okno pro nejkratsi vzdalenost.

    3) Zakladna na Mesici, nebo i jen na orbite zeme - bez toho to asi nepujde. Sice nevim, jestli delat palivo na Mesici, nebo ho posilat ze Zeme... Co je lepsi... Ale nejak to resit budou, pac s palivem, se kterym odstartujes jednorazove ze zeme, to by ta cesta na Mars byla na nekolik let...

    4) Airlock maj na ISS, jinak by nemohli na EVA. Jak dlouho cekaj? Nevim, viz. KAERO.

    5) Na Mesici to nebude moc jine, ale vzhledem k nejakym atmosferickym zbytkum by to mohlo byt treba o minutu kratsi... Neni duvod aby to bylo delsi...

    6) Problemy s jakymkoli mechanickym bordelem vne rakety proste nastat muzou. Viz oprava Hubblova dalekohledu... Stane se. K tomu je EVA.

    7) Zahadne vysunute ubykace mohou byt nafukovaci, viz. BEAM pro ISS.

    8) Roztocit to cele a ziskat tak umelou gravitaci, to je princip, ktery se ve sci-fi vyskytuje jiz hodne dlouho. V praxi to uz myslim i vyzkouseli, ale zatim neexistuje stanice dost velka, aby melo smysl to pouzit v praxi. Potrebujes urcity prumer, abys dosahl odstredive sily dostatecne urovne, a zaroven, abys nemusel tocit prilis rychle... Ale asi je to cesta... Bez grvitace zvladnes leccos, i dost dlouho. Ale pak se nepostavis par tydnu na nohy...

    9) Prodleva ve zpetne komunikaci se bude zvysovat prubezne, z te asi vteriny ve vzdalenosti Mesice, az po asi dvacet minut (?) u Marsu. Ono se to bude hlavne na Marsu menit v prubehu roku, protoze Mers neobiha Slunce synchronne se Zemi. Takze kdyz bude Mars zrovna schovanej za Sluncem, tak se mozna nepujde domluvit vubec...

    10) Ciste teoreticky, nebudou mit jen dve stejne vykonne, ale minimalne tri. Spis ctyri. A hromadu nahradnich dilu. Voda je jedina vec, po kysliku, bez ktere to nedas ani tyden.
    Mit jednu a jednu mensi jako zalohu, to neni to jak se takovyhle veci resej...

    11) Voda v plasti ubykaci je teoretizovany reseni stineni radiace. Vrtat cokoli do plaste, znamena risk, takze to urcite delali ve skafandrech. Pokud ne, nemel jsi se na to divat ani ty.
    Pokud se provrtali jinam, nez meli, znamena to, ze neleteli na Mars, ale jeli v Chevroletu nekam do pouste... V kosmickym programu jsou veci na svym miste.
    Jak se stalo, ze na ISS nasli vyvrtanou dirku, to fakt nechapu...

    12) Voda ve vesmiru okamzite zmrzne. Dejchni na studeny sklo. Co se stane? Okamzite se smeni skupenstvi vodni pary ve tvem dechu, z plynu na kapalinu. Stejnej proces, ale o 200°C jinde, tekuta voda okamzite zmeni skupenstvi na pevne.

    13) Staticka elektrina by asi sla pouzit, jako sila, ktera muze veci k sobe pritahovat, v zavislosti na rozdilu potencialu. Teoreticky kdyz tu vodu budes vypoustet dost pomalu, muzes ji proste chytat rucne do pytle, jako chuchvalce ledu. Doporucuju mrknout na YT na piti vody na ISS. Ta je teda jeste tekuta, maj tam teplo... ;-)

    14) Zmena rychlosti svetla v zavislosti na poctu vysilajicich a prijimajicich aparatur? O'really? :-D

    Celkove to na mne dela dojem, ze ten serial si vymyslel nejakej ne moc chytrej a totalne neinformovanej producent, kterej nema rad vedu a pokrok, takze vsechno je "spatny", nebezpecny a vubec "je blbost to delat"...
    AREX
    AREX --- ---
    SULINAR: To je asi taky zajímavý postup. Pravděpodobně dost neprakticky pro opakované lety, ale pro první pokus s lidma asi proč ne. Hádám, že bude záležet na tom jak dlouho tam ty lidi budou zůstavat a co tam budou dělat.

    V seriálu to bude bylo tak, že tam budou 3 roky a zprovozní základní kolonii včetně farmy na jídlo a těžbu vody. Pak se mají vrátit zpět. Mě teda osobně přijde, že když už někdo podstoupí takovou cestu, tak tam bude chtít zůstal déle.
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    AREX: neznáme technické možnosti jednotlivých částí projektu, nicméně za mě bych spíš tipoval, že se raketa sestaví na oběžné dráze Země a Měsíc se nebude využívat.
    AREX
    AREX --- ---
    SULINAR: To je pekna politicky korektni odpoved :) Neptal jsem se jak to asi bude, ale jak to by to podle vas tady davalo nejvic smysl.

    KAERO: Děkuji.
    KAERO
    KAERO --- ---
    AREX: na mesici jsou zasoby He-3, coz by se asi dalo pouzit jako palivo do fuze. takze v par scifi se objevila tezba 'paliva na mesici.

    airlock - jestli dobre koukam, tak na ISS se ceka 30 minut v airlocku. jiny cas na povrchu mesice imho nema smysl.

    komunikacni prodleva se behem letu postupne zvysuje, pokud ovsem treba nekrouzili nejprv nejakou delsi dobu kolem zeme nebo tak nejak

    zbytek zni jako podivne kraviny, tezko rict, nevidel jsem
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    AREX: my v současnosti ještě nevíme, jak by případný let posádky na Mars vypadal. Těch možných variant je stále hodně a záleží spíš na tom, kterou zvolí agentura nebo firma, která se o to pokusí.
    AREX
    AREX --- ---
    ONDRA_99: Dokazes to rozvest? Jak by nektere ty veci meli "fungovat spravne"?
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    AREX: No to co si popsal pusobi cele jako sbirka nepresnosti az nesmyslu. Neni jich v tom textu jen "par".
    AREX
    AREX --- ---
    SULINAR: Ok to je fajn :) Takze lze takhle nejak shrnout, ze bude vypada let na Mars (krome tech par nesmyslu)?
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    AREX: myslím, že sis víceméně na všechny otázky odpověděl :)
    AREX
    AREX --- ---
    REDGUY: To dava smysl :) Bude to trochu delsi, tak snad me neposlete do haje :D

    Zhruba to tedy bylo tak, ze 5 lidi odstartovalo ze Zeme a nejdriv doleteli na Mesic. Tam uz byla v provozu nejaka stanice, kde byli schopny tezit a vyrabet palivo. Takova vesmirna benzinka. Hadam, ze bez toho to v praxi taky nepujde. Pak teda odstartovali smerem k Marsu na 8 mesicu dlouhou cestu.

    Co me trochu prekvapilo a nikde jsem zatim nevidel, tak airlock. Tam to bylo tak, ze vlezou ve skafandru do prechodovy komory a pak tam 20 minut cekaji na dekompresi. Stejne kdyz jdou zpatky. Dokonce kdyz to bylo na povrchu mesice tak cekali 60 minut. To si nedovedu vysvetlit proc takovy rozdil.

    Na zacatku cesty otevreli solarni panely pricemz jeden se zasekl a bez toho by udajne umreli, takze museli space walk a uvolnit tam nejaky zasekly ocelovy lano. Pak nejakou zahadou z boku te rakety vysunuly nekolik metru dlouhe prulezy, ktere vedly do "crew quarters" a to roztocili aby tam meli gravitaci. Budiz, to se asi da pochopit, ze spat 8 mesicu ve stavu beztize nikomu dobre neudela. Ackoliv Scott Kelly to docela zvladl v tom rocnim pobytu.

    Co mi prislo taky zvlastni, ze docela dlouho mohli mluvit se Zemi v realnem case a pak najednou se museli rozloucit s tim, ze od ted bude prodleva 30 minut a mohou si akorat psat maily. Ta prodleva by se prece zvysovala postupne, ne najednou jestli mi neco neunika?

    Pak tam meli dalsi problem, ze se jim rozbila primarni cisticka na vodu a zalozni nebyla tolik silna aby s ni doleteli az na Mars. Tam si rikam, proc takovou zalohu tam vubec maji kdyz vlastne jen prodlouzi trapeni.

    No kazdopadne zacali rozebirat tu sekundarni aby pomoci soucastek opravili tu primarni. Tam zminovali nejaky cisla kolem 80tis soucastek coz mi prijde prehnany. Kazdopadne mechanik lhal o tom, ze ztraci zrak a nezvladl to opravit, takze znova dali dohromady zalozni system, ktery najednou ztratil polovinu vykononosti. Tak holt, ze budou vodou setrit, ale doleti tam.

    Vodu pak resili jeste ke konci kdy uz ani zaloha nestacila, protoze uz zkratka nemeli co recyklovat. Tak chteli vyvrtat diru do plaste, protoze tam udajne je voda kvuli odstineni. Presto ze jim ze Zeme poslali na milimetr presne souradnice kam vrtat, tak se stejne provrtali do vesmiru :D Bylo to teda v nocleharne, takze to tam zavreli a muselo zustat v rakete.

    Nakonec vodu vyresili tak, ze ve EVA otevreli nejaky ventil kudy se napousti ta voda do plaste a pomoci staticke elektriny tu zmrzlou vodu chytali do vaku. Vypadalo to hezky, ale nevim jestli by to fakt fungovalo :)

    A nakonec teda pristali na Marsu a tim skoncila serie. Zvlastni je, ze tam najednou meli jen 20 minut na prodlevu spojeni, protoze udajne cela Zeme na ne namirila satelity :D
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    AREX: Asi jestli chces nejake rozumne odpovedi, spis se zeptej na konkretni technicky veci, nez takhle obecne. Sice porad je slusna sance, ze jen vznikne hadka mezi ruznejma druhama pritomnejch expertu, "expertu" a expertu, ale aspon to bude mit nejakej konkretni podklad 8)
    AREX
    AREX --- ---
    ONDRA_99: Ja netvrdím, že je to nějaké umělecké dílo. Zajímá mě čistě ta technická stránka věci. Ale chápu, že na to kvůli tomu nebudete koukat :)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    AREX: Mozna ti spis chtel rict, ze vzhledem ke kvalite serialu na to ani nekoukal. Ja po tom co sem videl prvni recenze si tenhle serial zaradil do kategorie "dekuji nechci"
    AREX
    AREX --- ---
    AVATAR: Je to opravdu takové sci-fi? Ono je to víc zaměřené na psychiku těch lídí co tam poletí a co zažívají ty lidi doma.
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    AREX: tyjo vybrat si druhej nejhorsi sci-fi serial dekady, tomu rikam odvaha :)
    AREX
    AREX --- ---
    Zdravím. Jsem kompletní laik, jen mě baví tak bokem pozorovat co se tak okrajově děje kolem osidlování Marsu.

    Teď jsem dokoukal nový serial https://www.csfd.cz/film/859595-away/prehled/ a spíš mě jenom tak zajímá jak moc se to podle vás může blížit skutečnému letu v budoucnu? Přišlo mi, že to není nijak technologicky nafouknuté narozdíl od třeba od toho "dokumentu" Mars z roku 2016.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    留园网-国产X-37B首飞?中国可重复使用试验航天器上天,还能飞回来!? -6park.com
    https://web.6parkbbs.com/index.php?app=forum&bbsid=2076&act=view&tid=815569
    飞行2天后,中国可重复使用试验航天器成功着陆 -6park.com
    https://www.6parknews.com/newspark/view.php?app=news&act=view&nid=437564

    tady jsem vyhrabal nejake fotky. google translator vam to prelozi, nevypada to na pilotovany projekt.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    BROUKOID: tak da se ocekavat ze to je vojensky automaticky raketoplan odvozeny/okopirovany od smesice ruske a usa technologie. i pokud na tom budou jednou lidi tak se nedozvime nic nez do doby nez to bud nekam spadne mimo Cinu nebo to nekdo vyfoti z ISS az budou cinani zase "testovat" letove trajektorie.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam