• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: striktně vzato dopadl booster CZ-2F a ne Shenzou, ale v zásadě souhlasím, že odhazování stupňů je dnes už zbytečné obecně a odhazování stupňů se zbytky toxických pohoných látek do obydlených oblastí je pak vysloveně čínská specialita. Pro ně prostě nějak ohňostroj jako ohňostroj, akorát trochu větší :-)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    zpatky k veci: https://weibo.com/2343014623/KkDZtnDb1?refer_flag=1001030103_&type=comment

    pekny cmoud nitrogen tetroxidu po dopadu Shenzhou 12 na uzemi sice spore obydlene, ale presto obydlene, tohle porad praktikovat je silenost.
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    3 astronauts enter China's space station core module
    https://www.youtube.com/watch?v=C57J2gwIcH0
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: myslím, že za to prostě zaplatí křeslama pro evropské kosmonauty. Čína to všechno nabídne zadarmo, protože prestiž: pro ESA to bude vyjednávací páka, protože spolupráce typu ISS byla prostě šíleně drahá. Na druhou stranu, evropské státy nejsou tak blbé, aby výměnou za to, že k téhle spolupráci dají víceméně akorát svolení (protože letový hardware bude ruský, z ruské rampy v Kourou), nemohli po Číně chtít nějaké ústupky (bůhví jaké). Takže je to zajímavá hra: u NASA je problém, že tím, jak má spolupráci plošně zakázanou, tak ani není možné vyjednávat např. nějaké lidskoprávní ústupky, protože Číně za ústupek je vlastně na tomto poli předem zakázáno cokoliv nabídnout. Takže evropské země, tím, že je spolupráce ve hře, ale může se hrozit jejím ukončením, mají vlastně možná lepší pozici nějaký politický obchod uzavřít. Je to fakt zajímavé.

    Spolupráce Ruska a Číny extra prestižní nebude. Podle mě bude fakt na úrovni, že Rusové s velkou slávou přistanou poblíž čínské stanice, aby tam měli k dispozici záchranný prostředek a útočiště a díky čínskému zásobování na povrchu budou moc vydržet třeba několik měsíců místo několika dnů. A pro Čínu to opět bude mít hlavně prestižní význam, tím že dokážou, jak nejsou izolovaní, ale jak je vše mezinárodní....

    Zajímavá je Indie, která má spolupráci na ISS zakázanou kvůlii svému jadernému programu, Myslím, že místo sankcí přijetí Indie za stálého člena rady bezpečnosti OSN a přiznání jejího práva na jaderné zbraně, místo sankcí by byl celkově zajjímavý geopolitický vývoj, nicméně v tomto ohledu téměř Indie nemá přátele a vždy se najde nějaký stálý člen, který to bude vetovat (konkrétně Čína).

    Protože dobrý argument, proč je stálým členem rady bezpečnosti OSN Čína, ale nikoliv Indie, v podstatě neexistuje. Je to víceméně jen z toho důvodu, že Indie se osamostatnila až po vzniku OSN a její role ve 2.světové válce coby britské kolonie byla o dost pasivnější, než čínská. Čínská kosmonautika není zdaleka tak vysoká politika, jak to vypadá, protože Čína si spoustu politických jistot vydupala už začátkem 70tých let. Indie naproti tomu má velmocenské ambice odpovídající počtu obyvatel a její zákaz účasti na projektu ISS je minimálně sporný (a z tohohle hlediska bude taky zajímavé, jaké partnery případně přizvou ke své vlastní kosmické stanici, kterou samozřejmě promptně ohlásili...)

    (mimmochodem, je fascinující, že místo stálého člena rady bezpečnosti Číny snad dříve zaujímal Taiwan.. .to musela být hodně kuriozní éra...)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DZODZO: já jen doufám, že jich nebudou tisíce a nebudou přistávat špičkou napřed.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    XCHAOS: kosmonautika a zvlaste pilotovana je primarne o politice, takze dokud bude cina to co je, tak esa s ni nidky nebude mit nic spolecneho. pokud bude chtit rusko letat na cinskou stanci z Kourou, tak za to zaplati a tim ti vsechno hasne.
    KURE
    KURE --- ---
    CYBERWOLF: tak nejen vesmírného programu :D
    Ale na druhou stranu, raketová a vesmírná technika operuje na hranici možného, mechanicky, chemicky. Tak celkem neni moc moností jak to udělat jinak. Ta stanice musí bejt z modulů, rozměry modulu jsou daný možnostma nosný rakety...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: ano, ale přeci jen v tom kopírování postupujou vpřed docela rychle. Zatím předváděli vesměs repete ze 70tech a 80tek, raketa CZ-5 je plus/minus level Ariane 5 (i když trochu větší), ale teď ten rover na Marsu je zhruba už na levelu, kde NASA byla až na přelomu tisíciletí. Takže mise, která předvede něco úplně nového, není vůbec vyloučená, i když to tipuju tak za 10 let (ono to může souviset i s politickou změnou, protože ty zdroje kterými Čína disponuje jsou obrovské a pokud se rozhodnou investovat víc do soft power než do hard power, můžou se stát kosmonautickou supervelmocí ze dne na den...)

    DZODZO: no pravděpodobně to budou právě ty rakety, se kterými se počítá pro čínský měsíční program, takže to bude jediné velké "dohnat a předehnat" ve formě velkého skoku pro Čínu (ostatně, celou tu rétoriku s velkým skokem vymyslel začátkem 60.let Mao a Neil Armstrong frázi zřejmě jen nevědomky převzal :-))

    wen hop :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (to o pilotovaných Sojuzech létajících z Kourou na čínskou stanici se vygooglit dá a vtipné je, že ESA by to tak měla s vynaložením minimálního úsilí docela pod kontrolou... jestli tohle promýšleli dopředu už v době, kdy se tam ta rampa pro Sojuzy financovala zdánlivě jako čistě komerční projekt, to se můžeme jen domýšlet)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CYBERWOLF: pockaj az zacnu cinske rakety pristavat naspat na zem, to bude tiez dobre deja vu :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: je to drb z nespolehlivého zdroje, taky nic nemůžu vygooglit.

    ale dává to smysl ve světle toho, že Rusové by na čínskou stanici děsně chtěli, ale z Bajkonuru ani z Vostočného v podstatě nemůžou. A rampa v Kourou patří ESA. Pravděpodobně by tedy evropská a ruská spolupráce mohla být pod hlavičkou ESA - ESA by vypustila laboratorní moduly a evropští kosmonauté by spolu s ruskými mohli létat na Sojuzech z Kourou.

    politicky to vůbec nechci domýšlet, ale pro ESA skutečně může dávat smysl rozdělit tu spolupráci tak, že na prestižním měsíčním programu bude spolupracovat s USA - kteří tam ostatně asi budou první a ESA má už účast v posádkách zajištěnou - a na LEO naprosto zadarmo s Ruskem a Čínou (a bude je to vlastně stát jen to, že mají výhodnějí umístěný kosmodrom, než Rusko - zbytek zapltí Rusko a Čína protože to pro ně bude prestižní mezinárodní spolupráce se Západem)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Já si nemůžu pomoct, ale cokoliv z čínského kosmického programu ve mě vyvolává otázku "kde já už jsem tohle viděl"...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: a ani jedna cinanka, co na to povie ich manazer diverzity hm
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    XCHAOS: to o modulech od esa a druhem core se da nekde najit? o tom sem jeste neslysel.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Číňani dnes zabydleli misí Shenzou 12 svojí kosmickou stanici. Mimochodem, ta po další dostavbě má časem vypadat nějak takhle a prý ty další dva laboratorní moduly (na obrázkou vypadají identicky s již ohlášenými prvními dvěma) dodá ESA...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: jop, NASA uz do druheho kusu posadi lidi.
    KAERO
    KAERO --- ---
    TOXICMAN: huh, rikam si, uz to davaj dohromady, tak to za chvili poleti, a ono az v listopadu. Jsem nejak moc privykl na SpaceX metody.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HADIAK:
    THAIGRR: no prý to není photoshop, ale vyhodili kvůli tomu z roveru na povrch speciální malou kameru.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: on jako Mars nebude všude stejně tvrdej
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam