SUMAC: tak samozřejmě, oni v tom spíš než hrozbu musí vnímat nějaký synergický efekt, jako že prostému lidu se převede, jak je impérium mocné, že jim klidně hodí raketu na silnci, když se mu zamane :-)
já nevím, v tomhle musí hrát roli i ta geografie, že ten sever je vlastně absorbovaný původním mongolským impériem, na jihu si to neumím představit. Rakety z Hainanu oproti tomuhle spoořádaně dopadají do moře... Kanton (Guangzhou) je relativně civilizované město s parky, kde nechali mimoúrovňový dálniční nesmysly v centru zarůst květinovými záhony a tak. Sice tam taky mají čtvrť imperiálních mrakodrapů (zatím liduprázdnou), ale ty regionální rozdíly jsou obrovké.
Právě si říkám, jak to mohlo vypadat, kdyby vyšel původní Sunjatsenův plán na sjednocení Číny z jihu: tedy, že by v podstatě Čína byla ovlivněná nedalekým britským Hong Kongem, a tak. Kanton je tisícíletá přímořská přístavní kultura, podle mě navzdory vší rejži hodně bližší té evropské, než ten sever. I teď ten skok v kosmonautice nespoléhá na ty půvoní Maovy kosmodromy, které házejí vlastním lidem vyhořelé toxické stupně na hlavu, ale celé to daleko víc připomíná kulturu Cape Canaveral/KSC nebo Kourou... včtně diváků, zveřejňování dat startů (relativně) bezpečného odhazování stupňů do moře a nakonec i včetně té tropické atmosféry.
Samozřejmě, jak jsem tu psal: když jsou Číňané běžně zvyklí na tohle, tak nějaký core stage CZ-5B, který s pravděpodobností 1 promile dopadne na New York je musí nechávat úplně v klidu :-)