QNEDLEEQ: ale zas na druhou stranu absolutni cisla nejsou to jediny na co by se melo koukat - jde taky o to jak lidi veci vnimaji: predstav si, ze jako jednotlivec stojis pred rozhodnutim mezi pro prirodu zodpovednejsi, ale nudnejsi, variantou nebo tou zabavnejsi (koupit si novy telefon, i kdyz ten stary jeste slouzi a podobne ...) - v takovymhle pripade si treba reknes, ze by bylo lepsi byt zodpovedny, ale budes hledat vymluvu, jak si ospravedlnit tu druhou variantu - a ted si reknes, ze Bezos si lita na rakete kvuli dvoum minutam ve vesmiru, coz je na jednoho cloveka straslive enviromentalne nezodpovedny, tak co by sis ty nedopral? takze sice tenhle Bezosuv vystrelek nebude mit v absolutnich cislech vubec zadny vliv, ale dava to priklad pro miliardy lidi, jejichz chovani dohromady uz asi neco udela ...
jinak souhlasim, je super, ze je ve vesmirnym busynessu vic penez, prilaka vic talentovanych lidi, probehne vic R&D, SpaceX ma aspon vyhlidku na nejakou konkurenci a tak ... a urcite pro lidstvo ma smysl se vic angazovat do vesmiru ... ale vsechno ma nejaka pro a proti, zvlastni, ze to tak vzdycky je :D
(a nerozumin tomu, ale prijde mi neintuitivni, ze vsechna "zelena reseni" jsou vzdycky jenom o tom, ze se vyrobi a proda vic, nikdy se nemluvi o tom jak dostat z toho, co uz mame vic :D )