• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLACKHEAD: tohle je spíš o penězích: když chce nějaká země poslat kosmonauta za ESA, tak musí především přispívat do rozpočtu ESA. Na to, aby se dostalo na ty, kdo tam ještě nikoho neměli, se myslím moc nehraje.

    Tzn. mít dalšího kosmonauta (nebo kosmonautku) by nás stálo peníze. Na druhou stranu, umím si představit daleko hůř vyhozené peníze, teda.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    XCHAOS: Tim spis, ze historicky uz jeden zarez mimo ESA mame... Tech zemi jejichz obcan tam jeste nebyl bude porad dost...
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    LUDO
    LUDO --- ---
    IKARI: move fast and break things je v podstate prvych 20 rokov sovietskej kozmonautiky, teraz to uz vypada len na break things
    IKARI
    IKARI --- ---
    XCHAOS: je to skoda, ale nevidim, jak by se mohli z tohohle dostat - jak rikas, Elon zrovna zmenil pravidla hry - uspesne adoptoval filosofii "move fast and beak things", cimz ale nastavil novou latku na strane financovani takoveho podniku - a rusko s ekonomikou, ktera je svou velikosti nekde mezi spanelskem a italii, a s tim, ze musi zivit obrovskou armadu, jelikoz jsou obrovskou zemi bez spojencu, kteri by jim v tomhle byli schopni ulevit, asi rusky stat nikdy nebude mit dost penez na to poradne podporit svuj vesmirny program - a soukromy sektror asi taky moc neudela, jelikoz rusti bohaci nejradeji investuji kdekoliv jinde jenom ne doma v rusku, diky nestabilite ruske ekonomiky ... rusove asi jeste chvili pojedou na setrvacnost, ale asi toho muzem vic cekat od te ciny nebo pak treba i indie
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUDO: tohle je diskutabilní... ona kvantita není to samé co kvalita, hodně je oslabilo schisma s ukrajinou, se kterou byl ruský kosmický průmysl provázaný hodně (ono to v SSSR bylo dané dost jednoznačně: elektronika Pobaltí, Leningrad a Kyjev, tanky za Uralem, ostatní všude možně roztahané rovnoměrně... v Moskvě se to spíš kompletovalo...).

    Zkrátka, ano, USA to skrz ISS financování a prestiž udrželi při životě, aby se ex-SSSR mozky kosmického průmyslu nerozprchly stavět balistické střely různým diktátorům (což se stejně asi částečně stalo), ale právě, že moc na čem stavět nebylo: spíš musí začít od nuly a okoukat procesy, které se osvědčily na Západě (a když se jim to už už skoro začíná dařit, tak Elon na Západě zcela změní pravidla hry...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LADINEK: tak ISS je prostě ISS... jen škoda, že na vlastního kosmonauta v rámci ESA nedosáhneme při výši příspěvku ČR ani náhodou :-/
    LUDO
    LUDO --- ---
    LADINEK: tak po rokoch pruserov a podfinancovania je ruskej kozmonautiky celkovo skoda, okrem USA nikto nema tak dobry zaklad na ktorom stavat
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    A Nauka je prej na cestě k ISS, problém s Kursem se podařilo vyřešit. Jak ty Rusaky nemám rád, tak v tomhle jim fandím...byla by to po tech letech odkladu a pruseru prostě škoda...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Kdyby jste nevedeli: Hubble uz je zase v provozu, jeho tym stravil zadavanim prikazu pri prechazeni na zalozni system 13 hodin. Vubec se nedivim, ze se tomu chteli vyhnout jak jen to slo. ;)
    RIP
    RIP --- ---
    ATOMIKS: Tam není šťastný, ale štatnoj režim, to je ekvivalent slova "normal", tedy v případě kosmonautiky spíš "nominal".
    https://context.reverso.net/translation/russian-english/%D0%B2+%D1%88%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%BC+%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D0%BC%D0%B5
    EKG
    EKG --- ---
    KAERO: "Nakrm prase a na nic nesahej."
    KAERO
    KAERO --- ---
    Jakekoliv snahy oddelit 'astronauty' a turisty je v dobe automatizovanych letu ci letu rizenych z pozemniho centra komicke. Jestli si FAA vymysli nejaka pravidla, tak uskodi 'pravym' astronautum co uz leteli, a stejne nejaka firma prijde s dulezitym tlacitkem, ktere bude muset turista v prave chvili zmacknout. Pricemz samozrejme tlacitko bude zalohovane tremi automaty pro pripad absolutni turistovy neschopnosti. Proste hranice je a bude neostra. Je astronom astronaut? Fajn, tak turista udela jednu fotku oblohy. Je velitel letu astronaut? Kazdy kdo poleti sam je velitel letu. Nektere lety jsou bezpecne, nebylo potreba prispet, takze nebudou astronauti? Atd.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SN0WCRASH: hlavně jde o pár týdnů...

    Mé teorii nasvědčuje to, že už Inspiration 4 poletí výš než ISS a mise Axiomu chce pokořit rekord Gemini ve výšce oběžné dráhy. Takže poptávka po rekordech bude a délka sólového letu a vzdálenost od Země jsou dva, které jde pokořit nejlevněji... a přímo si to říká o kombinaci.

    (Mimochodem, i po přistání na Marsu stále půjde relativně snadno překonat tuto vzdálenost od Země... výrazně levněji, než s přistáním na Marsu a odletem zpět. Takže iniciativu malých hráčů mimo Elona očekávám někde tady... třeba pro astronomy to byl ideální studijní pobyt, sice většinu pozorování lze automatizovat, ale studovat ta data přímo po cestě by bylo takové tématické :)
    KULA
    KULA --- ---
    DZODZO: pokud je mi známo, všechno se v podobě zavakuovaných briket vrací na zemi.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Nuaka včera opět korigovala dráhu. dopadlo to v rámci očekávání.
    víc se mi vyluštit nedaří. píší "Оба сегодняшних импульса проведены в штатном режиме." a nerozumím tomu šťastnýmu režimu. jestli už tedy letí na hlavní motory?
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    XCHAOS: tie solo lety su zaujimava myslienka. Tiez mi pride, ze ich bude viac, akonahle bude cenovo dostupne pre jednotlivca dostat sa z gravitacnej studne. Hermitov, ktorym pre stastie staci terminal na komunikaciu so zvyskom sveta, sa podla mna najde viac nez dost ;-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: bezpecnosti mise prispeje kazdy s vycvikem pro manualni pilotovani. I kdyby na to manualni pilotovani na plne automaticke lodi nedoslo. A i kdyby bylo manualni rizeni jenom tlacitko "abort".
    Asi jako hasicak zvysuje bezpecnost v budove ;)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Are human feces ejected into outer space by the International Space Station? - Quora
    https://www.quora.com/Are-human-feces-ejected-into-outer-space-by-the-International-Space-Station

    neviete ci s prichodom dragonov sa posiela tento "naklad" naspat na zem alebo sa stale nechava zhoriet v atmosfere? teoria o tom, ze keby sme to vypustali do vesmiru tak prve co mimozemstania objavia je doslova kopa hoven pobavila :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: tohle mi fakt přijde komedie. Do kosmíru bych se podívat samozřemě chtěl, ale suborbitální lety mi tolik nelákají (to už by byl zajímavější několikahodinový stratosférický let - tam je taky vidět zakřivení Země a tmavá obloha s hvězdami ve dne, chybí jen stav beztíže). Lákal by vyčkávací pobyt na oběžné dráze a potom skok do hlubokého kosmu - ne nutně do blízkost Měsíce, i když to bylo jistě cool, ale zkrátka let do hlubokého kosmu, kdy by se Země i Měsíc vzdálily z dohledu, projevilo by se zpoždění v komunikaci věcí než u Měsíce, apod. Zkrátka let k hranici Hillovy sféry vlivu Země.. (asi 1 milion km). A aby to nebylo málo, bavilo by mi to podniknout sólo: tedy překonat rekordy jednomístných misí Vostoků (podnikl jsem výzkum a piloti velitelských modulů Apolla 15-17 na dráze kolem Měsíce je myslím nepřekonali, nebo ne ten poslední let).

    Ale jestli mi někdo uzná nějaký titul je mi srdečně jedno. Popsané lámání rekordů (nejdelší sólo let + největší vzdálenost od Země) je mimochodem velmi očekávatelný vývoj "kosmického sportu" ve 21.století (takový návrat ke kořenům, ale současně něco nového): pokud se do něj nevhrne soukromý sektor, můžou se tím směrem vrhnout začínající kosmické velmoci (akorát Čína okázale předvádí, že "má na víc") a logika je jasná: stačí sólový let lodě bez kosmické stanice, jedna osoba na palubě jinak vícemístné lodě má k dispozici větší výdrž systému pro podporu života, setkání s nějakým samostaně vypuštěným urychlovacím stupněm je vlastně méně náročně, než vývoj a vypuštění orbitání stanice, pod. Získají se tím zajímavé psychologické poznatky (sólový let mimo dohled Země), medicinské (vystvení člověk radiaci v hlubokém kosmu), a nakonec se použijí i inovace aproti začátkům kosmonautiky (dnes elektronika neváží nic a přídavný obytný prostor může být nafukovací).

    Přitáhne to jiný typ lidí, skutečně "nepřispějí k bezpečnosti" mise, protože ta bude řízená automaticky, ale bude srovnatelné spíš s dobroduhy, co létají kolem světa v balónu, se solovým jachtingem, přechody Arktidy na běžkách a takovýma věcma. Nebude to turistika, ale "kosmický adrenalinový sport" akorát to nebude toliik o adrenalinu (kromě snad návratu), ale o jiném typu výdrže. Nebudou z toho efektní fotky, takže není jasné, nakolik to veřejnost zaujme... rekord sem, rekord tam... ale vzhledem k určitému riziku si dovedu představit, že to bude určité niche oproti "divácky atraktivní" kosmické turistice, že to třeba na rozdíl od vyhlídkových letů najde sponzory...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam