• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    KURE
    KURE --- ---
    RIP: i jsem někde viděl napad, že takový njaký setrvačníček by zpomaloval přilétající rakety a tou energií, kterou by z toho ziskal by zrychloval rakety odletající...
    spoustu takovej kosmologickejch napadu ma Isaac Arthur na youtube.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RIP: myslím, že by právě měla stačit fotovoltaika (což je vlastně jediný ISRU zdroj na LEO). Vždyť se to může roztáčet docela pomalu... a ta kinetická energie pro nějaká ta potřebná delta-V v řádu 3 km/s není sama o sobě nijak dramatická... ta obrovská spotřeba paliva u raket je daná tím, že to palivo musíš vláčet s sebou... ne tím, že by výsledná kinetická energie na oběžné dráze vůči povrchu Země dosahovala nějakých úplně extrémních hodnot... to máš asi to samé, jako když ses rozjíždíš naloženým autem do kopce vs. když jedeš výtahem/lanovkou...
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @Kosmonautix
    Do JPL na testovací polygon dorazilo technologické dvojče vozítka Perseverance, které operuje na Marsu.

    Potkalo se tam tak s dvojčetem vozítka Curiosity. Na tomto polygonu se budou zkoušet budoucí operace vozítka (tak jako se to již řadu let děje s Curiosity) a zkoušet připravené úkony před tím, než se pošlou originálu na Marsu
    RIP
    RIP --- ---
    XCHAOS: Možná blbý dotaz, ale... nebylo by napřed potřeba ten orbitální setrvačníček nakrúcať v opačném směru za pomoci tolika megawattů, že kromě něj bys na tu orbitu musel dostat ještě taky dvě stě fotbalových stadionů fotovoltaiky, jadernou elektrárnu nebo tak něco?
    KAERO
    KAERO --- ---
    ARCHIMEDES: ech, kdyz si predstavim, v jakem stavu byla elektronika pro druzice tehdy (a to uz tehdy zvladli udelat ty systemy odolne na 10 000 g) a jak je pokrocila dnes... tak mam chut si koupit velke delo a zkusit strilet nanosatelity. hora rip by se k tomu hodila, ne? :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: Tady se mi hodně líbí představa, že centrifuga na oběžné dráze, tedy v přirozeném vakuu, bez nějaké pixly okolo, mohla nahradit 3 stupeň pro odlet z nízké oběžné dráhy na různé TLI, TMI a dál. Pro bezpilotní sondy nebo zásobování lidské základny materiálem typu voda mi to přijde naprosto dostatečné. Je to alterntiva k iontovému motoru, ale ještě daleko jednodušší, bez spotřeby pracovní látky. Zpětný ráz je pravda trochu problém - může pozměnit výchozí dráhu (v závislosti na hmotnosti projektilu), řešil by to odpal protizávaží v přesně opačném směru (ten řeší i to vyvážení ramene po oddělení odpalovaného tělesa)

    Jako dalo se čekat, že kosmické trebuchety jednou za čas někdo pořádně prozkoumá :-) Mě osobně přijde, že nějaký skutečný trebuchet, který by pouze šťouchl do startující rakety a udělil jí řádově třeba i jednotky m/s2 by vzhledem k exponenciálnímu charakteru spotřeby v prvních několika sekundách letu mohl zásadně zvýšit nosnost (resp. rezervu paliva v posledním stupni, což se počítá, pokud bychom měli nějaký ten palivový depot na oběžné dráze). V podstatě nejde o žádné monstrózní konstrukce, dokonce to ani nemusí vyvíjet kladný tah, větší než hmotnost rakety - stačilo by prostě po dobu míjení rakety dokázat nějakým protizávažím odlehčit raketě o část hmotnosti paliva a v podstatě tak zvýšit počáteční thrust-to-weight, po dobu asoň několika sekund. Betonové protizáváží o hmotnosti přes polovinu hmotnosti natankované rakety by už mělo být znát... a když už někdo buduje megakonstrukce typu Elonovy orbitální rampy v Boca Chica, tak proč nejít do tohohle...
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KURE: 2km/s z hladiny moře projektil přežije, otestováno natolik dobře, že dávalo smysl začít pracovat na (nedokončené) orbitální verzi. Do 1 km/s přežila i vcelku raná verze zrna motoru na TPH. Rok 1966.
    Už tu bylo zmiňováno: https://en.wikipedia.org/wiki/Project_HARP#16-inch_gun_systems
    KURE
    KURE --- ---
    ARCHIMEDES: dik. tohle je slovo do pranice.


    KAERO: Pak 'vypocitava' jaka bude teplota povrchu pri dane rychlosti, ale to je pro ustaleny stav, ze ano, jenze ta raketa v ustalenem stavu nebude, takze spis zavisi na tepelne kapacite spicky rakety.

    To mas pravdu a ten "vypocet" je divnej a chybi tam jeho nějaký napasování na tu raketu.

    Přesto je rozhodně zamyšleníhodné, jak moc se zahřeje při mach7 u povrchu země obzvlášt když má bejt uvnitř ještě jeden stupeň rakety.

    Ta videoanalyza stinu mi prijde k smichu. Sice souhlasim ze ta raketa se musela na zacatku letu stabilizovat, ale neodvodil z toho zadne BUSTED

    No ta raketa z toho vyletěla bokem. To ukázal dobře.
    Při 7x vyšší rychlosti to bude o hodně horší.
    Taky budou daleko zajímavější nějaký dynamický jevy při přechodu z vakua do atmosferickyho tlaku.

    Půjde to opravdu naškálovat tak aby to bylo užitečný jako vystřelovač raket?

    Ale souhlas, teď při pečlivějším shlédnutí tam je víc wtf momentů, než to na první pohled vypadalo.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KURE: pointa, že vakuová technika se dělá z nerezu je nesmyslná. Můžeš to udělat z jakéhokoliv materiálu co je dostatečně hustý aby byl nepropouštěl vzduch a dostatečn odolný aby vydržel požadovaný tlak. Odolnost vůči korozi nehraje roli. U prototypu, který se bude používat max. pár let, použití nerezu přináší jen vyšší náklady na materiál. Jako jo, šlo by to, ale proč?

    Dál tu máme googlefyziku, kterou už tu rozebíral KAERO a já se do toho pouštět nechci.
    KAERO
    KAERO --- ---
    KURE: no tak treba zasobnik vakua u vetrneho tunelu ESA v Darmstadtu. Zadna nerez, protoze ta krava je koule 3 patra vysoka, to by se s nerezi nedoplatili. Nebyla zrezla tak moc jako ta od spinlaunch, ale na nekterych mistech kde odpryskla barva uz neco videt bylo.

    KURE: ty se ptas co dal? ja se ptam co dal. tady KAERO jsem ti popsal to video po minutach. a zadny poradny argument thunderf00t nerekl. to video je stejne plytke jako to oslavne od spinlaunch. akorat ze spinlaunch ukazal aspon ten test, thunderf00t neukazal vubec, ale vubec nic, zadny argument, nic.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KURE: Já jo, některé komory, které obsluhuju mají některé historické části z běžné oceli :) V malé míře to nevadí ani pro dosažení řekněme 1 mPa, oni to operují na pár kPa. Z toho videa (a z objemu a účelu komory) sázím, že používají vodookružní vývěvy, kde je limit tlak sytých par za pracovní teploty. Jejich nevýhoda je, že mají praktický limit těch pár kPa (což BTW odpovídá cca 25 km výšky) a plní prostor řídkou vodní párou - pak ta rez dává o to větší smysl. Jejich výhoda je extra velká čerpací rychlost (při velmi přijatelné ceně), což je tady pro praktičnost provozu rozhodující. Vodookružní vývěvy mají třeba v detašovaném pracovišti Ústavu termomechaniky AV ČR v Novém Kníně, ukazovali nám na exkurzi sestavu vodookružek, kterými čerpají celý utěsněný bývalý důl a používají ho jako zásobník vakua pro nadzvukový aerodynamický tunel.
    KURE
    KURE --- ---
    CYBERWOLF: eh. :D hele to ti v tvý hlavě opravdu znělo logicky, že někdo si myslí že ta centrifuga co má střílet věci ven, bude jako furt ve vakuu? obzvlást když on sám mluví o tom že jejich zamýšlená rate-of-fire je dost optimistická na to že si po každym výstřelu vyvětraj to vakuum?

    pointa toho argumentu byla, že vakuova technika se děla v nerezu. pokud ona centrifuga neni nerez, --> plánujou pri pokusech používat bud nepříliš hluboké vakum, nebo možná žádné.

    a to je zase zajímavé pro to, že pohyb rychlostí 7Mach (což je jejich cíl) to vyžaduje docela řidkou atmosferu.

    ok. Tak to byl rez, možná má pravdu KAERO, a je to mnoho povyku pro nic. A je to ze strany Thunderfuta blbej argument.

    co dál?
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    to bylo zrezly uz kdyz tu komoru privezli z ocelaren a staveli ji do soucasny pozice, je to v tech videich. neosetrena ocel ti na povrchu hned zoxiduje, si nekdy bez koupit jekl do hutnich materialu a pokochej se mnozstvim rzi na jeklu tvem a tim, kterak jsou zoxidovane vsechny jekly, ktere maj kolem v regalech na vzduchu. u tloustky tyhle oceli to neni nic, co by nejak zasahovalo do strukturalni integrity, osetris bruskou pred tim, nez to natres, aby to dale nekorodovalo :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KURE: tak třeba ten hrozivý rez? Ta nádoba je ze železa. Železo oxiduje docela dobře a to vypadá tak, že rezne. Stačí k tomu kontakt se vzduchem, ale nejlíp mu to jde když je v kontaktu se vzduchem a vodou. Jak se může vzduch a voda dostat do vakuové komory? No, docela snadno. Ta komora není vypumpovaná 24/7, to vypumpují až před startem. Jinak by se jim tam těžko dávala ta raketa a vůbec cokoliv dělalo. Stěny jsou tak vystaveny půsovení vzduchu a jelikož jsou ze železa, tak přes noc hezky vystydnou a k ránu na nich bude kondenzovat voda. Takže se dá očekávat, že to bude reznout. Vadí že ta stěna komory kvete? Nevadí, je to jenom na povrchu. Dokud to neprožere díru skrz, na kvalitu vakuové komory to nemá vliv. Nemám důvod se domnívat, že by to bylo prožrané skrz a ani v tom videu takový důvod nezazněl.

    Jinak ale nevím, proč na mě kladeš větší nároky na kvalitu argumentů, než u toho videa co jsi linkoval.
    KURE
    KURE --- ---
    CYBERWOLF: hele a kromě blabla je to debil, by byl nějaký lepší argument než manga a stargate?

    KAERO: no a tys viděl někdy nějakou vakuovou komoru zrezlou zevnitř? jen se ptam.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KURE: tohle je větší snůška technoblábolů, než když ve Stargate vysvětlují nějaký goauldí bazmeky. Ten týpek je chytrej jak rádio, protože je naprostej ignorant. S tou rzí to je úplnej bizár, asi jako když byl před časem na internetu roztrhla ta vlna prozření a lidi se u mangy začaly dožadovat vysvětlení, kde ty prsatice mají orgány. Zoufám si a tluču hlavou o stůl.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KURE: neni pravda, ze by nic nedokazali. Dostan to na orbitu a mas odpalovac cubesatu.
    Podle mne by uz ani nemuseli vyrabet vetsi ale lehci a sestavitelny v kosmu.
    KURE
    KURE --- ---
    Omg, debilní autocorect.
    KURE
    KURE --- ---
    ONDRA_99: no samozřejmě že tam není vakum furt:D to snad nikdy někdo ani nenarazil, ne?


    KAERO: no jo. Každá začínající firma tvrdí, že udělá díru do světa, a jak to maj všechno zmakly. A když k tomu udelaj hezkej filmecek, tak to odkejvou všechny media. Takže skeptický pohled na věc, je pro mě příjemná změna. To je celé.

    Ten zrezlej verk
    KAERO
    KAERO --- ---
    ONDRA_99: ne, tim je (podle thunderf00ta) mysleno jen to ze nedosahnou tak dobreho vakua. doopravdy to ale znamena, ze dele potrva nez ciloveho vakua dosahnou, protoze rez ma velkou plochu a desorbce potrva dele. ale nevime ani jake je cilove vakuum, tak je cela ta debata o rzi naprosto bezpredmetna a zbytecna.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam