• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    REDGUY:
    hledal jsem proč je ta halo orbita tak velká a našel jsem tohle
    orbital mechanics - Why is NASA choosing such a large “halo” orbit at L2 for JWST? - Space Exploration Stack Exchange
    https://space.stackexchange.com/questions/57660/why-is-nasa-choosing-such-a-large-halo-orbit-at-l2-for-jwst

Answer: to avoid eclipses by the Moon.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    REDGUY: Dnes jsem přesně tenhle "paradox" řešil s jedním studentem u zkoušky :) Začínám docela oceňovat laické dotazy, podle nich pak dávám otázky: "Jak byste neodborníkovi vysvětlil, že..." :)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Huh. Dalsi vec, ktera me prekvapila: ta "orbita" JWST kolem L2 bude ve vzdalenost 250 000 az 832 000 km od L2 . Coz s ohledem na to, ze L2 je 1 500 000 km od Zeme je dost podstatny cislo. Bude to tedy ve smeru kolmem na smer k Zemi, ale stejne je to vyrazne vic, nez jsem si tak nejak predstavoval. Coz teda btw, jak se tady resilo jestli je v L2 stin Zeme, i kdyby nahodou nejakou magii byl, tak je to uplne jedno, protoze JWST bude uplne stranou. Jako tak stranou, ze kdyby cela orbita Mesice vrhala stin, tak v nem JWST nebude 8-O

JWST Orbit - JWST User Documentation
    https://jwst-docs.stsci.edu/jwst-observatory-characteristics/jwst-orbit
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    -200
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KAERO: Já to pochopil, proto jsem ti dal laik, jen jsem se bál, že ne všichni to tak brát budou :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    HOWKING: promin, napsal jsem to jako vtip, a myslel jsem ze to tak budou vsichni brat.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KAERO: Tak ještě že jsem tam dodal to o té atmosféře, jinak by si i někdo další mohl myslet, že jsem myslel že rychlost zvuku v prostředí, kde zrovna je. (ano jistě, dalo by se oponovat že zemská atmosféra sahá až tam, což není tak zcela nepravda, ale určitě už tam bude víc sluneční atmosféry - částic slunečního větru).
    A ta rychlost zvuku tam? No počítat ji je nesmysl, protože k šíření tlakové vlny (zvuku) je třeba interakce částic prostředí v němž se pohybuje a ta se tam bude blížit nule (prachový model).
    KAERO
    KAERO --- ---
    HOWKING: takovy nesmysl! za domaci ukol si najdi druh castic v prostredi zbytkove atmosfery 1 milion km nad zemi, adiabaticky index, stredni teplotu, a spocitej opravdovou rychlost zvuku v miste aktualniho vyskytu JWST!
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Hehe - právě se rychlost Webba blíží rychlosti zvuku :) (nebo ji už letí - záleží na výšce v atmosféře :D)
    Loudal jeden :)
    NECROMAN: vsak proto to neni jedno zrcadlo, ale sestnact nebo kolik :)
    (Mimo jine ofc)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    ATOMIKS: no ještě aby zrcadla a další optika byla v pohodě a ne jako u Hubbla :)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    ač to normálně nedělám, tak na složení weba jsem si toho panáka dal. ať mu to jde dál tak hladce jako dosud.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Congratulations, @NASAWebb! You are fully deployed! 🥳
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    právě teď se to hýbe .o))
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    běží to na nasa live
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    We are GO for #NASAWebb’s final mirror wing deployment this morning!
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SEJDA: omlouvam se za mystifikaci,psal jsem to pozde v noci .. BDSat je 1U Cubesat stejne jako je Lucky-7, nebo jako byla czCube. Ja uz se tesil, ze jde o totalni nanosatelit, jako 10x10x2 cm trebas :) Ale na kdyz na snizeni hloubky nedaji slevu, tak k cemu se trapit, ze? :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Primary Mirror Wing is fully deployed and latched!
    IKARI
    IKARI --- ---
    XCHAOS: jasne, spatne jsem to rekl :D nekde jsem slysel, ze cekaji jeden foton za vterinu, takze ty expozice nebudou kratky - co jsem myslel puvodne bylo korigovat maly sily pusobeny solarnim vetrem, ale ted ctu, ze na to, je ta "placacka" na konci clony (Aft Momentum Flap) - zajimave

ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Tak to se samozřejmě dělat bude, jak kvůli úspoře času, tak kvůli nenabírání příliš velkého momentu hybnosti v systému řízení orientace (který je pak potřeba "rozmotat" motoricky).
    Tady jsou shrnuté časy pro orientaci: https://jwst-docs.stsci.edu/jwst-general-support/jwst-observing-overheads-and-time-accounting-overview/jwst-slew-times-and-overheads
    ...a tady ta práce s momentem hybnosti: https://jwst-docs.stsci.edu/jwst-observatory-hardware/jwst-momentum-management
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam