• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    ICE
    ICE --- ---
    LUDO: ..si poloz otazku kdo ma nejvetsi zkusenosti s vesmirnym programem/technikou a jak je na tom ekonomika (i vyhledove) dane zeme. Informace z CT nebrat ;)
    - kazdopadne je skoda ukonceni mezinarodni spoluprace, ale o geopolitice nerozhoduji vedci.. :7
    LUDO
    LUDO --- ---
    SEJDA: ja si myslim, ze rusko v sucasnom stave bude akurat tak mat sojuzy pre turistov a to bude vsetko
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jako další stanice je jedině dobře. Když nic jiného, snižuje to riziko, že si provozovatel té jedné jediné řekne, že už není potřeba, deorbituje a budem mít hovno. Což třeba reálně hrozí - ISS má projektovanou životnost 15 let, příští rok bude mít 25. výročí a jestli přežije rok 2030 je s otazníkem. O tom, že někomu prostě rupne v kouli a skrečne to, protože "jak můžem lítat do vesmíru když na Zemi (doplň důvod)" ani nemluvím.

    Akorát teda moc nevěřím, že během patnácti let zvládnou postavit něco, co bude vypadat jako ten model a bude ještě k tomu fungovat.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LUDO: tak pred 30 lety byl Webb taky jenom na papire. 30 let trval i vyvoj, resp. vyroba modulu Nauka (takze to vlastne bylo 30 let zeleza v hangaru). Papirem to vzdycky zacina.
    LUDO
    LUDO --- ---
    NECROMAN: strasne by som chcel aby sa tymto papierovym projektom prestala prikladat vaha
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Russia unveils model of proposed space station after leaving ISS | Russia | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2022/aug/15/russia-unveils-model-space-station-iss-roscosmos-agency
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    T-19 dní
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Lode Cygnus budou letat na Falconech 9, valka na Ukrajine znemozni vyrobu raket Antares.

    Northrop taps rocket startup Firefly to replace Antares' Russian engines | Reuters
    https://www.reuters.com/lifestyle/science/northrop-taps-rocket-startup-firefly-replace-antares-russian-engines-2022-08-08/
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    How Did The Saturn 5 Rocket Work? | James May: On The Moon | Earth Lab
    https://www.youtube.com/watch?v=nnyqs3ytOOY
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    NASA - Saturn V Apollo Shake Test
    https://www.youtube.com/watch?v=s0UYNoTPdNs
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    Apollo 4 & 6: First Saturn V Test Flights - Historical Footage, 1967, A-type missions, CSM, NASA
    https://www.youtube.com/watch?v=KTqe7lz7aEM
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Jakoze optika i spektrometry alias kamery jsou na Webbu spicka, ale co je mega, je ta jeho "plachta", alias slunecni stit, a to ze ma k nemu i nastavitelny kyl/kormidlo/klapku, aby si mohl plachtit.

    Mommentum flap
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PER2: to je astronime .. kosmonautika je hardware, zasah meteoritem, porucha, neplanovane rychle rozebrani ..
    Webb toho zachiti jeste spoustu, kulervoucich fotech udela milion. A to proste proto, ze otevrel nove okno. Kazda jedna fotka je tak poctou vsem, co se na jeho planovani, lobbovanni, vizualicich, odhadum, studiich, stavbe, testovani i vypusteni podileji i ty tisece lidi, kteri denne hltaji ten dnesni temer GB dat, ktere Webb, i dnes, poslal.
    PER2
    PER2 --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    k tym cinanom - obcas nieco spadne zrejme neplanovane aj inde:

    Rocket Debris Fall On Sheep Farm In Australia, Loud Bang Heard By Locals: Report
    https://www.ndtv.com/world-news/rocket-debris-fall-on-sheep-farm-in-australia-loud-bang-heard-by-locals-report-3208935
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Snad jste zachitili, ja az diky souhrnu https://www.youtube.com/watch?v=iFRUYNmkOMk

    BDSat je mrtvy, odmlcel se a uz se s nim nepocita. Nicmene bude na misi Transporter-69 (listopad 2022) startovat BDSat-2

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: ok, tak jsem to odhadl špatně, s tím větráním nádrží. Spoléhat na to, že vypouštěný náklad má nějaký aktivní pohon, se jim evidentně nechce - to taky chápu, to už víckrát zaznělo.

    Pořád ale startují na takovou dráhu, že po prvním obletu, když už je náklad oddělený, letí poměrně dlouhou dobu někde nad jižním Pacifikem, ne? Tam by snad nemuseli ani deorbitovat s nějakou super přesností. 300kg mi u 25t nosiče nepřijde fatálních. Ale dobře, když odvětrání nádrží nestačí, tak nestačí, no...

    Ale já si popravdě myslím, že to politické rozhodnutí nebylo. Prostě inženýři to chtělí mít nějak optimální a jednoduché a spolehlivé a třeba jim pravděpodobnost že to spadne někomu na hlavu vyšla nižší, než pravděpodobnost, že ten deorbit nezafunguje a bude se úplně stejná situace prezentrovat jako bug a ne feature... ale spíš myslím, že o tom prostě nepřemýšleli, dokud se světová veřejnost neozvala.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Trochu jsem počítal, kolik by CZ-5 stálo na nosnosti, kdyby se měla deorbitovat aktivně. Vycházel jsem z údajů pro start základního modulu tady ( https://reentry.esoc.esa.int/home/blog/long-march-5b-reentry ) s tím, že ta naměřená rotace bude převážně podélná (i když je dlouhodobě nestabilní) a příčná bude o hodně pomalejší.
    Pro snížení perigea z těch 160 km pod 80-100 km a zánik by bohatě stačilo delta-v 20m/s, což by se dalo pořídit s TPH systémem vážícím cca 200 kg včetně montáže. Pro zastavení "větráním" nádrží by to šlo, pokud by jim po startu v nádrži zbylo 1-2 tuny pohonných hmot (tam bych pro přesnější odhad musel jit do detailů jejich systému tlakování nádrží). Tolik tam tipuju spíš nemají.
    Vhodný okamžik, kdy by perigeum směřovalo nad nějakou neobydlenou oblast, by se v prvních desítkách hodin po startu našlo. Nejistota je v systému, který by měl stupeň před brzdným zážehem orientovat. I pokud byl šikovně na konci stupně (prostor tam obvykle trochu bývá), aby pokryl rozumné rozsahy možných rychlosti rotace mi opět pro TPH vychází bratru 100-250 kg (pro větrání nádrží opět něco pres 1 t pohonných hmot).
    Senzory a elektronika v tom hmotnostním rozpočtu nehrají roli.
    Suma sumárum se bavíme o ztrátě nosnosti zhruba 300-500 kg, což není úplně málo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: hele, kosmonautiku sleduju od dětství a military pozorovatelna je fakt blbá teorie.

    Už Rusové v 70tých letech takhle plánovali Almaz, ale zjistili, že ty kosmonauti jsou tam fakt navíc a už tehdy automatizace dosáhla levelu, že i ty klasický filmový pásy bylo levnější posílat nahoru a dolů automatizovaně, než je nechat vozit v pilotovaných lodích. Dnes je navíc vše digitalizované... lidský pozorovatel na špionážní družici má spíš negativní hodnotu.

    Význam je určitě propagandistický - i když může mít jiný obsah propaganda dovnitř Číny a jiný směrem ven, to už tak u těhle režimů často bývá.

    Taky si nemyslím, že u doplnkových modulů by neřešily ty panely - přesně naopak, pro nějaké složitější experimenty v tom směru, na který zřejmě budou aspirovat (např. materiálové inženýrství) mají ten výkon docela malý, takže si umím představit, že naopak zdvojení solárního příkonu by bylo hlavním smyslem vypuštění těch modulů, a ten prostor navíc by sloužil v podstatě jako hotel pro zahraniční turisty.

    Ale variantu, že druhou kopii stanice prostě radši dají někam do muzea, protože to bude nejlevěnšjí a propagandistický potenciál vůči domácímu publiku bude nejvyšší, tu bych nevylučoval. Nebo to prostě budou držet ve skladu, postupně upgradovat novější technologií - a budou to mít v záloze pro okamžité vypuštění náhradní komponenty v případě, že jim ten prototyp selže... případně to upraví podle závad zjištěných za letu, to by dávalo inženýrský smysl (který Číně upírat nechci, protože přeci jen, pragmatičtí technokraté v téhle éře do značné míry jsou, i když tu pragmatičnost realizují v rámci často nesmyslných megaprojektů..)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    XCHAOS: necekal bych ze budou neco delat s kopiema, v EU by tohle bylo dost politicky nepruchodne takze to skonci nekde v muzeu. ty moduly planuji dat proti sobe na port/starboard a extra panely nebudou moc resit bych rekl, cela ta jejich stanice je primarne military pozorovatelna plus misto na propagandu a soft power pro okolni staty kde o maximalizaci energie pro nejakou top vedu asi moc nepujde a pokud pujde, bude to kratkodobe.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam