• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    CHA1NDLER
    CHA1NDLER --- ---
    LEGI: Na YT je stručné video, které vysvětluje jak to s Apollem a VA pásy bylo. Oni je v podstatě obletěli, resp. proletěli tou úplně nejtenčí částí, kde je té radiace naprosté minimum. To by si mohl pan Kobza zjistit, kdyby se skutečně zamyslel.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    LEGI: neslozime se na setkani pana kobzy za buzzem aldrinem?
    Buzz Aldrin Punches Guy - NEW - HD - READ BELOW
    https://youtu.be/OROlF8zB9z0?t=51
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    LEGI: :) - tak vzhledem k tomu ze vetsina lidstva nechape rozdil mezi elektrickym napetim a proudem, mezi vykonem a energii, tak se neni co divit, ze uz vubec nechapou rozdil mezi davkou a intenzitou zareni..
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    LEGI: zase nějakou logiku tam má a formuluje to ve srozumitelných souvětích, takže dávám bod za snahu. Možná by mu dával smysl i koncept času a šlo vysvětlit rozdíl mezi osmidenní misí a stálou stanicí. Jen s tím kosmickým gama zářením nevím, co si počít.
    LEGI
    LEGI --- ---
    když se spd zamyslí

    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    Spacewalk Concludes After Abnormal Battery Readings – Space Station
    https://blogs.nasa.gov/spacestation/2022/08/17/spacewalk-concludes-after-abnormal-battery-readings/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ICE: prekonajme hypnozu a vydajme sa spolu na Mesiac hladat zapichnutu sovietsku vlajku :)

    Soviet crewed lunar programs - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_crewed_lunar_programs
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    STARE_CASY: jeste bych zminil Kondraťuka, taky ukrajinec.

    plus ty rusky gulagy pro nepohodle chytre lidi
    Sharashka - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Sharashka

    kdyz to srovnas s projektem Manhattan, treba, kam amíci jeli dobrovolně a měli pres vsechno to utajeni takovou svobodu
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ICE: ok, tak dodej zdroje, informace, predejdi te medialni hypnoze (ac si tedy myslim, ze nic takoveho neexistuje) ozdrojovanim svych hypotez o slavne Ruske vlasti ;)
    LUDO
    LUDO --- ---
    ICE: ja teda neviem o akej hypnoze hovoris, ale rusko v postsovietskej ere jakz-takz vyvinulo od zakladu akurat Angaru, a tie sa im doteraz nepodarilo dostat do seriovej prevadzky. Orel/Federacia sa akurat z rozmaru Rogozina par krat premenovala - lebo predsa vesmirna lod musi mat muzne meno (sic!). Nauku lepili 20 rokov a ako hovorim, je zalozena na FGB ktory sa datuje do 70. rokov - plus po 20 rokov priprav zmrvili vynesenie.

    Medzitym v SpaceX pokradol Rusom zakazky kde mohol, Artemis s Orionom je na startovacej rampe, rovery brazdia Mars, Webb posiela fotky. Z jedinej ruskej sondy Fobos-Grunt je akurat kus srotu.
    KURE
    KURE --- ---
    ICE: máš k té úvaze nějaký zdroj?
    SWALLOW2
    SWALLOW2 --- ---
    ICE: To jsi mi ale neodpovedel, respektive z takoveho naznaku nic nepochopim :( takze co je jinak? Klidne do posty
    ICE
    ICE --- ---
    SWALLOW2: KURE: SEJDA: DRAGON: Zaklad jakykoli uvahy je prekonat medialni Hypnozu, co tu v poslednich letech (ne nahodou) vznikla. //minuska od demokratu pobavila :))
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    ATOMIKS: co bude mezi 2024, kdy chce koncit rusko, a 2030, kdy chce koncit zbytek sveta, je otazka dolaru o ktere si rusko rekne a kolik jim za to zbytek sveta bude ochoten platit. bez fukcni Zvezdy to fungovat nebude.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    SUMAC: no a ty ruské části, ty se zavřou a nebude se tam chodit a ISS bez nich přeřije? afaik Zvezda je takový ten základní kámen, bez kterýho to nejde.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    ATOMIKS: po 2030 se to rozdeli asi a neco malo jako Node 3 s Kupolou prejde na komercni stanici Axiomu a zbytek asi pujde rizene do Pacifiku tam kde je Mir
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    prostě jebat ruské modýlky, že jednou budou mít ještě lepšejší vesmírnou stanici. i když místo robotic arm jim tam přilepit Lunochoda by byl dobrý trolling.

    co mě zajímá, jaké je vlastně perspektiva ISS? to bude muset dolu?
    LUDO
    LUDO --- ---
    ATOMIKS: Zarya je modul ktory vlastni NASA, zaplatila si jeho stavbu. Nauka je zase dalsia iteracia FGB z lode TKS, nic prelomove - zalozene na konstrukci starej 40+ rokov.

    Functional Cargo Block - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Functional_Cargo_Block
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    jestli si dobře pamatuju, tak na ISS jim museli Američani přispívat, aby to byly vůbec schopni dotáhnout v nějakém rozumném termínu. třeba Nauka v ruské režii měla dvacet let zpoždění.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    DRAGON: nechci ti brát iluze, ale Rusko s moc geniálníma vynálezama nepřicházelo a ty skvělé mozky byly z velké části vytažené z kolonií, tedy zabraných území Ruským impériem, resp. svazových republik.

    Zrovna kosmonautika je toho setsakra dobrým příkladem. Podstatná část sovětského vesmírného průmyslového komplexu byla na Ukrajině a po rozpadu SSSR nebylo Rusko tento průmysl schopné nahradit. Za všechny bych jmenoval Južmaš v Dnipru, který až do roku 2014 vyráběl pro Rusko raketové motory (a mimo jiné se tam dělal servis balistických raket - nosičů jaderných hlavic). V Južmaši se ještě donedávna vyráběly první stupně raket Antares a pokud vím, tak i nějaké komponenty pro Atlas.

    Co se týče lidí, tak Koroljov a Gluško narozeni Ukrajině - jeden u Kyjeva, druhý v Oděse. Koroljov měl kozácké, polské a běloruské předky. Frīdrihs Canders, první konstruktér raketového motoru na kapalné látky, pozdější kolega Koroljova byl Lotyš. Ciolkovskij byl po otci Polák, matka Ruska. Ironií je, že v mnoha případech ty lidi nejdříve vyhnali na SIbiř, zabřeli do gulagů a teprve když zjistili, že bez nich to nejde, tak je nechali dělat jejich práci. Viz právě Koroljov a třeba také Tupolev (narozen v Tverské oblasti sibiřským kozákům).

    Rusko už od doby Ruského impéria prostě jako každé impérium vyzobávalo talentované lidi ze všech oblastí, ale máloco bylo schopné zajistit ze svých vlastních zdrojů, což se v plné nahotě ukázalo za posledních 30 let, kdy se impérium (Sovětský Svaz) rozpadlo a přestože Ruská Federace je zdaleka největší pozůstatek, tak průmyslově i lidským potenciálem zoufale upadá a ti poslední schopní odtamtud ještě utíkají.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ICE: ti lidi uz sou mrtvi, a zbytek emigroval.

    KURE: pred pul stoletim ji stavel Sovetsky Svaz, tedy i Ukrajinska sovetska socialisticka republika.
    GODY
    GODY --- ---
    REDGUY: Politické zadání znělo jasně. Mate dva týdny NATO namalovat a na 3d tiskárně vytisknout cokoliv, co bude vypadat jako orbitální stanice. Detaily neřešte, protože je to jen na prezentaci a za týden už si nikdo nevzpomene.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    KURE: oni skutecne neco umeli. Meli genialni mozky, Rusko vzdycky prichazelo se skvelejma vynalezama, umeli zbastlit cokoliv. Od rakety po samovar, ale u Ruska je ten pruser, kdyz si ty veci jeste k tomu vyrabej, protoze jsou strasny prasata a nedodrzujou zadny standardy. Nejlepsi by bylo, kdyby Rusove vymysleli a Nemci vyrobili :)
    Ale to uz je ted jedno, ted Vladimir Vladimirovic totalne posral cokoliv, co se blizilo nejake kvalitnejsi spolupraci east & west. Jak pise Ice, o mezinarodni spolupraci nerozhoduji vedci, ale politbyro :)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    LUDO: Ono by stacilo ignorovat projekty, u kterejch je zcela zjevny, ze jsou v prvni rade motivovany okamzitou politickou situaci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam