• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    STARE_CASY: Na té fotce to asi klame, ale ta raketa vypadá, že má na výšku tak kilometr :-)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    STARE_CASY: zapomněl jsem na omáčku...


    V 06:30 SEČ odstartovala z upravené lodě čínská nosná raketa Gravity-1. Šlo o její první kosmický let. Na kruhovou oběžnou dráhu s výškou 500 km a sklonem 50° úspěšně vynesla tři meteorologické družice družic Yunyao (Jün-jao). Ještě není ani půlka ledna a už jde o druhou premiéru

    zdroj: https://twitter.com/Kosmo_Michal/status/1745427161681375679
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Tohle je úžasná fotka. Vůbec se nechce věřit, že to je reálné.

    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    CYBERWOLF: to já vůbec nezpochybňuju. Je naopak dobře, že v branži jsou jak firmy, které jedou tímto způsobem, tak i firmy, které jsou odvážné a experimentují. Vulcan bude v tomto ohledu předvídatelný a to je občas zcela zásadní vlastnost. Ověřená firemní struktura, vyzkoušené technologie, jedinou novinkou je hlavní motor a to se v minulosti dělo běžně, takže to nikoho nevyplaší. Navíc ten motor byl testován klasickým způsobem, poměrně konzervativně, postupy, které jsou v rámci oboru vyzkoušené a ověřené.

    Proto jsem i psal, že Vulcan bude velkým konkurentem hlavně pro evropské nosiče. Pro určitý typ nákladu a zakázek jsou preferovány velmi konzervativně vyvinuté a používané nosiče. Falcon od SpX má sice už spolehlivou historii, ale stejně máš instituce, které SpaceX nedůvěřují a budou volit radši nosiče od jiných firem. Vulcan má stejný průměr jako Ariane 5 (5,4 m) a velmi podobnou nosnost na LEO i GTO. Ariane 5 vynesla Webbův teleskop. Teď by byly k dispozici dva podobné nosiče.

    Vulcan má také jedno prvenství, které se mu bude hodit - první náklad vynesený do vesmíru metan-kyslíkovým motorem. Jakmile za sebou bude mít několik bezproblémových letů, bude tenhle typ motorů důvěryhodnější a začne se víc používat. I když Raptory mají za sebou podstatně více zkušebních hodin, existuje násobně více vyrobených kusů, tak to, že Musk testuje a mění všechno za pochodu, těm motorům v důvěře nepomáhá. I když se hodně těším na SS/SH a pořád si myslím, že to je správný směr, tak rozhodně nečekám (jako někteří nadšenci), že SS/SH vymaže ostatní nosiče, protože bude větší a levnější než cokoli jiného. I kdyby to tak bylo, tak důvěru si bude muset teprve vybudovat, a ještě hodně dlouho tu bude prostor pro klasické nosiče.

    Prostě Vulcan je celkově dobře navržený nosič, který bude mít dost zakázek. Konzervativní design je u Vulcanu velkou výhodou.
    LYCO
    LYCO --- ---
    CYBERWOLF: jako ony boostery na kapalná paliva taky mají využití, ale je spíš okrajové.

    Příklad z minulosti je třeba Pyrios, který podle Dynetics měl nahradit SRB u raketoplánu, a každý měl na sobě 2 motory F-1 (ty ze Saturnu V, modernizované a zjednodušené). Někde jsem viděl plánovaný letový profil, a zajímavé bylo že Pyriosy měly citelně nižší tah při startu, ale hořely o dost déle, takže to nakonec bylo plus.

    Ze současnosti máme třeba Delta IV Heavy a Falcon Heavy, kde se celý první stupeň používá jako booster; myslím že aspoň u SpaceX je důvod úspora peněz (jednotná technologie na všech stupních) a to že SpaceX nemá se SRB zkušenosti. Ale ani jedna raketa není hlavní tahoun.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    STARE_CASY: tak ono "když to není rozbitý - nespravuj to" je docela obecně platná a dobrá poučka. Hlavně ale ty motory na tuhá a tekutá paliva nejsou zaměnitelné - každý má své výhody a nevýhody a na booster je prostě lepší to tuhé palivo, jak už tu zaznělo.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Trochu čísel na srovnání Vulcanu s dalšími nosiči.

    How's ULA's Vulcan rocket compare to the competition?
    https://youtu.be/wD3MruC-FTc
    RIP
    RIP --- ---
    Já zas měl dojem, jak slyším, že ty ostatky se mají navést na orbitu kolem Slunce. Máme v tom nějakej bordel, fanboys :-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: nemam odkaz, jenom to zaznelo vcera v kometari Kosmonautixu .. asi pujde o sum, Elysium nabizi dopraveni casti popela na LEO, do meziplanetarniho prostoru a na Mesic. Tak asi mate pravdu a ted meli i neco na Mesic.
    KAERO
    KAERO --- ---
    SEJDA: co ctu tak to ma letet az na mesic. Mas odkaz?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    HOWKING: nezaplatili si popel na Mesici ale v otevrenem prostoru. Vozit popel na Mesic je plytvani paliva a ted nejde o palivo rakety, ale o palivo landeru.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Beztak za to muzou samani kmene Navajo, protoze ten popel by znesvetil jejich posvatny mesic. Po nocich provadeli zaklinaci ritualy, Peregrine nemel sanci. Muzem byt radi ze vubec odstartoval vulcan:
    Human Remains Are Headed to the Moon, Despite Objections | Scientific American
    https://www.scientificamerican.com/article/human-remains-are-headed-to-the-moon-despite-objections/
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ATOMIKS: A co ti chudáci, jež si zaplatili popel na měsíci. Bude záchranná mise, aby se jejich popel mohl poslat příště?
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Na kosmonatix to píšou takto:
    Měsíční lander Peregrine se uspěsně zorientoval vůči slunci a dobíjí baterie. Astrobotic však potvrzuje přetrvávající únik pohonných látek, které dojdou během následujících čtyřiceti hodin. Plánované přistání na Měsíci se neuskuteční.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    SEJDA: to bude možná důvod, proč nedokázali držet orientaci panelů vůči Slunci
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Z mesicniho landeru Peregrin utika palivo :(
    Pristani vylouceno.

    https://twitter.com/astrobotic/status/1744419692813443333
    KAERO
    KAERO --- ---
    ATOMIKS: jo, to ale nehoda pri startu, narozdil od zamerneho zahozeni stupne nad obydlenou oblast. No ano, je pravda ze kdyby startovali nad neobydlenou oblasti, tak by to nebyl problem v obou pripadech.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    STARE_CASY: Ariane 5/6 ;) .. Ale Vulcan muzou teoreticky litat v konfiguraci bez SRB, staci si pockat. Ariane 6 tusim musi mit vzdy alespon 2 SRB.
    LYCO
    LYCO --- ---
    STARE_CASY: motory na tuhá paliva jsou na tohle ideální: jsou levné, spolehlivé, celkem bezpečné (nevytečou) a mají vysoký tah. Nízký Isp na prvním stupni moc nevadí (navíc hoří jen cca 1.5 minuty), navíc tyhle motory ho vůbec nemají špatný: Isp ve vakuu je 280 s. Pro srovnání, současné (atmosférické) Merliny mají Isp = 305 s a zhruba poloviční tah.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    TOXICMAN: spojení fungl nových metanových motorů s boostery na pevné palivo je fascinující a úsměvné současně. Asi bych těžko hledal lepší příklad toho, jak fungují inovace v kosmonautice, pokud se do toho nepustí někdo typu Muska. Co funguje, to nech být, inovuj jenom nezbytné. :)

    Každopádně tahle raketa je hodně velký konkurent pro evropskou kosmonautiku...
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Vulcan's debut launch

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam