• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    KAERO: známá je třeba tato nehoda

    Long March Rocket Explodes - 長征火箭爆炸 长征火箭爆炸
    https://www.youtube.com/watch?v=FBJ9ue6GKek
    KAERO
    KAERO --- ---
    JONAS3: ale co pamatuju tak se jim porad jeste nepovedlo nikoho trefit :) Externality typu zbytky jedovateho paliva uz neresi vubec.
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    NANUQ: To ale není poprvé, jim to tam padá dost pravidelně, fotek z podobných míst už pár proběhlo.
    Jsou to hovada ;)
    NANUQ
    NANUQ --- ---
    China launches new Beidou satellites, rocket booster lands near house - SpaceNews
    https://spacenews.com/china-launches-new-beidou-satellites-rocket-booster-lands-near-house/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SEJDA: na tomto videu je zajimave jaci optimisti Evropani jsou .. hledaji cernou hmotu. Americani nic takoveho nehledaji, nezmili cernou hmotu ani jednou. Nastesti obe party zajima vznik a vyvoj galaxii, takze snad za chvili obe party lidi zjisti, ze temna hmota neexistuje.
    Pripomina mi to pribeh o Marsu, kde Evropani hledaji zivot, ale Americani tam hledaji mozna nejake mikrofosilie.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SEJDA: ehm, "pripravovanou sondu Euclid" .. Euclid uz samozremne odstartoval, prosel inzenryskou fazi, resenim problemu a prinasi prvni fotky:

    Euclid's first images: the dazzling edge of darkness
    https://www.youtube.com/watch?v=hHWbe82zM8o
    KAERO
    KAERO --- ---
    Mno, mozna je nacase prestat s nesmyslnym generalizovanim afriky na bandu krovaku, a zamerit se opet na kosmonautiku.

    Ve stredu 8. ma poprve letet Vulcan Centaur, tak mozna po dlouhe dobe uvidime start noveho nosice.
    IKARI
    IKARI --- ---
    LYCO: tak pro ekonomickou radu si nepujdes za astronomem, ze jo ;D
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    JISKRA: no, já myslim, že už zase můžeš jít...
    JISKRA
    JISKRA --- ---
    IKARI: Situace v Africe se určitě změní - k horšímu. Satelity tomu nezabrání. Problém je to obrovské přemnožení, likvidace kdejakého keře v Sahelu na topení, primitivismus obyvatel, oteplování.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LYCO: na Slovensku jsem videl minimalne 1 pracovni misto, ktere Starlink vytvoril: pronajem starlinku, skoleni, interaktivni demonstrace systemu ;)

    Tak uz bylo mnohokrat receno, ze "prehledovym" teleskopum skodi satelity vice nez teleskopum "s uzkym zornym polem". Ale to je jenom bla bla bla, protoze skodi "prehledovym" teleskopum, ktere delaji dlouhe expozice, a tech je kazdy rok mene a mene.
    LYCO
    LYCO --- ---
    DZODZO: to je proto že o těch negativech mluví vědci, oni když si nejsou fakt jistí tak říkají že může, souvisí a podobně.
    No a přínosy (co tu čtu) jsou taky z velké části spekulativní, jako že podle IKARI přinese lepší infrastrukturu a míň válek :-/ a navíc většinou nespekulují vědci, ale obchoďáci kteří mají zájem starlink prodat (nebo aspoň neshodit koncept megakonstelací).

    DZODZO: pojem pro tebe: předběžná opatrnost. Atmosféru máme jenom jednu. Víme že minulý stav (pre-industriální) byl OK, současný stav spíš ne, a riskovat další zhoršení je nepřijatelný hazard.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    LYCO: k tomu paleniu hliniku v atmosfere - v tom nemaju zatial jasno ani klimatologovia, jedna strana dokonca tvrdi, ze to moze byt prospesne v boji proti globalnemu oteplovaniu tym, ze to bude odrazat cast slnecneho ziarenia, ale to su procesy, ktore maju ucinok stovky rokov, takze jedna generacia civilizacie to podla mna presne nevykouma
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    LYCO: nie je to moc prehlad sucasnych problemov, na to je v texte prilis mnoho sloviciek ako "could", "may", "allegedly" a podobnych, ktore nevyjadruju fakt, ale navodzuju nejake ocakavanie alebo obavu

    kazdopadne to skomolenie akronymu pobavilo, myslite, ze je ta organizacia plna ludi, s ktorymi sa tazko jedna? :)

    In a report released in October 2022, the American Astronomical Society (ASS) likened the impact of megaconstellations on astronomy to light pollution.
    IKARI
    IKARI --- ---
    JISKRA: jedna vec je prilisne zdimani, ale druha je zase nevyuzit ten potencial ... nechceme znicit prirodu, ale zustat ve stredoveku taky uplne neni ono - a kde je ta hranice nevim ani ja, ani ty


    JISKRA: a tohle je mimo jine potreba, aby se tam ta situace mela sanci zmenit
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JISKRA: Starlink neni jedina spolecnost, ktera se zameruje i na okoli rovniku (starlink ma pro rovnikove oblasti vyhrazene orbity s nizkou inlinaci) .. ne jako Eutelsat Oneweb, ktera ma snad vsechny druzice s inklinaci 87,9°

    Navic uz vznikaji konstelace na LEO, ktere se zameruji na "rovnikove oblasti":

    Velke satelity pro LEO, kostelace 243 satelitu pro LTE v oblasti rovniku, kde zije 1.6 miliardy lidi, plati to Vodafone:

    New 243-strong satellite system will bring 4G and 5G to equatorial regions , Access Evolution | TelecomTV
    https://www.telecomtv.com/content/access-evolution/new-243-strong-satellite-system-will-bring-4g-and-5g-to-equatorial-regions-40501/

    Dalsi konstelace s oneco vyssi inklinaci od O3B SES, taky pro lode (2 Mbit/s 20 satelitu), ale i pro sous nove budovana sit 50-200 Mbit/s (asi to budou vypoustet podle rustu poctu zakazniku, zatim 2)

    O3b - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/O3b

    Obecne je pro rovnikove oblasti malo satelitu, protoze je tam vetsi plocha a jeste horsi pozemni konektivita. Takze se tam snaze vejde vice hracu.

    BlueWalker 3, testovaci druzice pro tu konstalaci Vodafonu, 64 m2 antena/solarni panely (lic/rub), finalni druzice by mely mit az 900m2, ale NASA se vyslovila proti, tak pripravuji mirne zmenseni plochy finalnich satelitu

    JISKRA
    JISKRA --- ---
    SEJDA: Najednou muzes byt vydelecny kdekoli na svete? Cha! Kdo by dělal velký byznys např. v Africe, kde je každý rok převrat, nevzdělaní lidé a problémy se základními věcmi jako jsou stálé dodávky pitné vody, elektřiny, kanalizace...? Je absurdní tam nákladně budovat družicovou komunikaci, protože Afričané na ni nemají, a cestovatelů a obchodníků je tam jen (relativně) pár.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    SEJDA: kdyby jenom osad... Bohužel i ve stověžaté matičce pořád najdeš místa, kde je tak mizerná konektivita, že Starlink je nejlepší volbou. Většinou se jedná o vilové čtvrti se starou výstavbou, např. Malešice, kde ADSL jede mizerně (staré dráty, které nechce nikdo měnit), wi-fi jede ještě hůř (protože tam je minimum zákazníků a přitom členitý terén s domy a vzrostlými stromy), mobilní operátoři jsou nepoužitelní (vysoké latence, přetížené BTS) apod.

    O tom, že Starlink může přinést zpětný rozvoj regionů, které se v posledním půlstoletí hodně vylidnily, ani nemluvě. Čím dál více činností lze provozovat bez toho, aby člověk jezdil do kanceláře, přičemž jde o často o práci solidně honorovanou. Takže takový vývojář, grafik či webový designér (a tucty dalších profesí) mohou svou práci dělat i na samotě u lesa, utrácet výdělek v místě bydlení a díky starlinku za podstatně většího komfortu, než jaký může nabídnout nějaké lokální připojení, často pak i levněji - přesně, jak říkáš.
    JISKRA
    JISKRA --- ---
    SEJDA: S globálním oteplením a znečištěním planety to bylo podobné jako dnes se satelity - ještě trochu přidáme, nic se neděje, ještě trochu a ještě, a dnes máme dva průsery, které ohrožují civilizaci.
    IKARI
    IKARI --- ---
    LYCO: ja nerikam, ze ty negativni efekty nejsou, proto je nevyvracim - urcite za to zaplatime nejakou cenu, ja jen vidim obrovsky potencial v tech benefitech pro spoustu lidi na svete, mozna uplne vsechny

    jen o tom diskutujeme, tvuj nazor ti nikdo nebere :) kazdopadne fakt nechci aby regulace byly stavene na "nazorech", ani na tom mem, protoze o tom nevim ani zdaleka dostatek :D ale to je pointa tech uradu, ty aspon teoreticky najimaji lidi aby se tomu venovali na plny uvazek, takze je aspon sance, ze dospeji k poradne informovanemu rozhodnuti
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam