• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: Neutron neni Starship ale Superheavy.

SN0WCRASH: Cilem Starship jsou mezikontinentalni lety. LA-Hong Kong (Peking / Tokio), NY - Londyn (Stockholm / St. Petersburg). Pripadne hledej ITS.
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    XCHAOS: podla mna cielomn Starship nie je mesiac. Ten je pripravnou fazou.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: eh, cože? :-) i když přiznám se, že ty opakované tankovací starty Starship mi přijdou jako zhruba podobná blbost, kterou popisuješ :-)

Já prostě myslím, že vývoj od 60tých let by s měl projevit tím, že na Měsíc doletíme víceméně ne s větší raketou, ale s několika opakovanými starty menší, a velmi levné rakety. Potřeba některých lidí mít nějaký impozantní symbol převažuje nad potřebou předvést, o kolik efektivnější miniaturizací elektroniky a lepšími materiály disponujeme oproti těm 60tým létům...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Bylo by to super, kdyby RocketLab dokazal vyrabet toholik Photonu jako SpaceX StarLinku, potom by mohli vynaset Photony s malinkym Kick-Stagem a na Mesici by potom pristavaly hejna Photonu .. Ze kterych by se postavil plast domu, jako z hexagonu a ten se potom zasypal regolitem :D
    (Photon je oktagon)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: Hraje roli i to, v jaké výšce a hlavně v jaké rychlosti se rozhodneš provést staging. Už jsem jinde rozebíral (ve špatnému klubu, kde se smí pouze šířit nekritický obdiv), že Starship a Falcon 9 mají tu strategii, která se týká poměru hmotnosti prvního a druhého stupně vůči užitečnému zatížení, zásadně odlišnou a že jsem zvědav, jaké ty finální parametry nakonec vlastně budou.

No a Neutron jde jinou cestou: 2.stupeň bude výrazně lehčí, než u Falconu, ať už z toho vyplývá cokoliv (mimo jiné bude taky kompozitní, ne hliníkový).

Co se fast turnaround týče, tak do Neutronu se bude nakládat horní stupeň integrovaný s nákladem, takový stack lze připravit dopředu a mít ho připravený. Integrace bude podle všeho vertikální, ne horizontální, ale půjde jen o integraci s raketou, ne s rampou. Neutron bude mít veškeré trubky pro tankování horního stupně integrované v první stupni, což je obrovské zjednodušení i proti Starship.

Vlastně s výjimkou toho, že Neutron vzdal složitý (a potenciálně možná neřešitelný) úkol s vícenásobným použitím horního stupně má prakticky všechno vymyšlené líp, než Falcon 9 (se kterým srovnatelný je) nebo Starship (která ale ve filosofii Rocketlab není potřeba, protože se zaměřují na ultralehké horní stupně, což je odlišná a podle mě i správná strategie)
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: ech. tak starship nebo falcon? 2. stupen neutronu urcite bude muset unest sebe a naklad, 2. stupen falconu musi unest sebe, naklad a kryt. to urcite znamena ze 2. stupen neutronu muze byt pevnostne slabsi, ale zase falcon vynese 17 tun, neutron jen 13. To je velky rozdil.
    Tak nevim co ti na falconu prijde o tolik komplexnejsi vuci neutronu. Oboji ma 9 motoru na 1. stupni.

Neutron ma konstrukci z kompozitu, ale to furt nevim jak je na tom hledani prasklin. V kovech jsou na to overene metody, o kompozitech porad slychavam z jedne strany ze to je obrovsky problem, z druhe strany ze nove uz to jde ale je to komplikovane. moc jednoduche to asi nebude kdyz kompozity mame pres 50 let ale porad to pouziti v leteckem prumyslu moc neni krome dreamlineru, a ten je porad novinka.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: tak jde o celkovou strategii, jak to ta raketa dělá, nejde tolik o velikost.

Samozřejmě, rozdíl je v tom, že druhý stupeň není vícenásobně použitelný. Ale zase je velmi malý, schovaný uvnitř aerodynamického krytu, nejspíš nemusí být celý samonosný při větším přetížení, třeba jako servisní modul Orionu (ale tady detaily neznám).

Jsem prostě zvědav, jak se svým přístupem dopadnou, mě to přijde rozhodně krok dopředu proti strategii Falconu 9, která je dost komplexní
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: Neutron ma jine urceni a cile. Vis jak to je s tema jabkama a hruskama?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Celou dobu si říkám, jestli Neutron od Rocketlabu třeba nedává větší smysl, než koncept Starship....
    Peter Beck discusses Neutron development as maiden flight nears - NASASpaceFlight.com
    https://www.nasaspaceflight.com/2025/10/beck-neutron-update/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: tak 22% by si už nějakej extrémofil možná nechal říct, těch předtím předpokládaných asi 96% (ono to ani víc chemicky snad nejde) fakt ne...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: tak koncentrace soli, a oxidovanych prvku bude i ve slabem roztoku kyseliny sirove stale jenom kyselina sirova, jenom v trosku romantickejsim prostredi :))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: v podstatě ty mraky nejsou ani mraky kyseliny, ani mraky vodní páry, ale mraky hydratované rzi (?), nebo něčeho takového, jestli jsem to dobře pochopil...
    KAERO
    KAERO --- ---
    Me se libi ze v atmosfere je i dost sloucenin zeleza a siry. Takze venusanske hute nebudou obrovske veze cnici ze zeme, ale nasavace atmosfery v letajicich mestech, to zelezo se rovnou zpracuje a postavi se z toho rozsireni mesta :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    China's Tianwen 2 asteroid-sampling spacecraft snaps a selfie with Earth | Space
    https://www.space.com/astronomy/asteroids/chinas-tianwen-2-asteroid-sampling-spacecraft-snaps-a-selfie-with-earth
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SN0WCRASH: tady je to rozvedené, co je k té reinterpretaci přivedlo:
    Venus Clouds Hold More Than We Thought, Pioneer Shows - Orbital Today
    https://orbitaltoday.com/2025/10/03/venus-clouds-hold-more-than-we-thought-pioneer-shows/
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    Tiez som chcel napisat MEH, ale prislo mi mega zaujimave, ako sa dokazali seknut v povodnej interpretacii nameranych dat. A aj kym tam pojde nejaka nova misia, tak sa este asi najde par timov, co sa vrhnu na sucasne dostupne raw data.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLACKHEAD: ehm, no je, ale má tím pádem koncentraci "jen" 22% a ne těch asi 99%, jak se předpokládalo do té doby. Podle původních interpretací dat to vypadalo, že voda na Venuši není vůbec žádná, ani v atmosféře. Stejně je zvláštní, že když se k Venuši tolik lítá, že tam nikdo neposlal během těch let další radar, aby výsledky ověřil....
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    XCHAOS: Ehm... neni to jen ve vode rozpustena ta kyselina sirova?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Venus' Clouds Are 60% Water, According To Reanalyzed Pioneer Data - Universe Today
    https://www.universetoday.com/articles/venus-clouds-are-60-water-according-to-reanalyzed-pioneer-data
    CHAOS_RK
    CHAOS_RK --- ---
    XCHAOS: jako vsichni CEO a majitele firem, vydavaji praci firmy za svou vlastni...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: no, rozhodně veřejně prezentuje :-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: mneschvaluje, nekoordinuje. Uz bysme mohli opustit tuto Urban Legend.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam