• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JARDABEREZA: našel jsem jen fotky několik hodin před příletem. Asi bude tiskovka, nejdřív...
    AkaSci 🛰️: "The Psyche spacecraft Multispectral Imager Camera…" - Fosstodon
    https://fosstodon.org/@AkaSci/116578547538715928
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    XCHAOS: Je z toho nějaký záznam?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak mise Psyché proletěla kolem Marsu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Na Tianwen 2 jsme asi už všichni zapomněli... ale pomalu se blíží k cíli, ze kterého má odebrat 1 kg vzorek.
    Is Earth’s Constant Companion a Stray Asteroid or a Chunk of the Moon? - Universe Today
    https://www.universetoday.com/articles/is-earths-constant-companion-a-stray-asteroid-or-a-chunk-of-the-moon

To, co jsme si někteří slibovali od vícenásobně použitelných raket, tedy spoustu nových průzkumných misí po sluneční soustavě, bohužel v rostoucí míře zajišťuje spíš Čína.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    KAERO: Prach velikosti maleho nasobku zrna (jako 3 svetle modra mista na snimku z A17) pri vyvolavani nezpusobuje vetsi potize, ponevadz nebrani pristupu chemie k zelatine - prosakne i sikmo pod nej a dle typu vyvolavani se vyvojnice stejne prevraci, takze odplave jinam. Problemem je pri vymyvani a suseni.

Filmu vsech formatu (vc 120 mm do hasselbladu) jsem vyvolal hromadu, i pomalou metodou bez agitace a bodove vady zpusobene nedostatecnou propustnosti pod prachem neznam, kontaktem se stenou ano, ten ale vypada jinak. Kazdopadne prach se da snadno odstranit z zelatinove strany premytim, z acetatove ofukem.

Ale hlavne, rozeznani prachu nebo skrabance od zaznamu ve fotocitlive vrstve je snadne. Jenze to bys musel vedet, o cem mluvis. Bubnovym skenerem jde ostrit na kazdou z barevnych vrstev, pokud je treba, tak jde ziskat detail zespod osklivych skrabancu na acetatu (resitelne mokrym skenem) i zelatine.

Kazdop. v uvahu pripada radiacni poskozeni viditelne na rade jinych snimku z Apolla, jenze byva bodove nebo linearni. 3 vedle sebe muzou byt nasledek energetictejsi kolize, kterych na Mesici neni malo, nebo nahodna akumulace zasahu na malem prostoru, nebo jsou to zaostrene 3 zdroje svetla.

Cetl jsem kdesi, ze origo film bude udajne znova zkouman. Pokud castice zanechaly rozeznatelny specificky otisk, tak ho najdou.

Mmch mas uz ten odborny clanek k vyvraceni clanku dr Kevina Knutha z r. 2019 v Entropy, Estimating UAP flight characteristics (nebo tak nejak, vsak vis), nebo chces dalsich 7 let kricet na mraky :)

%%%

Obecne, je dost legracni, kdyz BFU se silnym nazorem bez cehokoli v ruce popiraji svedectvi nejzkusenejsich astronautu a voj. pilotu E. Aldrina, E. Mitchella o tom, ze je vedle kapsle neco nasledovalo. Oba meli doktoraty z astronautiky, Mitchell vyucoval teorii navigace. Nebo G. Coopera, ktery sve zazitky dostal v 1970s do OSN.

Ja chapu, ze kdyz si nekdo pod vlivem popkulturniho naprogramovani vystavel identitu na popirani nejlepsich vyzkumniku sve doby, tak ted zbrocene hleda vinika sveho ztrapneni a kope kolem sebe. No jak myslite, mladenci.

Kazdop. teze, ze NASA nezkouma UAP, byla a je nepravdou a kdo tvrdi opak, je popirac, viz napr. NASA Field Resonance Propulsion Concept, 1979, str. 3, 7., ktery jsem linkoval nedavno.

%%%

{reply IKARI| 58698663}: Ne, problem je, ze nezvladas u clanku cist uvod ani klicova slova.

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: paranoia je porucha socializace. A tam jen málokdy není ani trochu na vině ta společnost, se kterou má někdo problém. Kromě toho, nemyslím, že 100% podnětů, co řeší, jsou úplně mimo. Ten podíl je jistě velký a vesměs by s tím neměl spamovat tenhle klub. Ale obecně by se v té záplavě sraček daly najít lahodná zrnka cibetkové kávy, akorát kdo se v tom má hrabat, že jo :-)
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: jakoze kdyby vsichni pristupovali k VOYTEXovi jinak, tak by argumentoval racionalne? Tomu fakt veris?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: jakýho Voytexe se na na Nyxu uděláme, takového budeme mít...
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: jo, souhlasim, svadet to na vady filmu je prilis jednoduche, ale to tvoje shozeni .gov domeny taky :)
    Prave proto - kazdy kdo podobnou fotku nekam da a vykrikuje neco o popiracich, se musi s takovym argumentem vyporadat rovnou predem a ukazat ze to je neco vic nez jen vada filmu. Cim odvaznejsi hypoteza, tim kvalitnejsi dukazy potrebuje. Ale apel na racionalitu u VOYTEXe nikdy nefungoval, rikat mu aby tim nespamoval taky ne, takze utahovat si z neho vadama filmu je jedine mozne.
    IKARI
    IKARI --- ---
    VOYTEX: to je presne tvuj problem - ty nedokazes zustat u toho, co text skutecne rika, a domyslis si spoustu veci okolo - to je treba ta konverzace na kterou narazis, kde jsi mi "vkladal do ust" spoustu veci, co jsem nenapsal a je to i priklad zdroju, ktery tu ruzne postujes, a vymyslis z nich zavery, ktere ty zdroje ale nedokazou podlozit ... ale me je to sumak, muj problem to neni, jen tobe by se myslim hodilo, kdyz ti to nekdo rekne - neni zac :)
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: vsetci sme hviezdny prach, to vie uz aj male dieta https://www.goodreads.com/book/show/13584764-you-are-stardust
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    IKARI: Pardon, ale jaky vyznam ma vecna argumentace pro nekoho, kdo mi po postnuti odkazu na clanek z Guardianu informujici o vyzkumu hledajicim pricinu radoveho narustu vrozenych vad a rakovin novorozencu v souvislosti s pouzitim uranove munice v irackych mestech vysypal do posty 3 normostrany o tom, ze clanek _neni_ o potencialnich nasledcich uranove munice? =)
    IKARI
    IKARI --- ---
    VOYTEX: pratelska rada: zkus psat i cely kontext k tomu, co se snazis rict
    - vidim, ze NASA vyfotila tri tecky: a?
    - mluvis o nejakych "popiracich": popiracich ceho?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XCHAOS: organika s delsjmi retezci neimplikuje pritomnost organismu, v tom souhlasim, ale loziska fosilnich paliv jsou prakticky jen biogenniho puvodu.
    ale jako ilustrace to je dobrej priklad, ze zivot nerovna se molekula s vice uhliky
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: jakkoliv ignorování anomálií a jejich systematické svádění na vady filmu, apod. podle mě úplně není cesta vpřed, tak relevance domény .gov za Trumpovy administrativy podle mě klesla někam hluboko pod úroveň nových TLD domén typu .club, .cafe, .pizza, .social, apod. :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Lidský pozorovatel (konkrétně lidské oko) v kosmu pořád ještě dokáže konkurovat automatickým senzorům. Viz konkrétně pozorování dopadů meteoritů na zastíněné straně Měsíce:
    Artemis II Crew Spotted Impossible Moon Flashes During Eclipse – What NASA Won't Tell You - Orbital Today
    https://orbitaltoday.com/2026/05/08/artemis-ii-crew-spotted-impossible-moon-flashes-during-eclipse-what-nasa-wont-tell-you/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PALEONTOLOG: já na původ ropy nemám žádný osobní silný názor. To, že ji je až moc, se ukazuje jako jeden z problémů dnešní civilizace, ale v zásadě ty teorie asi jediný nezávislý laický pozorovatel jako já stěží nějak posoudí. Uhlovodíkové řetězce každopádně ve sluneční soustavě existují. Nejzajímavější asi bude výzkum na Titanu, například.
    KAERO
    KAERO --- ---
    VOYTEX: jj, vzpominam si na fotky co delal jeste tata, doma dokonce vyvolaval negativy a osvecoval fotopapiry. Taky tam sem tam byly takove ruzne vady. Holt vyroba negativu ani fotopapiru nebyla a nemohla byt dokonala. A co teprv ruzna smitka pri vyvolavani, to dokazalo zkazit ledacos.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XCHAOS: ne, biogenní vs abiogenní původ ropy skutečně není dilema současnosti. byl bych moc rád, kdybys tuhle blbost už veřejně neopakoval. není to věc k rozsáhlý diskuzi, prostě abiogenní původ je zcela okrajová záležitost, z hlediska prospekce nových ložisek ve strukturách je dokonce naprosto bezvýznamná.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    Nova ofiko klasifikace onoho znameho zaberu z A17 prave dropla. Preju prijemny den vitezstvi nad popiracstvim vsem mistnim expertum, dokonce i svedkum Grygarovym :)))

https://www.war.gov/UFO/
    "NASA-UAP-VM6, Apollo 17, 1972
    Archival imagery from the Apollo 17 mission to the Moon. The yellow box contains an enlarged area of the original photo in which three lights are visible above the lunar terrain."
    https://www.war.gov/portals/1/Interactive/2026/UFO/Slideshow/NASA-UAP-VM6-Apollo-17-1972.jpg
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam