• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: no ale kdo říká, že fakt potřebuješ 5000t Starship? Pokud má zatím nosnost jen 30-50t (100t prý až ve v3), tak tomu se blíží i Ariane 6, která ale má vzletovou hmotnost skoro o řád nižší (dobře, ve verzi, co unese těch 20t, váží trochu víc, ale stejně).

Ale rozhodně tím katapultem nechci urychlovat ani Ariane 6, neboj. Jde mi o princip, že to, že někdo začne kreslit obří kostky oceli nebo olova na laně, mě rozhodně neutvrzuje v tom, že má imaginaci toho typu, která by byla potřeba, kdyby někdo něco takového chtěl zkonstruovat. Pro menší rakety se bavíme daleko spíše o silách a výkonech odpovídajících lokomotivě, která uvádí do pohybu těžký nákladní vlak, nebo tak něco. Pokud jde o zpřevodování těch sil něčím praktičtějším, než jsou lana nebo vahadla, tak můžeš třeba vypouštět nějakou přehradu do hluboké šachty, ve které stoupající voda bude tlačit na nějaký píst. Výhodou je, že i kdyby se ti nepodařilo správně dosáhnout plného tahu motorů, tak se to podaří minimálně vyklidit prostor startovací rampy :-)

(s trochu fantazie by šlo rakety vypouštět třeba z dostatečně dlouhé trubky, ponořené hluboko pod hladinu moře: dole trubku prostě jen odšpuntuješ a tlak vody na píst už zařídí co je potřeba.... prý jsou problém nějaké gigawatty výkonu, pchh!)

Jako mě na tobě mrzí, že jsi schopen úplně s přehledem si představit píčovinou, kterou nikdo nikdy neviděl (aspoň já teda ne), typu "polarizované vakuum" a víceméně vzápětí s ledovým klidem hlásat, že vláda před námi tají, že Izrael dávno pohání polarizovaným vakuem své lasery na oběžné dráze (nebo tak něco, neříkám že tvrdíš zrovna tohle, ale extrapolací tvých ostatních příspěvků si umím představit, že kdybys tomu věřil, klidně to budeš šířit), ale máš problém představit, že vláda před tebou tají, že rakety by šlo snadno urychlovat pomocí dostatečně dlouhé trubky ponořené pod hladinu moře :-)

(common, když ti o některém svém nápadu řeknu, že není můj, ale ho před tebou tají spiknutí ilumántských židoputinokorporátů, a že na tom principu létá ufo, tak mi vezmeš na milost? :-)
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    XCHAOS: ... kazdej metr za sekundu je peknejch par kilo paliva. To jo! A cim min ho potrebujes, tim je to lehci a tim lepe udelas ten metr za sekundu. Pripadne o tolik vic kg uzitecne zateze tam dostanes.

Jako melo by smysl to poresit. Ale asi se to nerentuje...
    Ten maglev na to sice ma i sily dost, ale asi by na to byla potreba mistni atomova elektrarna... nevim...

#kecy #fantazie
    ROLAND
    ROLAND --- ---
    QNEDLEEQ: Díky juknu na to. Jako něco málo ponětí mám, ale jen jako, že si umím zhruba něco představit a netuším na kolik se to blíží realitě. Na to už jsou potřeba hodně velké Fyzikální znalosti a také ovládat Matematiku na úrovni, kterou ani jednu neovládám, protože mě to bohužel nebaví a i jsem vyčerpal své kapacity. I když pozorování a vesmír a moci se podívat jinam mě velmi láká, jen to nebude za mého života a tak alespoň nějaká ta fantazie a pokud možno co nejvíce se blížící nějaké realitě. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: no.. tak námatkou, Change'4 je první sonda, která tak jako tak komunikuje se Zemí jenom díky speciální retranslaci. A stejně tak retranslace využívají i rovery na Marsu (i když tam existuje alternativa přímého spojení...). Jestli bude mít retranslace navíc 70m anténu, to sice není úplně zanedbatelná technická výzva - ale pokud tu retranslaci pro změnu využije víc než jedna současně, tak by to náklady mohlo kompenzovat.

A taky tu současně máme aktuální problém - na data z New Horizons se zbytečně čeká kvůli solární konjunkci... lze si ale docela snadno představit scénáře, kdy těch získaných dat bude tolik (nebo tak zajímavá), že čekat na ně několik let prostě nebude přijatelná alternativa.

Kapacita DSN je současně docela vzácný zdroj a už dnes se využití její kapacity musí docela plánovat. Postavit další 70m anténu na Zemi taky nebude zadarmo, naopak ceny startů vytrvale klesají...

To co píšu není žádná fantazie.... to, že budoucí čistě vědecká retranslace ve vzdálenější sluneční soustavě se současně použije (resp. její financování se "zamaskuje") jako sonda, to je jen detail vyplývající z logiky věci. Může jít o sondu k Trojanům nebo možná Kentaurům. To všechno jsou místa, kde by retranslace byla užitečná po řadu let....
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    SEJDA: Věř mi nic takového na co by to šlo nahodit jako mod jsem nenašel. Ano jsou tu některé podobné věci, ale nejsou dotažené nebo jsou spackané.

A já jelikož hledám v tom i práci tak potřebuju předvést své schopnosti a nápady.
    Jako fantazie je super, ale já rád když se mohu opřít o něco reálného. Třeba telepatie, telekineze i kouzlení je možné. Vše je to jen formování energie - jen chybí nebo není aktivní v našem mozku ta správná vysílací a přijímací část. Ale za pomocí přístrojů a patřičných programů je možné číst myšlenky nebo jimi i ovládat. viz třeba Minddrive.

Takže třeba pro RPG postavy mám reálné hodnoty síly, rychlosti, IQ, vlastnosti materiálů pro odolnosti. Ale ne čistě vědecky jen v tom je reálný základ a ne jen vymyšlené nějaké číslo co se mi hodí.

BLACKHEAD: Nad tím jsem také uvažoval, ale zase házet tam skoro celou periodickou tabulku to lidi nedají. :) I když mě by se to i líbilo, jen ta learning curve by byla moc skoupá na slovo. Takže zvažuji o limitaci 16 prvků a ještě to nějak rozumě vymyslet aby to nebyly nesmysly a mělo to reálné základy a bylo to přitom zábavné.

Takže nechci uplně real, ale blížit se mu aby tam nebyly vyloženě nesmysly, alespoň v některých podstatných principech a byly tam nějaké reálné základy. A třeba nějaké krátké povídání či informace o tom a tom co již známe a přiblížit to nenásilně masám co asi nikdy odbornou či poloodbornou publikaci číst nebudou.

A na pomoc sem jsem se obrátil, protože nějak se mi nedaří vyhledávat ty správné stránky a data. A také ta hra nesmí být likvidátor HW.

Ale přivedl si mě na dvě zajímavé byť ojebávací, myšlenky. A to s tím tvořením a rozpadem že bych mohl použít i méně prvků a hráč by si mohl ty různé prvky z toho co získá a natěží různě dělat. A podívat se na tu tabulku jaderného rozpadu co je jak možné rozbít a nebo sloučit.

Ale možná jsem si v tomhle ukousl zatím moc velké sousto. Stejně jako co mám nápad na pořádnou strategii z 2 světové. U které už dávno vím že na ni budu potřeboval velkou pomoc několika historiků, techniků atd. Třeba na scénáře které se nestaly a co by se stalo když by Hitler nebyl sjetej nemocnej člověk a v některých věcech poslechl nebo nepospíchal apod. Plus reálnější měřítka dostřelů a poškození atd.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    BRENMCGUIRE: Jakej Souček? No přece Ludvík.

Naprostá klasika české sci-fi. Cesta slepých ptáků. Runa rider. Sluneční jezero.

Zemi opakovaně navštívila mimozemská civilizace, jednu ze základen měla v sopce Sneffels na Islandu. V době vikingů odtamtud převezli kolonii lidí na Mars, kteří tam pár set let přežívali (doslova přežívali) a následně některé kolonisty dostali zpět na zem. Přistáli v Tibetu.

Zejména Cesta slepých ptáků byla fantasticky pojatý román postavený na reportážích. Taková literatura "faktu". Další dvě pokračování byly horší, ale v době vzniku super. Každopádně myšlenka lidského osídlení na Marsu není nijak nová, pracovalo s tím mnoho různých autorů - jak v rámci fantazie, tak v rámci vážně pojatých teorií. A pochopitelně jak směrem ze Země na Mars, tak i opačně.

Hele, ty fakt neznáš Součka? Jen tipuju - věk kolem 25 let nebo méně?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam