• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    A_2Doktorandi...
    na nástěnce pár postřehů k literární rešerši
    rozbalit záhlaví
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    MIGUEL: mým oborem jsou výtvarná umění, konkrétněji vizuální komunikace — a oblastí mého zájmu je především československé písmařství (návrh písem) :)

    Drtivá většina disertací v tomto oboru (vč. kurátorských studií) je psána v mateřštině. Sám vizuální komunikaci přednáším a s ohledem na množství Erasmus studentů jsou mé přednášky povětšinou anglicky — s odbornou angličtinou tedy problém nemám, v rámci mezinárodních konferencí a workshopů jsou mé příspěvky pochopitelně též v angličtině (jen pro pořádek poznamenávám, že v uměleckých oborech to je ale s publikační činností dost odlišné, spíše se počítají tvůrčí výstupy). Přesto jsem i já svoji disertaci psal v češtině — a důvodů je hned několik.

    Tím nejzásadnějším je katastrofální úroveň teoretického zakotvení oboru u nás, a to především po roce ’89 (přičemž ani předtím to nebyla žádná velká sláva) — díky svobodě podnikání spojené s masivním nástupem digitálních technologií (obé samozřejmě nadšeně vítám, aby nedošlo k omylu :D) bohužel došlo k děsivé bulvarizaci oboru. Připočtěme specifika uměleckých studií (u kterých je pochopitelná snaha na vedoucích pozicích mít především vynikající umělce, publikační schopnosti jsou zde vedlejší) a výsledkem je, že v porovnání s obory tzv. volného umění je ve vizuální komunikaci situace vpravdě tragická. Jakékoliv odborné práce tak pomáhají především v lokálním kontextu — a v tomto ohledu mají mnohem větší dopad, jsou-li psány v češtině.

    Druhým důvodem, který opět souvisí se specifiky (jistě ale nejen) uměleckých oborů, je poměrně úzká skupina těch, kteří mohou disertační práce opravdu zodpovědně vést (s ohledem na odborné znalosti a akademické postavení) — a drtivá většina z nich bohužel s odbornou angličtinou trochu bojuje. Což je sice smutné, ale zkrátka je to tak.

    Samozřejmě mám v plánu disertaci i přeložit do angličtiny, neb mým cílem není jen přispět do odborného diskursu v domácím prostředí, ale pochopitelně i v tom mezinárodním — ale za daných podmínek prostě byla vhodnější čeština, angličtina by byla jen nesmyslným honěním si ega.

    Tak či tak — spojovat angličtinu s kvalitou disertací je nonsens (jo, chápu, že to byla částečná nadsázka ;), i když samozřejmě souhlasím, že v mnoha oborech by měla být standardem ;)
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    BINARY_PARANOIC: v jakym.oboru pracujes a v jakym jazyce publikujes? nevim jaky jiny jazyk konkretni komunity uznavaji, mozna latina:)?
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    MIGUEL: no, asi bude dosti záležet na oboru, ne? ;)
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    to moc s temi dislike neprehanejte :) v jakym.jazyce publikujete vy sve vedecke vysledky? a neni snazsi to pak sepsat rovnou anglicky??
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    POZITRON: dobre, anglictina je standard kvalitnich dizertaci.:)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PRL: to je presne ta cena, kam ho v nadeji na 5000 prihlasilo uz asi pet lidi vcetne me :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MIGUEL: standard? ja jsem si zkusmo prohlizela nejaky disertace na zemedelce a drtiva vetsina je cesky. :) on je 1.LF UK. zatim jsem nasla jednu cenu, ale tam uz ho prihlasili i lidi z jeho laborky. :)
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    POZITRON: anglictina je u dizertaci skoro uz standard. zalezi opravdu na oboru, nic moc univerzalniho neni. napr. pro vypocetni matematiku je tu cena prof. babusky (kde prof. babuska je svetove nejvice uznavany numerik). tim chci rict, kazda komunita ma sve souteze... tvuj muz bude urcite vedet, co je v jeho oboru vyznacne oceneni
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    netusite, jaky jsou ted kde vypsany souteze pro disertace? chtela bych manzelovu nekam prihlasit, at taky jednou dostane neco jinyho nez knihy. :) medicina/prirodovedny obory a aby nevadilo, ze to psal v anglictine. nevim, jestli je jeste brzy, ale nachazim jenom samy stary rocniky. :/ diky.
    MATT
    MATT --- ---

    ;)
    PRL
    PRL --- ---
    MATT: Nová originální prezentace témat doktorského studia. Jak prezentujete témata u vás?
    MATT
    MATT --- ---
    PRL: wtf? :D
    PRL
    PRL --- ---
    MATT
    MATT --- ---
    EUNIKE: aha, ok.

    R_G: nevim jestli dulezitejsi, ale honeni bodu znam.. ;) pokud chce pokracovat v akademicky sfere, tak je to pochopitelny. pokud by slo "jenom" o rozsireni vlastni prace mezi lidi, tak mi prijde "impaktovejsi" ten web, i kdyz to se taky bude lisit obor od oboru.
    R_G
    R_G --- ---
    MATT: Ve svete vedy je dulezitejsi vydat knihu nez vyvesit text na web. Ostatne na webu se prace vetsinou vesi tak jako tak a to v ramci systemu dane univerzity. Takze urcite nebylo.
    EUNIKE
    EUNIKE --- ---
    MATT: Samozřejmě ano, ale pro standardní vědeckou publikaci (článek, kniha) je to (alespoň pro mne) jednodušší... minimálně na to mají ty archivy třeba ceník. Jako jo, i pro web je to určitě řešitelné. Nicméně, jak říkám, mých důvodů pro knihu je víc. A asi bych je tu všechny neřešila - je to poměrně OT :) Každopádně Ti ale děkuji za názor.
    MATT
    MATT --- ---
    EUNIKE: a když to vytiskneš, tak autorský práva řešit nemusíš? :-O
    EUNIKE
    EUNIKE --- ---
    MATT: ke knižnímu vydání mě motivuje školitel a oponenti :) Já sama zatím nevím, tak sonduju možnosti.
    O možnosti "pověsit na web" zatím neuvažuju... jednak bych to ráda přetavila do nějakého formátu, za který by bylo možné výhledově dostat i RIV body a jednak by byl zřejmě dost velký problém s autorskými právy k obrazové dokumentaci posbírané po všemožných archivech.
    MATT
    MATT --- ---
    EUNIKE: co tě motivuje k vydání? nebylo by nejlepší to pověsit někam veřejně na web? klidně tomu dedikovat doménu, ale pořád tě to imho vyjde levněji..
    EUNIKE
    EUNIKE --- ---
    MIGUEL:
    R_G:
    MLOK: Díky za reakce. Tu práci jsem psala na FA ČVUT. Na vědecký granty v této souvislosti nepomýšlím - spíš jsem myslela, jestli neexistuje nějaká platforma pro podporu přímo publikační činnosti (vědecké). Haha, jsem naivní... Zkusím to teda asi přes konkrétní nakladatelství nebo přes fakultu... dík!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam