• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Blamáž s maskováním je sice pěkná, akorát zkreslení zesilovače není tikání hodinek 150 dB pod muzikou, je to součást signálu s rozvojem harmonických až do prdele, je to taky stabilita pod zátěží, je to efekt činitele tlumení, je to rychlost přeběhu, je to brum padesátky, je to komplex sraček, který pouští nebo nepouští do signálu. Repro to jenom hrajou a nabalej na to svoji barvu zvuku, fr. zvlnění a fázovou nekoherenci, nic moc jinýho s tím neudělají. Rozhodně to nezamaskují a naopak čím lepší/tvrdší reprák, tím víc to vyleze. Zkus někdy porovnat dva zesáky na páskách nebo keramice a ne na těch svejch hadrách namočených v lepidle, cos vyrobil v garáži, možná to pak uslyšíš.

    Jo, zapomněl jsem říct - nebo možná ne - že repráky, který hrajou totálně zprdele, mají vlastní zkreslení nekonečno, frekvenční rozsah neznámej, výhybku pomíchanou, fázovku zrušenou, a hraje jich na člověka deset ze všech stran, takový dokážou zamaskovat cokoli, pravděpodobně i ten praskanec na CDčku. Ale o těch se nebavíme.
    SVANC
    SVANC --- ---
    DOCKINEZ: Opatrně! Tohle tady loni v únoru nastartovalo slušný flame... :-)
    I když tentokrát to asi nehrozí - teddy si mě dal raději do ignore a machalík nejspíš počká, než tu blamáž se superpozicí a maskováním překryje vrstva nových postů...
    And the sound? Just like all Grados: warm, smooth, full-bodied, non-fatiguing and rich.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Pobavilo: http://www.ecp.cc/ra1.html

    At zije "referencni sluchatkac" :)
    MONOTYPEK
    MONOTYPEK --- ---
    SVANC: přesně něco takového. díky.
    SVANC
    SVANC --- ---
    MONOTYPEK: Myslíš něco takovýho?
    Sewell Digital to Analog 5.1 DTS/AC-3 Decoder Surround Sound (Toslink/Coax to RCA) - SW-29767, $68.95
    http://sewelldirect.com/Sewell-Digital-to-Analog-51-DTS-Surround-Sound-Decoder-SPDIF-to-RCA.asp
    Jestli se to ovšem prodává tady, to netuším. V tomhle by asi spíš poradil ID Adam.
    MONOTYPEK
    MONOTYPEK --- ---
    tak já se smáznu. díky za hlp ;)
    FATTY
    FATTY --- ---
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    fuj. rozumna kvalita v tomto klubu znamena povl nejhrubsiho zrna.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Fuj, 5.1. Je to vubec hifi?
    MONOTYPEK
    MONOTYPEK --- ---
    (lama dotaz)
    prosím vás, nedaří se mi vygooglit vůbec. dá se u nás sehnat digital audio to 5.1 analog převodník v rozumné kvalitě i ceně?
    SVANC
    SVANC --- ---
    Spíš svatá prostota. Každopádně kdyby si někdo chtěl ověřit, jak si na tom on sám stojí se schopností detekovat zkreslení, tak tady je online poslechový test:

    http://www.klippel.de/listeningtest/lt/
    Dlužno podotknout, že -30 dB odpovídá 3% zkreslení.
    Pokud má machalík pocit, že zkreslení dnes už spíše podprůměrného zesilovače s hodnotou 0,1% je slyšitelný problém, tak jistě lehce zvládne proklikat se až na -60 dB :)

    Další zajímavé pojednání o zkreslení včetně reálně změřených grafů slyšitelnosti je tady:
    http://www.axiomaudio.com/distortion.html
    The noise test tones had to reach 8,000 Hz and above before 1% distortion became audible, such is the masking effect of music.
    The tests done in this experiment are essentially noise tests; things such as mechanical resonances and port noises that are not harmonically related to a specific fundamental contained in the music would be examples of noise distortion. Other types of distortion such as Harmonic Distortion and Intermodulation Distortion have a direct relationship to a frequency being reproduced as part of the music. These types of distortion may be harder to detect than straight noise distortion.


    http://www.audioholics.com/education/acoustics-principles/human-hearing-distortion-audibility-part-3
    Téměř dole jsou uvedeny změřené prahy slyšitelnosti zkreslení z několika samostatných studií, které závěry předchozího odkazu potvrzují.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    MACHALIK: Svatá trpělivost.
    BLAF
    BLAF --- ---
    MACHALIK: Mno, jezto se jedna o digitalni zapis, data v tomto zapise musi byt 100% opravitelna, nebot jinak prinejmensim cast dat na nem nebude k precteni (u hudby je tolerance vyssi, ale u napr. aplikaci necitelny (zapsany)sektor znamena nefunkcnost celeho cd)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Definuj "bez chyb" :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MACHALIK: Poznáš tedy zvuk z CD Verbatim oproti cd ze spindlu za korunu placka? Čerstvě vypáleno bez chyb.
    ALI_GATOR
    ALI_GATOR --- ---
    Tenhle klub je jedna velká časo-zvuko-prostorová smyčka. Vsadím se, že na konci internetů ani nepůjde smazat.
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Na příkladu s hodinkami je ti něco nejasného? To totiž jasně ukazuje tvou pomýlenost stran nemožnosti současné superpozice a maskování. Jedna věc je teoretický princip skládání zvuku a druhá věc to, jak to celé člověk vnímá. A to je pro reálný poslech to podstatné a především to, o čem tu od začátku mluvím - to jen ty se mi stále snažíš podsouvat něco jiného.

    A odpovědi na jasnou otázku ohledně výpalky jsi se opět vyhnul. Fakt je tak těžký připustit, že jsi před rokem tvrdil nesmysl?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    A vůbec, babrat se v diskusi, kde se dvě vlny můžou zároveň sčítat i jedna druhou maskovat, mě moc nebaví.

    Superposition principle - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Superposition_principle



    Nemaskují se. Odmítám pokračovat v debatě, kde tvrdíš pičovinu a vydáváš to za možnost nebo názor nebo co. Nazdar.
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Zas ta tvoje přirovnání... Auta, vagíny a teď zase jídlo - i když zrovna téhle oblasti docela rozumíš, řekl bych :).
    Když tedy zůstanu u jídla, tak převedeno na poměry u zesilovačů a reprobeden by to vypadalo asi takhle:
    Dva vzorky jídla, jedno mírně přesolené, ale tak, že to vlastně není poznat. Nicméně připusťme, že zlatý jazyk rozdíl pozná. Nyní oba vzorky přelijeme lahvičkou tabasca - bude ten nepatrný rozdíl slanosti poznat i potom?

    "Tak se maskují nebo superponují? Dělat obojí zároveň nemůžou." Zvuk hodinek na stole a zvuk nahlas puštěné hudby se co? Superponují. Přesto hodinky neslyšíš, přestože samy o sobě slyšitelné jsou. Jejich zvuk je maskován hudbou.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BLAF: A tvůj CD přehrávač to všechno čte bez chyby? Ověřil sis to nebo jen tak vykládáš? Někde bylo zařízení, který mělo LEDku, která blilka pokaždé, když zasáhl opravnej algoritmus při hraní CD. Blikalo to, čéče, celkem dost.

    SVANC: Tak samozřejmě, když si budeš dál stát na svým, že slanou chuť zamaskuješ pálivostí, tak se nikam nepohnem. Možná tady je úhelnej kámen našeho sporu - ty prostě chceš věřit tomu, že se zkreslení maskují, takže výchozí bod pro tebe je danej, i kdyby se nemaskovaly. Jaktože jsi teda před chvilkou připustil superpozici? Tak se maskují nebo superponují? Dělat obojí zároveň nemůžou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam