• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    BLAF
    BLAF --- ---
    TOOM: Tohle jsem nepobral
    TOOM
    TOOM --- ---
    Takže skrze lejzry máme slušnou šanci, že troll odfičí vopruzovat mezi kosmonauty. Hlavně již dále nekrmit prosím.
    SVANC
    SVANC --- ---
    LOPIK: Já to tak beru, viz SVANC. Ale už jsi někdy viděl majitele Rolexek, který by tě přesvědčoval o tom, že jejich hlavní předností je větší přesnost? :)
    Že luxus má svou cenu a některé kousky třeba tady DOCKINEZ jsou úchvatné, o tom žádná. Ale řeč je čistě o zvuku :)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Je to prostě luxusní zboží, tak se to musí brát - když si koupíš hodinky za tři miliony a za pětset korun, tak ty dražší taky nejdou nějak moc líp, ale samosebou se to taky obalí nějakou legendou jak je strojek hyperkosmickej a ve stíhačce podle nich přistáváš.
    SVANC
    SVANC --- ---
    TOMATSU: V poslední době jsem toho moc nevyzkoušel, dokonce ani nepostavil. Momentálně se zabývám lasery a zrovna nedávno, když jsem potřeboval vymyslet trochu speciální analogový driver pro laserovou diodu (minimální úbytek napětí, pomalý náběh), tak jsem koukal, jaké krásné obvody jsou k dispozici. Prostě pokrok v elektronice, i té analogové, je ohromný. Tím spíš mě zaráží, že třeba u zesilovačů panuje (alespoň tak to vyplývá z toho, jak se vyjadřují někteří hifisti) přesně stejný stav, jako před 40 (!) lety - ty dobré zesilovače hrají "téměř" dokonale, ale lidské ucho je prý stále schopno jejich nedostatky poznat. Mé zkušenosti vychází spíš z toho, že dřív, když to ještě mělo smysl, jsem postavil, oživil a proměřil desítky různých zesilovačů a mám celkem dobrou představu o tom, jaký mají které parametry vliv, co už slyšet je a co nikoli. Právě tyhle zkušenosti mě přivedly k poznání, že naprosto (a téměř výhradně) rozhodující vliv na zvuk dnes mají reprosoustavy a akustika. Nejenom já, ale i lidé, u kterých se jistá fundovanost dá očekávat (zvukaři, hudebníci nahrávajíci své CD) jasně slyší, jaký propastný rozdíl je navzdory velmi podobnému zvukovému aparátu mezi běžnou místností (viz fotka s lasery) a prostorem s vychytaným dozvukem.

    Přesto se nedomnívám, že zkušenosti popř. vybavení tazatele mají vliv na relevantnost zcela legitimní otázky, tedy proč by se technika sloužící k přenosu zvukového signálu nemohla testovat stejnými (vědeckými) metodami, jako je tomu všude tam, kde se uplatňuje smyslové vnímání. Zavrhování těchto metod (ve spojení s opovrhováním výsledky měření, jak i tady vidíme) totiž znamená jedinou věc - absurdní prohlášení, že tato nikoli umělecká díla, nýbrž technická zařízení vůbec nejsou objektivně testovatelná, a spoléhání na subjektivní dojmy, jejichž nespolehlivost byla mnohokrát (opět vědeckými metodami) prokázána. Chápu, že tenhle stav vyhovuje výrobcům, prodejcům a zjevně i některým snobům. Pro každého, kdo by chtěl s určitým rozpočtem dosáhnout co nejepšího zvuku (a méně už řeší např. design) by bylo daleko lepší, kdyby bylo jasně řečeno, co ještě slyšet lze a co už jsou jen reklamní tlachy.
    TOMATSU
    TOMATSU --- ---
    SVANC - mohl by jsi prosím napsat jaké zesilovače, kabely atd atd jsi vyzkoušel za poslední dobu ? Mám na mysli dlouhodobější test - srovnání, ne chvilkový poslech. Dekuji
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Jasně, zkusím to podruhé :). Takže: MACHALIK: Ukážeš mi, kde jsem říkal "ze automobilismus jako technickej obor je dobrej priklad", nebo to mám brát jen jako další neumělý pokus zahrát do autu otázku (SVANC) na kterou nemáš rozumnou odpověď?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Podruhé...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Fotogalerie: Na veletrh vysoce kvalitních a velice drahých reprodukčních sestav High End se...
    http://technet.idnes.cz/foto.aspx?c=A130510_225042_tec_audio_nyv
    SVANC
    SVANC --- ---
    FURYAN: Důležité při měření tepu ovšem je, aby dotyčný věděl, že hraje ten drahý kabel :)
    FURYAN
    FURYAN --- ---
    SVANC: Ale oni opravdu poznatelne lepe hraji - poznas to na tom cloveku... Celou dobu delas chybu mereni. Nesmis merit kabel, ale treba tep toho cloveka
    SVANC
    SVANC --- ---
    FURYAN: Opět souhlas. Mimochodem mě vůbec nevadí předražené ceny v hi-endu jako takové, podobně jako mi nevadí ceny třeba značkových kabelek nebo lustrů. Co mi ale vadí, když mě někdo přesvědčuje, že např. drahé kabely také poznatelně lépe hrají. A jediným způsobem, jak dokázat, že je to kravina, je buď měření nebo slepý test. Právě proto, že na subjektivní posuzování není žádné spolehnutí, zvláště jde-li o opravdu subtilní rozdíly.
    FURYAN
    FURYAN --- ---
    AKA_THE_A: Vira neni o tom, jestli je, nebo neni. Vira je jen o JE, ta zadne neni nema .)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    FURYAN: a co když nebude? /trollface/
    FURYAN
    FURYAN --- ---
    SVANC: No a timto kolecme kolem dokola jsme se dostali k jadru hi-endu: kupujes si drahy kramy pro pocit, protoze mas z toho poslechu a samotneho vlastnictvi prijemny pocit :) Nikdo neni takovy blazen, aby si nechal kazit dobry pocit nejakym trapnym merenim, pfff :) 3/4 sveta veri, ze je stvori nejaky hodny pan. Ja verim, ze repro za 500 tisic bude lepsi, nez repro za 50 tisic. .)
    SVANC
    SVANC --- ---
    FURYAN: Naprosto souhlasím - koneckonců jenom jinými slovy říkáš to samé co já - že na lidské uši není spolehnutí :).
    FURYAN
    FURYAN --- ---
    SVANC: zastavam nazor, ze i kdyz zmeris naprosto absolutne totozne hodnoty, ze to usima slysis hrat kazdy jinak. Argumentuje se slepymi testy. OK. Me to neva, protoze kupovat stale neco noveho nemam v planu. Ja si myslim dokonce to, ze kdyz si pustim desku dvakrat, desetrkat po sobe na stale stejne aparature, uslysim ji 10x jinak. A pritom bys nameril 10x to samy. Tohle proste podle me plati obecne. .)
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Kde jsem říkal "ze automobilismus jako technickej obor je dobrej priklad"?
    SVANC
    SVANC --- ---
    FURYAN: Nikdo tě přece nenutí nic měřit, zvláště pokud jsi s daným stavem spokojený. Ta poznámka ve smyslu, že je nutná určitá metodika, aby bylo možné testování považovat za objektivní, platí obecně.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Rikals, ze automobilismus jako technickej obor je dobrej priklad. Tak jsem doufal, zes to mel promysleny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam