TOMATSU: V poslední době jsem toho moc nevyzkoušel, dokonce ani nepostavil. Momentálně se zabývám
lasery a zrovna nedávno, když jsem potřeboval vymyslet trochu speciální analogový driver pro laserovou diodu (minimální úbytek napětí, pomalý náběh), tak jsem koukal, jaké krásné obvody jsou k dispozici. Prostě pokrok v elektronice, i té analogové, je ohromný. Tím spíš mě zaráží, že třeba u zesilovačů panuje (alespoň tak to vyplývá z toho, jak se vyjadřují někteří hifisti) přesně stejný stav, jako před 40 (!) lety - ty dobré zesilovače hrají "téměř" dokonale, ale lidské ucho je prý stále schopno jejich nedostatky poznat. Mé zkušenosti vychází spíš z toho, že dřív, když to ještě mělo smysl, jsem postavil, oživil a proměřil desítky různých zesilovačů a mám celkem dobrou představu o tom, jaký mají které parametry vliv, co už slyšet je a co nikoli. Právě tyhle zkušenosti mě přivedly k poznání, že naprosto (a téměř výhradně) rozhodující vliv na zvuk dnes mají reprosoustavy a akustika. Nejenom já, ale i lidé, u kterých se jistá fundovanost dá očekávat (zvukaři,
hudebníci nahrávajíci své CD) jasně slyší, jaký propastný rozdíl je navzdory velmi podobnému zvukovému aparátu mezi běžnou místností (viz fotka s lasery) a
prostorem s vychytaným
dozvukem.
Přesto se nedomnívám, že zkušenosti popř. vybavení tazatele mají vliv na relevantnost zcela legitimní otázky, tedy proč by se technika sloužící k přenosu zvukového signálu nemohla testovat stejnými (vědeckými) metodami, jako je tomu všude tam, kde se uplatňuje smyslové vnímání. Zavrhování těchto metod (ve spojení s opovrhováním výsledky měření, jak i tady vidíme) totiž znamená jedinou věc - absurdní prohlášení, že tato nikoli umělecká díla, nýbrž
technická zařízení vůbec nejsou objektivně testovatelná, a spoléhání na subjektivní dojmy, jejichž nespolehlivost byla mnohokrát (opět vědeckými metodami) prokázána. Chápu, že tenhle stav vyhovuje výrobcům, prodejcům a zjevně i některým snobům. Pro každého, kdo by chtěl s určitým rozpočtem dosáhnout co nejepšího zvuku (a méně už řeší např. design) by bylo daleko lepší, kdyby bylo jasně řečeno, co ještě slyšet lze a co už jsou jen reklamní tlachy.