• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    Přesně tak. U většiny špičkových modelů průzračné 3D výšky a vyšší středy, pak díra za kterými se líně vlečou konvenční basy, což začne brzo vadit. Skoro je lepší basy obětovat úplně a nechat u zdi přilepený samotný placky jak to dělá npř. Magnepan nebo Quad. Ikdyž Magy teď dělá i sólo basový dipól viz. http://www.magnepan.com/DWM_and_DW_1_Woofers ale neslyšel jsem- nemohu soudit.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MADCAT: Teď jsem to psal: mám Logany Monolith III. Fotka z mýho obýváku před rekonstrukcí spolu s Titanama Mk V (toho času s vybrakovanejma zesákama v opravně):



    Elektrostaty jsou ještě lepší než pásky podle mě. Jejich čistota je dechberoucí a z toho důvodu přenesou ještě víc průserů řetězce. Ke statům co nejčistší všechno před nima. Taky se na ně dost blbě navazuje zbytek pásma, protože všechno je pomalejší a je tam "díra". Mají zvláštní směrový charakteristiky a musíš jim přizpůsobovat cimru (live end/dead end). Jednou si zase koupím ty Titany a budu to tady mít pospolu, na rudlíku si vždycky po měsíci přivezu ty druhý a ty první dám do kumbálu. Mulatku i zrzku zaráz.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Už jsem si skoro chtěl libovat, jak je to super (a neuvěřitelný), že vy dva spolu relativně normálně diskutujete, a zas se to začíná nějak křivit :-). Tak se dřív, než se to zvrhne, zeptám: a co elektrostaty? Nemyslím nutně nějakej konkrétní typ, spíš obecně? Slyšel jste někdo nějaký? Jaký to je, dojmy a tak..?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Předpokládám, že manželku sis do chalupy taky nastěhoval hned po slepým testu.
    SVANC
    SVANC --- ---
    "Dlouhodobej dojem" - to se mi líbí :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: To jo, stejně jako ke zvuku audio komponentu patří dlouhodobej dojem z něho, takže testovat ho jen slepě je ryzí demagogie.
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Pokud jde o "ty konkrétní dva komponenty, co se mezi nima rozhoduješ ty", tak jsi zřejmě nepochopil poslední odstavec.

    A ke kvalitám whisky patří i její vůně, tudíž psát o zacpaném nosu (popř. nutnosti pití s hlavou dolů) jako ekvivalentu slepého testu audia je ryzí demagogie.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Nikdy nikdo slepě neporovnával ty konkrétní dva komponenty, co se mezi nima rozhoduješ ty. A i kdyby, tak závěr cizích lidí pro tebe není relevantní. Všechno je potřeba si poslechnout sám doma. Klidně i slepě, když to někdo potřebuje. Význam slepáků se však přeceňuje z důvodů, který už jsem psal. At the end of the day, jak se říká, si stejně člověk musí koupit to, co se mu víc líbí v reálu, a ne to, co on nebo někdo jinej možná zjistil a možná nezjistil v podmínkách naprosto vzdálených reálné aplikaci. Whisku taky neposuzuješ se zacpaným nosem a hlavou dolů před komisí nahej.

    Hlavě nemá cenu se zrovna v našem případě nějak rozepisovat.
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: Jen slepáky jistě ne. Ale tam, kde jde o objektivní a spolehlivé posouzení subtilních rozdílů, je to jediná metoda, která vede k validním výsledkům. Navíc metoda citlivější, jak bylo opakovaně experimentálně prokázáno, byť si spousta lidí myslí opak.
    V neslepém testu lidé hodnotí lépe levnou elektroniku narvanou do drahého kabátu, než obrácený případ. Na toto téma existují mraky úsměvných příběhů, přičemž jejich aktéry byli i lidé jako ty, přesvědčení o neomylnosti svého sluchu.
    Ty a další tady stokrát můžete opakovat své zkušenosti s poslechem hudby (což není nic jiného než vzpomínky na pocity a dojmy), ale nic to nemění na tom, že hi-fi je jediný obor s nutností hodnocení pomocí lidských smyslů, v němž se vyskytují lidé, kteří požadují neslepé testy.

    A aby nedošlo k omylu - nikdy jsem netvrdil, že si má člověk pořizovat hi-fi tím, že bude naslepo poslouchat to či ono. Jen by měl - pokud mu jde více o zvuk než o design nebo vlastní image - přihlédnout k tomu, co pro nákup komponentů vyplývá z výsledků slepých testů. A ti ostatní ať vesele utrácí - klidně i za ty kabely... :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    TURF: Pásky jsou úžasný, když jsou doplněný reprákama stejné kvality. Jak je tam dobrej jen pásek a zbytek je něco neadekvátního, tak mají tendenci "přezářit" zbytek spektra. Nicméně z nich není cesty zpátky, aspoň pro mě ne.
    TURF
    TURF --- ---
    ze svy zkusenosti musim rict, ze "slepym*" prepinanim mezi komponentama nezjistim co hraje. musim si poslechnout aspon 3 skladby s sirsim spektralnim rozsahem, abych mohl posoudit zmeny ve zvuku - mluvim teda o komponentech v podobny zvukovy kvalite/podobnym charakteru zvuku. coz teda pri srovnavani top audia v podstate ocekavam. pri delsim poslechu v domacich podminkach je to pak poznat samozrejme lip. obzvlast v pripade skladeb, ktery mam hodne naposlouchany a kde si u prechodu ke kvalitnejsi sestave rikam - sakra, tohle tam je?!

    *slepy = cvak slysis rozdil? cvak zpatky, slysis rozdil?

    hraju z pc, posloucham flacy a cas od casu formaty vyssich kvalit (dva/sacd, s datovym tokem az 10x vetsim nez u flacu) a rozdil v kvalite nahravky, resp kvalite zaznamu je pak slysitelnejsi, nez vymena komponentu. inu bedny hrajou, co se do nich pusti. jak to hrajou je az druha vec. srovnani s gramcem povazuju za slozity. gramec ma jinej charakter zvuku, mnohem zivejsi, hlubsi. cistota tonu a zvukova kvalita ale bejva horsi (ale uznavam, neslysel jsem jeste zadnej high-endovej gramec). v zasade to pro mne ilustruje dva pristupy k audiu - analytickej a pozitkarskej. kde ten analytickej vyzaduje prokresleny tony a mnozstvi 'citelny informace' a pozitkarskej pristup si zaklada na emocich, ktery hudba vyvolava - coz muze znamenat mnohe. pozitkarstvi se podle mne nezbavi zadnej audiofil, protoze kazdej poslech vztahujem k poslechu, kterej nam je nejblizsi - a to obvykle k tomu, co mame doma a co mame naposlouchany. kdyz se setkavam se sestavama s paskovejma vejskacema, tak si sice ulitavam na krystalicnosti prednesu, ale hudba se mnou neclouma a nevlaci mne v sobe, pokud ji chybi basy, na ktery jsem ze svejch beden zvyklej - neboli paskac nepaskac, bedynky co nehrajou, proste nehrajou, at uz je v nich vejsek sebevic. verim, ze kdyby to bylo naopak a byl bych zvyklej na paskace, tak bych zbytek spektra nepovazoval za dulezitej, dokud by vejsky nehraly, co od nich proste cekam.

    toliko muj pololow-endovy poznatek

    ps: tahle diskuze je kouzelna :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Jak říkám. Zbožštění slepáků je nesmysl. Dělají se jako součást celé testovací metodologie, kde jako druhá součást jsou neslepé, dlouhodobé testy (sluchátek, reprosoustav, možná i kodeků). Jestli žiješ v představě, že výrobci dělají jen slepáky, tak jsi se zbláznil.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    TEDDYBEDDY: To zní jako pozvání :) Kdybych náhodou někdy tím parníkem letěl a měl na toto prostor a náladu a ty taky, tak bych dal echo :)
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: MACHALIK: Plně chápu důvody, proč lidi jako ty urputně tvrdí, že slepé testy jsou nevhodné :). Nesporným faktem ovšem je, že se úspěšně používají třeba na testování nových kodeků, reprosoustav nebo sluchátek, tedy všude tam, kde opravdu existují reálně slyšitelné rozdíly. Používají se přesto, že organizace takového testu je složitější, pracnější a nákladnější. To všechno se akceptuje z jediného důvodu - nevěrohodnost neslepých testů byla opakovaně a jednoznačně prokázána.
    O to úsměvnější je, když o osvícenosti mluvíš zrovna ty a přitom v debatách argumentuješ výhradně subjektivními pocity a ignoruješ všechno, co je postaveno na vědecky ověřených faktech.

    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DOCKINEZ: Jako ona je prdel se do něj pustit, člověk se něco dozví jak o těch komponentech, tak hlavně o sobě. Můj první slepák byl super rigorózní test Audionet Prelude vs. na koleně dělaný DPA 380, kdy nás bylo dobrejch deset u borca doma, ten nachystal židle, obývák, plenty, přepínal, rozdal nám formuláře s kolonkama, čaj, vodu, pivo, přepínalo se tisíckrát A na B a B na A a pak i něco na něco, měl tam i chytáky, trvalo to celej den, byla to prča. Kromě toho, že jsem zaznamenal *nějaký* rozdíly mezi zesilovačema a ověřil si, jak moc se pletu v určení "poznej přístroj" a začnu přisuzovat dva charaktery jednomu zesáku, jsem taky zjistil, jak probíhá křivka citlivosti na rozdíly, jak to je zkraje všechno stejný, pak nastupuje zostřené slyšení, kdy to naopak hraje "úplně jinak" a "je to jasný", pak zase přijde poslechová únava a je to všechno stejný... slepáky jsou legrace - do nějaké míry. Postupem času se to všechno zpřesní a zrychlí, jak přicházejí zkušenosti. Není důvod je nedělat. Ale žádnej slepák nenahradí možnost mít doma dva týdny, měsíc, dva měsíce dva přístroje zároveň, žít s nima, ocenit klady i zápory obou. Třeba slepák beden by se vůbec nemusel dělat, ty jsou slyšet hned, a i tak se u dvou stejně dobrejch člověk hned nerozhodne, který by si radši nechal, který jsou lepší. Martin Logan Monolith III nebo Quadral Titan Mk V? To je mimochodem dilema, který řeším už roky. Identifikace rozdílů je stejně jen napůl cesty k cíli, kterým je volba pro tebe lepšího zvuku, druhá půlka je jejich vyhodnocení a to trvá, trvá a trvá. To ve slepáku už vůbec nejde udělat. Je to prostě nějaká metoda se svejma výhodama a limitama, toť vše. Její zbožštění je nesmysl.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MACHALIK: Jako je pravda, ze pres veskery uklidnujici reci typu "ale jakejpak stres, vsak si dej na cas, rekni si, kdy chces prepnout" bych se ja osobne do nejakyho vaznyho slepyho testu nepustil. V audiu ne. Nemam k tomu zatim dostatek zkusenosti, takze by to stejne melo picu vypovidajici hodnotu.

    V pripade palivejch omacek asi jo, ale nejak nevidim smysl takovyho pocinani - v recenzich hodnotim nejen obsah, ale i vnejsi provedeni apod. A v neposledku je pro mne dulezity i treba to, jestli danou vec vyrabi rodinna firma nebo nekde cinan ve fabrice. Ne snad proto, ze bych byl fanaticky proti kapitalismu, ale vis jak - i ten rakosnik tam muze narvat red savina habanero, ktery venkoncem muze chutnat i dobre, jenze... nakonec to nemusi bejt ono.

    ...a podobne to bude s celolampovejma kytarovejma hlavama montovanejma v cine (fakt neni rozdil mezi randallem z usa a cinou?), elektronkama (na to jsem obzvlast pes), kytarama... proc asi zni origo gibson o tolik lip nez korejska kopie?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    LOPIK: Chceš říct, že ti to nehraje a přesto se táháš s vynilama a říkáš si DJ. Hele dej link, to musím vidět & slyšet!
    MACHALIK: Zív- říkáš " sts chvojkovice- brod", hm zřejmě slušnej mančaft, no nebudu se tedy pouštět do žádnej větších akcí. Ale dybys jel někdá šalinó do Práglu, domluvím třeba clash g. Brinkman vs cd Nagra nebotakněco ;)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SVANC: Jak říkáš. V hifi bohužel neexistuje ekvivalent stopek, aby se jednoznačně ověřilo, jestli na gumách A objede stejná osoba okruh rychleji než na gumách B. Veškeré pokusy omezit testování audia pouze na slepé testy nebo nedejbože dokonce ABX testy selhaly v korelaci s reálným soužitím s hifi aparátem (a stejně tak reálný život selhal ve shodě s výsledky slepých testů), takže zarytí zastánci pouze slepých testů se tímto ocitli opět na square one a nejsou stavu se hnout dál (stejně jako zarytí pocitáři, kteří kupují dle hnutí nálad, cenovek, reklam, designu krabic, you name it). Ty pro mě bohužel reprezentuješ nikoli osvícenýho člověka, kterej si prošel tím i tím a dospěl do (nevyhnutelnýho) bodu, kdy ví, že nic neví, ale seš reprezentatem skupiny první, která je stejně marná jako ta druhá. Ty mě zase budeš mít v té druhé, i když to tak není, slepáků za sebou mám možná nejvíc z tohohle klubu.

    Každopádně na to, abychom se bavili o tom, "co na tom CD opravdu je" a "v čem se liší A od B", nemáme ani jeden vzdělání a byla by to ona pověstná debata dvou asfaltérů o nejnovějších trendech v neurochirurgii. Kdybys náhodou měl ambice si to kolečko zase zopakovat, tak tě zase odkážu třeba na Slovnaft nebo kde se o tom lidi baví, zajímají tě lidi jako Macura, Sýkora, Pistole, škoda, že Šroll přestal psát na internet.
    SVANC
    SVANC --- ---
    MACHALIK: "CD má větší potenciál než gramec, ale ten rozhodně není využit v třídě přístrojů, ke které se většina lidí dostane."
    Až na to, že ten rozdíl (třeba i měřitelný) mezi drahým a cenově dostupným CD přehrávačem lidi spolehlivě poznávají jen tehdy, když vědí, co zrovna hraje. Ale to bychom se opět dostali k debatě, která nikam nevede, protože argumentace postavená na "já to slyším a svým smyslům věřím, ať si věda a provedené experimenty říkají cokoli", je prostě neprůstřelná.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Stejně tak bych se nepouštěl do paušalizace, že na CD je všechno dobře. Průměrný CD přehrávač trpí problémy stejně jako gramec, pouze na to jde řekněme z opačné strany, kterou je v módě zanedbávat. Syntetickému zvuku mylně přisuzujeme přesnost, analogovému říkáme zkreslený, ale pravda je, že jsou špatně oba. CD má větší potenciál než gramec, ale ten rozhodně není využit v třídě přístrojů, ke které se většina lidí dostane. Není proto divu, že polovina lidí se přikloní k jedné vadě a druhá k druhé vadě. Důležitý je vědět, že tam ta vada je v obou případech.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam